mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:212/1172)

Pierogi z gęsiną i śliwkami 165

właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;) Składniki (na ok 40 sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)  1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki(...)ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi

Obiad gotowy
Pieczony schab z gruszką i puree ziemniaczanym 114

przełożyć do formy do pieczenia. • Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać przyprawy, zioła i cukier. • Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką i piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C. • Podawaj pokrojony w plastry z dżemem morelowym. Gruszki • Gruszki ze skórką pokroić

To co kocham
Pasztet domowy 382

przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma

Ala piecze i gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 153

kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki(...)mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem .  Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  warzywo, skropić  oliwą,  posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym  i tymiankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem

Gosia gotuje
Schab pieczony w siatce 195

Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki : * kg schabu bez kości * łyżka majeranku * łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki * łyżka(...)natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z worka, odstawić na półmisek do całkowitego wystygnięcia, kroić na plasterki. Podawać z ulubionymi dodatkami

Magiczne Życie Marty
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 371

Zamarynowac na całą  noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik do 200C Wkładamy  nasze mięso  do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy,  zmniejszając temperaturę do 180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie(...)wyciągamy  mięso  i przykrywamy kapustą  kiszona z obu stron ,całość podlewamy piwem. Przykrywamy naczynie, i pieczemy następne  45 minut do godziny. Smacznego

Viola cooks with passion
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 162

Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chilli, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja - nie ma passaty - jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się(...)czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany

Zasmakuj Kuchni
Szynka domowa pieczona 178

zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona.       Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka czosnku - czarny pieprz grubo mielony Dodatkowo: - olej rzepakowy - pieprz ziołowy(...)foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Mięso kładziemy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 30 minut (aby soki się wchłonęły). Szynka domowa pieczona na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu. Bardzo aromatyczna, krucha i delikatna

mojewypiekiinietylko
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 171

jaglana. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2  woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.  Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 146

łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)pracy. Siekamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Wyjmujemy koszyczek i ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut, prędkość 2 i temp. 85⁰C. Następnie dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na 40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry

Kuchnia w czekoladzie
Kapsalon – zapiekanka holenderska 150

czosnek i przyprawy. Wymieszać. Frytki usmażyć na oleju lub w piekarniku w żaroodpornym naczyniu (ja użyłam mrożonych frytek i piekłam je 15 min.w 200 stopnich) W międzyczasie podsmażyć mięso na patelni i przygotować sałatkę. Sałatę pokroić w niewielkie(...)kawałki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a ogórka na małe kawałeczki. Frytki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, polać sosem majonezowo ketchupowym i posypać całość startym serem. Piec 10 min.w 200 stopnich, do czasu, aż ser się roztopi. Następnie na gorącą zapiekankę wyłożyć warzywa, całość polać sosem czosnkowym

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak pieczony 122

Mój najlepszy przepis na  kurczaka pieczonego w całości, który zawsze się udaje. Mięso wychodzi soczyste, a skórka przyrumieniona i chrupiąca. Łatwy pomysł do wykorzystania na co dzień i od Święta. Polecam oczywiście kurczaka zagrodowego, który jest najsmaczniejszy i zdrowy. Składniki: sprawiony kurczak (o wadze około 2 kg) na marynatę: 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka syropu klonowego(...)kurczaka do żaroodpornego naczynia lub brytfanny i wstawić do nagrzanego piekarnika na dolną półkę. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni, a kurczaka podlać szklanką gorącej wody.  Piec jeszcze 90 minut, często polewając kurczaka płynem, który zbiera się w naczyniu. Po tym czasie wyjąć go z piekarnika, odstawić na kilka minut, pokroić na porcje i podawać

wyzwania kuchenne
Pulled pork 147

rozszarpana widelcem na strzępy łopatka wieprzowa. Rozpływająca się w ustach i aromatyczna. Przygotowanie mięsa jest rozciągnięte w czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo(...)mięso, układamy w misce i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało. Zamarynowane mięso przekładamy na kratkę ułożoną na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez około 5 godzin. Można skrócić ten czas, zwiększając temperaturę do 160 stopni C, wtedy wystarczy około 3-3 i 1/2 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki. 240

tymianku 0,5 łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody olej do smażenia      W kubeczku mieszamy proszek do pieczenia z 3 łyżkami wody. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebule, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozpuszczony proszek do pieczenia, sól, i resztę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki

Rozpustne gotowanie
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 90

według uznania. Pomiędzy warzywa nabijamy po 3 kawałeczki mięsa, a obok nich listki szałwii. Warzywa smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Smażymy na grillu lub pieczemy w piekarniku z funkcją grill, aż mięso będzie rumiane i sprężyste. Musimy uważać, żeby za bardzo go nie wysuszyć

noteskulinarnyfiga
Domowe chrupiące nuggetsy (w majonezowej marynacie) 3038

kroimy na małe kawałki, przekładamy do większej miski i obsypujemy przyprawą do gyrosa. Dodajemy majonez czosnkowy i całość mieszamy (ja robię to ręką), tak aby nasza marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na godzinę. Do jednej miski wsypujemy: po 14 czubatych łyżek mąki pszennej i kukurydzianej, wbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę). Wstępnie(...)naszej gęstej panierce, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron (olej powinien sięgać tak mniej więcej do połowy wysokości mięsa). Podajemy z ulubionymi sosami, pieczonymi ziemniaczkami itd. S macznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania