ZUPA SZCZAWIOWA 128wywaru łącznie z lubczykiem. Gotujemy następne 20 minut. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy mięso z kości. Mięsko dodajemy do zupy. Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Zupę doprawiamy
Kulinarne Fantazje Marioli
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 231selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić
Pora na pora
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 238selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić
Pora na pora
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 239minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęścić gulasz mieszając, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gulasz jest aromatyczny, syty i można podać
W Mojej Kuchni Lubię
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 213kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 230łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z boczniakami i kaszą jaglaną 212szybki do przygotowania. Pasztet na bazie kaszy jaglanej jest lekko wilgotny i miękki. Nie wymaga użycia maszynki do mielenia (wystarczy sam blender). Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo jednak pasztet kojarzy mi się z mięsem :) Jeżeli dbacie o formę lub jesteście wegetarianami to upieczcie poniższy pasztet. Nie zawiedziecie się :) Składniki na 1 keksówkę: 200 g suchej
Ugotować
Risotto z kurczakiem i groszkiem cukrowym 163ryżu 3/4 szkl wina białego półwytrawnego 1 i 1/3 szkl wody lub bulionu sól pieprz bazylia oregano szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Mięso odkroić od kości i podzielić na niezbyt drobne kawałeczki, dodać do smażonej marchewki i cebuli, trochę przyrumienić, następnie dodać
Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka w sosie cebulowo-śmietanowym z natką pietruszki 183duża cebula lub dwie mniejsze - pęczek natki pietruszki -200 ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju Ważna wskazówka - do dania użyjmy rondelka, który idealnie pomieści filety. Zalewając je śmietanką, otuli ona szczelnie mięso, nie rozlewając się niepotrzebnie po pustym dnie garnuszka. Mięso oczyścić z błonek. Oprószyć solą i pieprzem
kawawszklance
Kotlet schabowy tradycyjny 175bardzo szybki obiad Składniki: 0,5 kg schabu bez kości sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka wędzona papryka, tymianek, mielona kolendra Ponadto 2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry na ok 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub stekownicą. Przyprawiamy, następnie odstawiamy
kgwjanczewo
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 193laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy
MamaOskarka
Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad 198fasolki łyżeczka szczypioru świeżego łyżeczka koperku siekanego 1 łyżka serka topionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa
Kuchnia po mojemu
Pstrąg z patelni 184Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim odwróceniu ryby mięso skropić sokiem z cytryny i posypać
W SMAK
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 248sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę świeżego koperku - olej kokosowy - mąka pszenna Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko rozbiłam, każdy kotlet przekroiłam na połowę. Wyszło 8 porcji. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem (dałam sporo), chilli
mojewypiekiinietylko