mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:213/1172)

Wegańskie pieczone pulpety z batata i tofu 95

Dzisiaj pomysł na pyszne pieczone pulpeciki- uwaga bez mięsa- jednak z dużą zawartością białka. Smaczne, wegańskie z delikatną nutą sezamu- powinny chociaż raz zagościć na naszym talerzu. Są świetną alternatywą dla mięsnej pulpecików. SKŁADNIKI: 100g tofu naturalnego 1/2 batata 4 łyżki białego sezamu przyprawy: chili, czosnek niedźwiedzi, curry, pieprz ziołowy  WYKONANIE: batata obieramy i trzemy na tarce(...)łyżki sezamu mielimy w młynku tofu blendujemy z batatem, zmielonym sezamem i przyprawami- następnie dodajemy pozostałe łyżki sezamu i całość mieszamy na papierze do pieczenia układamy po łyżce zblendowanych składników, formujemy pulpety i pieczemy w 200 stopniach przez

healthy dreams
Sałatka COBB 208

cheese. Sałatka COBB to amerykańska sałatka z kurczaka, jajek, awokado, cebuli, pomidorów, chrupiącego boczku i aromatycznego sera pleśniowego. Według mnie to jest sałatka resztkowa. Jeśli zostanie Wam kawałek pieczonego kurczaka, to jest już baza do sałatki. W oryginalnym przepisie sałatka COBB to kurczak, jajko, awokado, pomidor, cebula, boczek i ser pleśniowy typu gorgonzola. Ja nie widzę przeszkód, żeby jakiś(...)siebie pasują, jednak w połączeniu z vinegretem tworzą harmonijną i pyszną sałatkę. Sałatka za sprawą treściwych składników jest, pożywna i sycąca. Składniki na 2 porcje : 200g mięsa z piersi kurczaka (pieczonego lub grillowanego) 2 duże jajka 1/2 awokado 100g pomidorków cherry lub 2 pomidory malinowe 1 mała cebula, może być czerwona (u mnie brak cebuli) 70g boczku wędzonego

Dietolog
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 183

jednak zrobiłam je w formie w formie placuszków. Może wyglądają mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco

karmelowy
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 164

oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu chleba – wcześniej uwodniona i podgrzana jest bardzo spoista. Do pieczenia nie stosuje się jej samej, tylko i wyłącznie w połączeniu z innymi mąkami.   PS.: Dziewczyny, bardzo drobno zmielona mąka ryżowa idealnie posłuży jako puder matujący. Matuje naprawdę na długo(...)sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy.   Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony z ziemniakami w mundurkach prosto z piekarnika 226

Inspiracja mojego narzeczonego. Śmiałam się dziś, że chyba będziemy rodziną kucharzy :) Kurczak wyszedł niesamowicie, ziemniaki z resztą też. Polecam dużym i małym. Wyśmienite. Składniki na kurczaka pieczonego z ziemniakami w mundurkach (4 porcje): 1,5 kg młodych ziemniaków 4 nogi kurczaka 3 ząbki czosnku 25 g masła przyprawa ziołowa do kurczaka sól tymianek oregano bazylia ostra papryka oliwa(...)ponacinać. W nacięcia włożyć plasterki czosnku. Posypać mięso solą, przyprawą do kurczaka, tymiankiem, oregano, bazylią oraz papryką. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na ziemniakach. Na wierzch, na mięso ułożyć kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 1,5 godziny z czego ostatnie 10 minut w termoobiegu, aby kurczak nabrał złocistego koloru, a skórka była chrupka. Mieszać ziemniaczki co pół godziny

Karola gotuje
Szynka wieprzowa pieczona 136

Szynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna. Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu do czasu poprosić o otrzewną. Szynka wieprzowa, około 1,5 kg*, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku**, kilka gałązek rozmarynu**, pieprz świeżo mielony, sól, otrzewna***, 2 garści siana, 1 ząbek czosnku pokroić w słupki(...)nacięcia wsadzać kawałek czosnku i tymianek lub rozmaryn.  Mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć resztą ziół i pokrojonym w plasterki drugim ząbkiem czosnku. Mięso zawinąć w otrzewną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3,5 godziny. Podałam z puree z kukurydzy. zastawa

królestwo garów
Żeberka w sosie barbecue 171

ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut. Całość pieczenia powinna trwać ok 1,5 godziny w dosyć niskiej temperaturze. Dzięki temu żeberka wychodzą mięciutkie ale jednocześnie soczyste.   A dalsze podanie to już własna inwencja

Ze smakiem bez glutenu
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 178

przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na  polędwiczki smażone  i  polędwiczki w sosie własnym , a dziś proponuję polędwiczki pieczone w musztardzie. Bardzo proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia :) Gorąco polecam!!! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej 4 łyżki musztardy (ważne żeby była ostra) 5 dużych ząbków(...)lekko zarumieniły. Przekładamy na blachę lub do naczynia do zapiekania i polewamy pozostałym na patelni masłem. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Dzięki temu przy krojeniu z mięsa nie wypłyną wszystkie soki i nie będzie suche. Smacznego

kuchnia doski
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 197

czas rodzinny,  wspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym  elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję(...)szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć

Kuchnia Beaty
Pierogi z gęsiną i śliwkami 157

właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;) Składniki (na ok 40 sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)  1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki(...)ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi

Obiad gotowy
Pieczony schab z gruszką i puree ziemniaczanym 105

przełożyć do formy do pieczenia. • Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać przyprawy, zioła i cukier. • Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką i piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C. • Podawaj pokrojony w plastry z dżemem morelowym. Gruszki • Gruszki ze skórką pokroić

To co kocham
Pasztet domowy 373

przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma

Ala piecze i gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 146

kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki(...)mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem .  Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  warzywo, skropić  oliwą,  posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym  i tymiankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem

Gosia gotuje
Schab pieczony w siatce 187

Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki : * kg schabu bez kości * łyżka majeranku * łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki * łyżka(...)natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z worka, odstawić na półmisek do całkowitego wystygnięcia, kroić na plasterki. Podawać z ulubionymi dodatkami

Magiczne Życie Marty
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 357

Zamarynowac na całą  noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik do 200C Wkładamy  nasze mięso  do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy,  zmniejszając temperaturę do 180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie(...)wyciągamy  mięso  i przykrywamy kapustą  kiszona z obu stron ,całość podlewamy piwem. Przykrywamy naczynie, i pieczemy następne  45 minut do godziny. Smacznego

Viola cooks with passion