mięso mielone - 22854 przepisów (strona:929/1524)

Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa 779

zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary.     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 3 kulki pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)oraz cukier i 2 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie *** *** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę

Blog z Apetytem
GULASZ Z CIECIERZYCĄ 180

wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka papryka słodka mielona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki ziele angielskie 2 kulki liść laurowy 2 szt. woda ok. 3 szkl. masło 2 łyżki czosnek staropolski 1/2 łyżeczki ZAGĘSZCZENIE mąka 2 łyżki woda 6-7 łyżek Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny  przed

Kuchnia Paulettes
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 227

razy tyle. A i tak często nie jest czystym mięsem.  Składniki: 1,1 kg boczku wieprzowej surowego bez skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 800 ml wrzątku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Czosnek obierz(...)przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj, do rozpuszczenia soli. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 7-10 dni. Co dwa dni obróć mięso w solance

Anioszek w kuchni
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 214

razy tyle. A i tak często nie jest czystym mięsem.  Składniki: 1,1 kg boczku wieprzowej surowego bez skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 800 ml wrzątku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Czosnek obierz(...)przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj, do rozpuszczenia soli. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 7-10 dni. Co dwa dni obróć mięso w solance

Anioszek w kuchni
Kurczak pieczony w maślance 382

kruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania patent na mięso drobiowe. Oczywiście, nie muszą to być koniecznie pałki, możemy w ten sposób przyrządzić też inne części kurczaka, udka, skrzydełka, ćwiartki… Polecam! Składniki: 6 pałek z kurczaka 2 szklanki naturalnej maślanki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, papryka mielona słodka i ostra     *** Pałki z kurczaka dokładnie myjemy(...)nacieramy przyprawami *** *** Do foliowych torebek wkładamy po 3 pałki i wlewamy do każdej szklankę maślanki. Torebki związujemy lub zapinamy suwakiem jeśli są w niego zaopatrzone, potrząsamy aby całe mięso było dokładnie zanurzone w maślance i wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z woreczka i przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie ocieramy go z maślanki! *** *** Wstawiamy

Blog z Apetytem
Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną 198

soku jabłkowego 1½ łyżki majeranku 2 ząbki czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 4 ziarna jałowca Uda (jeżeli trzeba oczyścić z pozostałości piór) opłukać i osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Rozetrzeć w moździerzu z solą, pieprzem, połową majeranku i jałowcem (można również użyć tłuczka). Przyprawami natrzeć mięso, przykryć folią i odstawić na min. 2 godziny. Kapustę odcisnąć (jeżeli jest

Pełny talerz
Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem 442

kurczaka - szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów - ser żółty 8 plastrów - 2 jaja - mąka, bułka tarta - czosnek mielony - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej

Kuchnia z widokiem na ogród
Test patelni Woll 91

zalałam sosem pomidorowym i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu. Patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie i nawet na małym płomieniu mięso dusiło się równo na środku i na brzegu. Oprócz przygotowania gołąbków wypróbowałam patelnię podczas smażenia tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku

babka w formie
Pasta paprykowa z bazylią. 87

Papryki myjemy, sprawdzamy czy nie są nadgnite, a następnie pozbywamy je gniazd nasiennych i białych błonek. Przekładamy do malaksera i mielimy dosłownie chwilę, żeby nie zrobiła nam się papka. Jeśli nie macie malaksera możecie zmielić ją przez maszynkę do mięsa. Zmieloną paprykę przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 20 minut. (czas od chwili zagotowania) Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Kurczaczki w cieście 889

jajko ok 100 ml mleka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 1/3 szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia       *** Kurczaka kroimy w plastry *** *** Mięso przekładamy do garnka zalewamy mlekiem oraz wodą, dodajemy sól i gotujemy całość na małym ogniu przez

Blog z Apetytem
Żeberka pieczone w słodko ostrej marynacie 89

kości <3 Pycha!, więc łapcie przepis i szykujcie. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gorczycy 3 łyżki miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka pokruszonych liści laurowych 6 łyżek ketchupu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki wody Przygotowanie(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Żeberka dzielimy po dwie kości. Sól, pieprz, mieloną gorczycę, miód, paprykę, cynamon, pokruszone liście laurowe, ketchup, musztardę, posiekaną cebulę, ocet, wodę, zagotowujemy, studzimy. Do miski przekładamy mięso, zalewamy przygotowaną marynatą. Dokładnie łączymy ze sobą. Całość pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180°C przez 40 minut, co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Łopatka rozpływająca się w ustach 109

białego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki) Pozostałe składniki do duszenia mięsa: 2 łyżki cukru palmowego 1 litr gorącego bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki

R'n'G Kitchen
Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku 117

przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka mielonego cynamonu sól, pieprz   Przygotowanie: Na mocno rozgrzanym oleju podsmaż pierś pokrojoną w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy mięso się zrumieni dodaj pokrojoną marchew. Po 2 minutach wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy zacznie się

kuron.com.pl
Konserwa z karkówki 253

liść laurowy mielony 0,5 g/kg lub listek na puszkę/słoik -10% wody -5 % skórek wp ugotowanych mielonych lub krojonych b. drobno w kostkę 0,5 cm max -słoiczki/puszki -szybkowar -zamykarka do puszek WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki i przyprawy mieszamy krótko tylko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pomysł na… gulasz z indyka i cukinii z makaronem 119

szklanka przecieru pomidorowego (passata) 150 g makaronu (u mnie kukurydziany z pomidorem) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona, majeranek Indyka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam co mięsa. Całość smażyłam krótko. Dodałam przecier pomidorowy i przyprawy, dusiłam przez 10 minut. Podałam z ugotowanym makaronem. Porcja

Kucharzyca
Kurczak pieczony w rękawie 327

grube plastry chałki 3 plastry masła 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki mleko do namoczenia sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej – gdy pobędzie z farszem przez noc w lodówce, jest znacznie smaczniejszy. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem do sucha. Nacieramy je solą i pieprzem – także wewnątrz. Chałkę kroimy

Poezja smaku
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym 103

polskiej kiszeniaki.  Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek  tymianek  sól pieprz     Przygotowanie Na patelni przesmażyłem drobno pokrojony boczek, dodałem drobno

R'n'G Kitchen
Spaghetti z klopsikami wg kota Garfielda 137

przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowanie klopsików: W tym samym czasie w dużej misce delikatnie wymieszaj mieloną wołowinę, bułkę tartą, jajko, czosnek, sól i pieprz. Z masy uformuj około 18 okrągłych klopsików, biorąc 2 łyżki mięsa na jeden klopsik. Pozostaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej oliwę. Włóż klopsiki i smaż je 4-6 minut, często

Państwo Wojtczuk gotują
Carpaccio wołowe z oliwą truflową i rukolą 327

twardego sera typu parmezan, grana padano,   , garść świeżej rukoli,   kilka marynowanych kaparów   sól morska, grubo mielony pieprz,   oliwa z oliwek extra virgin + kilka kropli oliwy truflowej, sos balsamiczny(może być gotowy w butelce) Przygotowanie: mięso oczyszczamy z wszystkich błonek lub tłuszczu,owijamy szczelnie folią spożywczą nadając jednocześnie mu kształt wałka,(żeby później łatwo się

Swojskie jedzonko
Smażone kotleciki w paprykowej marynacie 182

rozbijamy i wkładamy do miski. W małej miseczce mieszamy przyprawy – 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli cebulowej. Do przypraw dolewamy oleju, mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z mięsem i całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła całe mięso. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 30 minut do lodówki

Słodkie okruszki
BURGER WOŁOWY Z DOMOWĄ BUŁKĄ I SOSEM BBQ 132

burger: 500 g wołowiny pieprz czarny świeżo mielony bułeczki: przepis tutaj  bułeczki sos BBQ: przepis tutaj  sos BBQ dodatki : sałata pomidor malinowy ogórek kiszony ser chedar Mięso przyprawiamy pieprzem. Formujemy kotlety rzucając mocno mięsem z ręki do ręki. Następnie formujemy kotlety i spłaszzcamy. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy około 3 minut z każdej strony. Na każdą

KuchcikoweLove
Szaszłyki z karkówki, pieczarek i warzyw 131

małych pieczarek 1 młoda cukinia 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Karkówkę pokroić na kawałki wielkości moreli. Posypać obficie przyprawami i wlać olej. Dokładnie wymieszać. Mięso marynować przez całą noc. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry. Patyczki do szaszłyków namoczyć

Czerwień i błękit
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 139

rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet

Szefowa kuchni
Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami 153

rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką

Szefowa kuchni
Lazania. 121

dość szybkie. SKŁADNIKI: 1 kg. łopatki zmielonej na dużych oczkach 1 puszka pomidorów przyprawy: zioła włoskie, sól, pieprz grubo mielony, oregano, 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej, makaron do lazanii, 25 dag, sera żółtego, 2 łyżki masła klarowanego, WYKONANIE: zmielone mięso smażymy na maśle ze wszystkimi przyprawami i pokrojonymi pomidorami, aż powstanie gęsty sos, na dno naczynia wlewamy trochę sosu, układamy

Kuchnia Beaty
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 197

rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką

Szefowa kuchni
Łosoś z warzywami i pesto 181

papryka (150g) 1/2 cebuli (75g) 1/2 czerwonej cebuli (75g) 125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy 2-3 łyżeczki bazyliowego pesto (własnego lub dobrego ze sklepu) Instrukcje Łososia nacieramy od strony mięsa niewielką ilością soli i odkładamy na kilkanaście minut. Marchewkę obieramy i kroimy na kilkumilimetrowej grubości plasterki. Podobnie kroimy cukinię. Papryki

Kulinarna Pokusa
Zupa ziemniaczana po Bawarsku 116

cebula · wieprzowina 25 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1,-2 łyżki · ogórki konserwowe 2-3 szt · sól · pieprz · kminek mielony · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, skropić wodą, udusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać mąką, lekko zrumienić, połączyć

Camilla w kuchni
Policzki wołowe w winie z miodem 172

często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam. Składniki: ok. 500 gram policzków wołowych 2 szklanki wina półwytrawnego 2 łyżki miodu Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 ziaren jałowca 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 50 ml śmietany 30% Wykonanie: Policzki

Smaki Ewy
Kotlety z cukinii z twardym serem 149

ilość zależna od apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Na środek

Weekendy w domu i ogrodzie
Paluchy francuskie z kaparami i serem 169

zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam.  Składniki: 2 opakowanie ciasta francuskiego, 30 g tartego sera żółtego, 4 łyżki kapary, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Kapary miksujemy za pomocą blendera lub bardzo drobno kroimy. Jedną porcją

Moniki Smakołyki
Carpaccio z buraka z wędzonym kurczakiem i suszoną śliwką 300

cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą rukolę, pokrojone w plasterki mięso kurczaka, pokrojone śliwki i pomidory. Dodać kapary. Polać olejem z orzechów i sosem balsamicznym. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO BURAKOŻERCY

Jemy Pijemy
Polędwiczki z serem i koperkiem. 158

szklanki czerwonego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę  czosnku 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu pęczek drobno posiekanego koperku 10 dkg sera żółtego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy marynatę do mięsa, mieszamy oliwę z winem i wszystkimi przyprawami,   polędwiczki zbijamy lekko nakłuwaczem z każdej strony, macerujemy w marynacie, odkładamy do lodówki

Kuchnia Beaty
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 196

sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół papryki i pół cebuli. W małej miseczce wymieszałam zioła tureckie z oliwą. Zalałam tym mięsko i porządnie wymieszałam. Na kilka

Kuchnia po mojemu
Placuszki pieczarkowo-drobiowe 215

cebule pokroić drobno, przesmażyć razem, aż do odparowania soku,wystudzić Do przestudzonej masy dodać zmielone lub drobno pokrojone mięso, jajka, kasze mannę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić, tak by całość przypominała masę jak na kotlety mielone Smażyć w formie placuszków na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano ( u mnie bez panierki

Proste Potrawy
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 161

mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki, sól 2 łyżeczki, boczek parzony 20 dag, cebula 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać i zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną

W Mojej Kuchni Lubię