mięso mielone - 23354 przepisów (strona:930/1557)

Kanapki z wołowiną – uczta dla mięsożerców  73

przynajmniej raz w życiu odwiedziła popularne restauracje, w których serwowane są kanapki z mięsem wołowym. Wielu z nas je uwielbia i mogłoby je jeść bez końca. Warto zatem, samemu stworzyć takie kanapki, które nie dość że będą zdrowsze, to i my będziemy mieli satysfakcję, że udało nam się zrobić coś pysznego. Taka kanapka może zarówno nadawać się na śniadanie, obiad

Kuchennyviral.pl
Zupa grzybowa 165

minut. Mięso opłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.Gotujemy około 30 minut. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do gotującego się mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone grzyby. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodając wodę pozostawioną po gotujących się grzybach, połączyć z zupą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym

kgwjanczewo
Tagiatelle z kurczakiem i brokułem w sosie serowym 122

łyżeczki świeżo mielonych płatków chili (można też wykorzystać gotowe mielone chili) 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1.   Kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. 2.   W misce mieszamy ze sobą 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę soli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i mielone płatki chili. 3.   Przekładamy kurczaka do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Można też przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc. 4.   Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minutę. 5.   Dodajemy mleko, mieszamy, gotujemy ok. 2 minuty

Prosto z Kotła
Cukinia/bakłażan faszerowany mięsem mielonym 352

trochu, a tu trzeba coś wybrać? Poza tym faszerowane mięsem warzywa to idealny obiad na kompromis z mężczyznami - warzywa są, ale mięso też jest i każdy zadowolony. Ode mnie dostało to miano dyplomatycznego posiłku :) Składniki na 2 osoby: 2 większe cukinie lub2 bakłażany ( u mnie 1 cukinia i 1 bakłażan) 400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni

Fabryka pomysłów
Przepis na zupę z jagnięciną prosto z Bieszczad 107

niech się przez około 5 minut gotuje, po czym zlej wodę. Zalej mięso 4 litrami wody, wrzuć 4 liście laurowe i 4 ziela angielskie, zagotuj wszystko, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Dodaj do zupy pozostałe przyprawy – 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu, 1 płaską łyżeczkę mielonej papryki chilli w proszku, 3 płaskie(...)sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę a następnie dodaj do baraninówki. Gotuj wszystkie składniki przez min. 40 minut a najlepiej około godzinę. Wyjmij mięso na deskę do krojenia, gdy lekko przestygnie oddziel mięso od kości i pokrój je na spore kawałki. Dodaj je ponownie do gotującej się zupy. Dodaj łyżkę miodu. Wymieszaj i spróbuj – w razie potrzeby

Eat me! Fit me!
Kurczak z warzywami w sosie curry 74

łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 niepełna szklanka oleju 150 - 200 ml śmietanki 30% (dałam 12% słodkiej śmietanki) szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać.  2. Marchew obrać, pokroić

Kuchnia domowa Ani
NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI, ŻEBEREK Z GRILLA 158

niż w poprzedniej wersji. Oczywiście dobre mięso to podstawa, przynajmniej dobrze "rozbite", zwykle wyręcza mnie w tym maszyna w sklepie, tym razem sprzęt został zabrany do konserwacji, więc pozostało mi samodzielne nakłuwanie kawałków mięsa- najważniejsze, że mięso wyszło kruche i soczyste. Najlepiej zamarynować mięso minimum dzień wcześniej. Składniki na ok. 1,6- 2kg mięsa: - 6 łyżeczek ostrej musztardy, u mnie(...)daję himalajską) - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu - 1 łyżka aromatycznego majeranku - 1 łyżeczka mielonego czosnku - 8 łyżek oleju Wszystkie składniki odmierzamy do miski i dokładnie mieszamy. Gotową marynatą smarujemy plastry karkówki i odkładamy do naczynia. Pierwsze smaruję z obydwu stron, następne już tylko z jednej. Naczynie zakrywamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotować mięso w marynacie dzień lub nawet

Smaczne Zdrowe
Harira - pożywna zupa marokańska 159

gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu   1/2 łyżeczki(...)mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu (moim zdaniem cynamon w lasce jest bardziej aromatyczny)   1 łyżeczka mielonego imbiru   duża szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) szczypta szafranu 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę  250 ml gęstego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony udziec z indyka 263

małe 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona marchewka pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem Instrukcje Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem

Kulinarna Pokusa
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 555

którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli.Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.Fantastyczny pomysł na obiad!Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni!Polecam!    SKŁADNIKI:( 2 duże porcje )* filet z kurczaka – ok. 400 g* mielone migdały – 1 łyżeczka* jogurt naturalny(...)szczypta* sól – 1 łyżeczka* czarnuszka – 1 szczypta* mielony kardamon – 1 szczypta* mielona kolendra – 1 szczypta   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W misce mieszamy starty imbir z posiekanym czosnkiem, garam masalą , chili , solą , czarnuszką , kardamonem , kolendrą oraz migdałami.Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.Wkładamy pokrojone w kawałki mięso i dokładnie obtaczamy.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną

Ostra na Słodko
Schab faszerowany cukinią 200

została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze(...)rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka duszona w rękawiw 145

łyżeczka czosnku gres Skworcu  1 łyżeczka suszonej Bazyli Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Skworcu  1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu  3 łyżki ketchupu pikantnego  1 łyżka musztardy delikatesowej  Przygotowanie:  Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Mięso myję, kroję na plastry max 0.5 cm grubości. Mięso przekładam do marynaty,dokładnie obtaczamy każdy plaster. Cebulę

Gotowanie Patki
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 245

g/kg -sól nie jodowana do podgardla 18-19 g/kg -pieprz czarny mielony drobno 3 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 8 g/kg -gorczyca ziarno 5 g/kg -majeranek 0,5 g/kg - jelita wieprzowe grube WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym. A'la gulasz. Szybki obiad. 225

śmietana 12%  4 łyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam pokrojone mięso, przez chwilę obsmażam do delikatnego zrumienienia, dodaję pieczarki i posypuję przyprawami. W osobnym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą

Kuchnia z widokiem na ogród
Policzek wołowy w sosie grzybowym 175

cebula 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny mielony sól 3-4 sztuki owocu jałowca 200 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g suszonych grzybów leśnych 3-4 łyżki mąki pszennej Robimy! Policzki wołowe myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon. Leciutko nakłuwamy wykałaczką. Mięso posypujemy solą i pieprzem (nie za mocno, do smaku) i obtaczamy

Latosiowydom
Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja 213

również jako farsz do burrito czy taco. 500 g Mięsa wołowego (u mnie szponder i karkówka) 3 Pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie) 1 Czerwona cebula 2 łyżeczki Koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki Pokrojonych papryczek Chipotle 5 Ząbków czosnku 2 łyżeczki Oregano 1 łyżeczka Mielonego kuminu 1 łyżka Octu Jabłkowego Natka kolendry Masło Klarowane (do smażenia) Sól(...)pieprz (do smaku) Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane. Ząbki czosnku w skórkach lekko rozbij przykładając do nich duży nóż i uderzając pięścią. Wyłóż mięso i czosnek na patelnię. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru. Przełóż mięso do naczynia wolnowara. Czosnek po lekkim ostygnięciu obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój pomidory, papryczki Jalapeño

Oslov.