mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:213/1172)

Confit z kaczki 144

liśćmi laurowymi. Wszystko zalać roztopionym kaczym smalcem, tak aby dokładnie pokryć mięso. Naczynie dokładnie nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego d0 140 stopni. Piec przez około 2 godziny, do miękkości. Mięso musi być całkowicie zanurzone w tłuszczu. Gotowe mięso wystawić z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 200 stopni. Nogi kaczki wyjąć z tłuszczu, zlać tłuszcz. Nogi ułożyć

Pociąg Do Kuchni
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 245

pomijając imbir dodać  przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć

Ala piecze i gotuje
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 158

posiłek dla siebie i bliskich. Dla tych, którzy nie wybierają się na grilla proponujemy pyszną pieczoną w owocach pierś z gęsi z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym. Do dzieła! Składniki pierś z gęsi Pierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Odcinamy zwisające kawałki skóry, ale nie wyrzucamy ich. Następnie pierś marynujemy. Składniki na marynatę(...)wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 (do 15) pieczemy bez przykrycia. W czasie pieczenia temperaturę możemy zwiększać do 200 stopni. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i czekamy 5 minut z pokrojeniem jej. Na talerzu układamy puree, pierś, owoce z pieczenia i sos żurawinowy według własnego pomysłu

Symfonia Smaków
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 120

Tatar po prostu i śmierdział, i smakował mówiąc kolokwialnie „lodówką”. Szkoda, bo tuńczyk to naprawdę dobre mięso i żal je podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin(...)kalarepa / Zabaione jabłkowe / Pieczony por – po kolei. Przepiórka – z chili tylko w nazwie. Niedoprawiona, choć kruchość mięsa w porządku. Smutna skórka na przepiórczej piersi nie była zbyt apetyczna, choć trzeba przyznać, że smak mięsa ładnie komponował się z jabłkowym zabaione. Pieczony por – uwielbiam pory w każdej postaci, ale podpieczenie i zaserwowanie zbyt grubego plastra sprawia, że robi się

Kate's Kitchen
Pieczona łopatka marynowana w musztardzie 112

zamarynowała mięso. Pozostawiamy na około 1 -2 godzin. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 ½ godziny. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony i przykrywamy folią aluminiową. Gdy mięso będzie upieczone wyjmujemy deskę. Do naczynia w którym łopatka była pieczona wlewamy około szklanki wody. Całość zlewamy do garnka. Odlewamy niewielką(...)ilość, dodajemy 50 ml śmietany oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy i ponownie umieszczamy w garnku. Chwilę gotujemy aby zgęstniało. Ewentualnie doprawiamy solą. Mięso kroimy w plastry i polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Szynka wieprzowa z jabłkami 157

wszystko szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny, w zależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane tak, by  razem z sosem z mięsa stworzyły samoistnie pyszna zalewę. Ja podaję z sezonową surówką i pieczonym ziemniakami. Najlepsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Udka gęsie pieczone w cydrze. 151

Udka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka(...)piekarniku w temperaturze 180 stopni. Łączny czas pieczenia - 1,5 godziny. Po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia, wyjąć z piekarnika naczynie z mięsem. Za pomocą łyżki wyjąć cebulę, jabłko (będą mocno rozgotowane)  i kilka łyżek cydru spod mięsa. Przetreć przez sito i podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsty sos. Drugie jabłko pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne

Codziennik Kuchenny
Pieczeń z kukurydzą i kabanoskami - idealna przystawka na ciepł 138

pieczenia wykładamy połowę mięsnej masy, wygładzamy. Następnie rozkładamy pokrojone w kółeczka kabanoski. Na kabanosach rozkładamy starty na średnich oczkach żółty ser.  Na ser wykładamy resztę mięsa. Na wierzchu rozkładamy plastry boczku. Pieczeń pieczemy w 190*C przez 60 minut. Ostawimy do wystudzenia, kroimy na plastry. Pieczeń jest pyszna na ciepło jak i na zimno

VioletoweKucharzenie
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i pomidorami 220

kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu pieprz cytrynowy wędzona papryka słodka sól spora łyżeczka bazylii Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, każdy filet przekroić na pół, aby powstały 2 cieńsze podłużne fileciki. Cukinię zetrzeć na tarce (starłam ze skórką, moja była młoda i mała), cebulę i pomidory drobno pokroić(...)Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową - nie za mocno, stworzyć luźne sakiewki. Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia otworzyć sakiewki, aby mięso lekko się zarumieniło. Smacznego

na moim stole...
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 560

Pieczeń z karkówki tym razem w sosie warzywnym to kolejna odsłona jednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :karkówka wieprzowa (ok 2kg) marchew korzeń pietruszkicebula3-4 ząbki czosnku2 ziemniaki przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra(...)chili, zioła prowansalskieoliwa50g masłapół szklanki wody Przygotowanie :Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka czosnku następnie cały karczek obwiązuję sznurkiem na tyle mocno że czuć że mięso "twardnieje"w ręku i wkładam go do woreczka do pieczenia.Marynatę tworzę z połączenia przypraw w proszku średnio po ok pół łyżeczki z każdej i 6 łyżek oliwy czym

Mechanik w kuchni
Cielęcina – jak ją przygotować? Dlaczego warto sięgać po nią częściej? 236

warto unikać wrzucania do piekarnika lub na rozgrzany olej zimnego mięsa. Lepiej odczekać chwilę, by nabrało temperatury zbliżonej do pokojowej. Do dłuższej obróbki termicznej, na przykład do pieczenia, najlepiej nada się kawałek mięsa zawierający odrobinę tłuszczu. Uchroni je to przed zbytnim wysuszeniem. W niektórych przepisach można znaleźć zalecenie, by cielęcinę owinąć plastrem boczku. To również świetny sposób na uniknięcie

codojedzenia
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 207

skórą. Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki(...)marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się

Kuchcik gotuje
Ćwiartki kurczaka pieczone na słodko. Obiad idealny dla Juniora i Seniorki 264

próbują utrzymać dobry poziom odżywiania takiej osóbki ;) Najprostszy sposób na ten problem? Obiad na słodko - wartości odżywcze podane w atrakcyjnej formie. W tym konkretnym przypadku będą to ćwiartki kurczaka pieczone w marchwi i ananasie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka 3-4 plastry ananasa 1 średnia marchew sól, pieprz majeranek  słodka papryka mielona zioła(...)ćwiartki, a ananasa w kostkę i układamy w folii do pieczenia. Obsypujemy lekko pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu. Pieczemy w temp 180 - 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, Kuskusem lub kaszą jęczmienną. Smaczne, proste i trafia w gust "słodyczowych" Łasuchów - zarówno tych

Kuchnia po mojemu
Łopatka marynowana w chilli 121

łyżek słodko-pikantnego sosu chilli 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna.  Składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie związuje i wstawiam  do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso w marynacie. Piekarnik nagrzewam do 180°-200°C i pikę

Bea(u)ty kitchen
Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami 218

Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na mięso poukładać cebulę. Całość doprawić tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i słodką papryką. Tak przygotowane mięso przykryć pokrywką i piec w  temperaturze 180 o C przez 1 godzinę i 45 minut, a następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania