Taki pyszny bigos ,lekki i mało kaloryczny jadłam u przyjaciół.Bardzo mi zasmakował.Polecam wszystkim ,którzy muszą jesc dietetycznie i lekkostrawnie , ale myslę ze na wiosnę każdy ma ochotę na cos smacznego i lekkiego na obiad.Zapraszam. 2 duże ugotowane kurze udka 1 kapusta młoda 2 duże młode marchewki 1 pęczek koperku natka pietruszki 1 cukinia 25 dag.pieczarek 1 cebula oliwa(...)bigosu... ----------------------- Warzywa obrać i pokroić.Koperek posiekać.Cebulę pokroic w kostkę.Na patelni rozgrzac oliwę i poddusić wszystkie warzywa razem.Podlac bulionem.ok.100 ml.i dusić warzywa do miękkości.Dodać mięso kurze rozdrobnione na kawałki i przyprawić.Podawac z młodymi ziemniakami lub z chlebem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporadzę. Przeczytałam dokładnie, nawet kilka razy etykietę, aby znalezć coś podejrzanie mięsnego,ale nic takiego nie znalazłam...Za to skład zaskoczył mnie, a smak? Też! Gulasz bez mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład jest prosty- woda, papryka czerwona, cebula, teksturowane białko roślinne pszenne , koncentrat pomidorowy, naturalne aromaty roślinne i drożdżowe (zawierają: soję(...)przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C. Informacja dla alergików: Zawiera: gluten, soję, mleko, śladowe ilości selera. Nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Jest to świetne gotowe danie dietetyczne! Ja postanowiłam zrobić go z dodatkiem kaszy gryczanej, gdyż tę uwielbiam i podaję właśnie z gulaszem...Miałam chęć spradzić jak będzie smakował gulasz od Primavika ! Ugotowalam kaszę na sypko. Wysypałam
Z Kuchni Do KuchniChciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy okazji(...)własny, najbardziej nam odpowiadający smakowo. Co jest najistotniejsze przy ich przygotowywaniu to "uzbieranie" różnych, najlepiej urozmaiconych rodzajów i gatunków mięs. Najlepiej odkładać sobie pozostające od obiadów różne kawałki mięsa (oczywiście czyste, niejedzone, to nie mają być resztki). Zawsze podchodziłam do takich pomysłów dość sceptycznie, wiem , że ludzie odkładają sobie kawałki mięs w celu przygotowania z nich bigosu, ja zawsze
Smaczne ZdroweGołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej Gołąbki w liściach botwinki to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie. Kupiłam na placu
Kuchnia na wzgórzuSos, którego nie może zabraknąć do karkówki, schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki
Bazując na smakuWczoraj na fanpage ( link ) opisywałam płatki kukurydziane, które mają przyzwoity skład i o dziwo niską cenę (6,99 zł/1kg). Dzięki tym płatkom powstały dietetyczne nuggetsy. Kruche, soczyste i co najważniejsze - bez dodatku tłuszczu, w przeciwieństwie do tych z KFC. Dobrze sprawdzą się w chwilach słabości i ochoty na fast-foody. Do przyprawienia użyłam papryki i soli(...)Składniki (3 porcje): 500 g filetu z piersi indyka/kurczaka 3,5 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól 1. Mięso pokrój na kawałki. 2. Płatki kukurydziane drobno pokrusz, ja robiłam to po prostu rękoma. 3. W misce wymieszaj jajka z przyprawami. 4. Mięso mocz najpierw w jajku, następnie obtaczaj w płatkach
Powiedz dietom nieWczoraj nie miała zbytnio ochoty na wymyślanie jakiegoś specjalnego obiadu, całkowicie pochłonęła mnie praca mgr, jednak gdy zaczęło mi burczeć w brzuchu i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość;-) Przedstawiam Wam kolejny pomysł na kurczaka. Bardzo soczysty, bardzo aromatyczny i bardzo, bardzo smaczny. To chyba, jak na razie MÓJ ulubiony sposób na kurczaka. Polecam
SMYKWKUCHNIKażdy z nas zna kotlety mielone w tradycyjnej wersji. Ja za każdym razem wprowadzam do nich powiew świeżości i mnóstwo przeróżnych dodatków. ;-) W tym przypadku to
Szefowa kuchniPostanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła(...)plasterki szynki drobiowej 2 ogórki kiszone Przygotowanie: Filety osuszamy, pozbawimy błonek i kroimy wzdłuż, tak aby z jednego filetu powstały dwa cieńsze, a następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso wkładamy do miski, wciskamy przez praskę czosnek , dodajemy zioła oraz przyprawy i zalewamy jogurtem. Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku
Symfonia smakowaBakłażan faszerowany czerwoną soczewicą to wręcz wegetariański klasyk. I ja się skusiłam. Wyszedł pyszny i już nie mam wątpliwości dlaczego jest tak lubiany przez wegetarian i
Poezja smakuSkładniki: rukola sałata o karbowanych liściach 1 mango 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych bazylia 1 cebula dymka ser Grana Padano 200 g polędwicy wołowej 1/2
Smakowity Blog KulinarnySezon na rabarbar jest krótki, a dla mnie to już taki przyjemny zwiastun lata, kwaskowaty smak rabarbaru skomponowany ze słodkim ciastem, jak dla mnie ideał, uwielbiam
dom-agi.ploliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne , oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego obżarstwa. Sukces gratin opiera się na kontraście tekstur – pod chrupiącą skorupką(...)natką pietruszki. Mimo świątecznego rodowodu, zachęcam, aby w naszych realiach potraktować kalafiorowe gratin jak danie codzienne – ciekawą propozycję potrawy dla wegetarian , lub też fajny dodatek warzywny do porcji mięsa dla pozostałych. Kalafiorowe gratin według przepisu z frenchfood.about.com na 4 porcje Składniki: 1 kalafior, pokrojony na różyczki 3 łyżki masła + do wysmarowania formy 3 łyżki mąki
Chilli Czosnek i OliwaBrukselka z pewnością jest moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym
Szefowa kuchniKiedy ja ostatnio jadłam zdrowego fast food'a? Prawie rok temu, kiedy dodałam po raz pierwszy na bloga przepis na pizze. Jak ja mogłam wytrzymać? Sama
Truskawkowa Fiesta