mogłabym jeść codziennie ;) Udało mi się kupić dwie polędwice z dzika, starczyło na parę obiadków, więc za jakiś czas wrzucę jeszcze jeden przepis z tym pysznym mięsem, a dzisiaj w wersji pieczeni. Jako dodatki - quinoa w trzech kolorach i grillowane zielone szparagi. Składniki: 2 szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy 350 gram polędwicy z dzika pęczek zielonych szparagów 2/3 szklanki czerwonego(...)dnia wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle, następnie solimy, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, rozmaryn, goździki, miód i wino w którym moczyło się mięso. Zamykamy woreczek (według instrukcji) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45 minut. W tym czasie gotujemy quinoę (warto
Quinoa Raz!zbyt suche dodać jeszcze małą bułkę namoczoną w mleku. Dodać do zmielonego mięsa szczyptę gałki muszkatałowej oraz 30 g masła i dokładnie wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia a następnie napełnić zmielonym mięsem. Wyrównać przy pomocy widelca , posypać bułką tartą i odrobiną masła. (Schłodzone masło można zetrzeć na tarce o dużych otworach ).Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez
zielonacukinkaPogoda za oknem typowo jesienna i chyba dopadło mnie jesienne lenistwo, więc wczoraj obiad, który piekł się praktycznie sam. Wystarczyło mięso i warzywa umieścić w rękawie i wstawić do piekarnika :) Mięso wyszło kruche i soczyste a warzywa przepyszne :) Polecam :) Składniki: * 7 ziemniaków * 2-3 większe marchewki * 6-7 pałek z kurczaka * oliwa z oliwek * ulubione przyprawy i zioła * sól(...)między czasie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze, równe kawałki, tak samo marchewkę. Posypać solą i przyprawami, wymieszać. W rękawie umieścić mięso i warzywa. Szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około godziny. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 20 minut ( do momentu aż warzywa będą miękkie
Zrób to smaczniepasuje do grzybków) i dodajemy trochę masła. Podlewamy niedużą ilością wody. Pieczemy 30 do 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pilnując. Upieczone mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy je podawać. Powstały po pieczeniu sos zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku i podajemy razem z mięsem. Smacznego
MarcinChefjest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki czosnku(...)wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy
mojewypiekiinietylkosmakowicie. Pysznie również pachniało. Wiedziałam, że na pewno nie mogę łapać za termometr i go wyciągać, gdyż natychmiast trysną soki, które nieustabilizowane tylko czekają, aby z mięsa “prysnąć” :) Zabrałam więc moją pieczoną pierś z indyka na sesję, pyknęłam kilka fotek (minęło z jakieś 10 minut). W tym czasie soki się ustabilizowały i wniknęły w struktury mięsa. Można(...)wszystko było pyszne. Oczywiście zapomniałam, aby zaciągnąć sosik odrobiną masła, ale ponieważ podawałam piersi razem z marchewką z groszkiem, która była już z dodatkiem masła, niczego ostatecznie nie brakowało. Pieczona pierś z indyka wyszła super. Była smaczna i soczysta. Jabłka i sosik zgrały się idealnie. Pomimo, że kilka minut brakowało do ideału, taka wersja powinna Was zadowolić. Tym bardziej
Moja DelicjaWiosenna przede wszystkim ze względu na kolory. Rolada z mięsa mielonego to dobre danie na obiad, ale też świetny dodatek do kanapek. Składniki : Masa mięsna : - około kg zmielonego mięsa z łopatki, - 2 jajka, - podsmażona na oleju cebula, - sól, pieprz, - papryka słodka czerwona w proszku, - namoczona mała bułka. Omlet zielony : - 3 białka, - pół pęczka natki pietruszki, - pół pęczka szczypiorku, - sól(...)naoliwioną patelnię i usmażyć z dwóch stron. Omlety odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w paski. Składniki masy mięsnej wyrobić i rozpłaszczyć na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia na prostokąt. Na mięsie ułożyć naprzemiennie paski omletów i pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Włożyć do keksówki, lekko posmarować olejem i piec w piekarniku przez około godzinę, do zrumienienia. Zjadać na ciepło
Przepisy Mikołajastronę i smażymy jeszcze 3-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym na 160-180 stopni.. i tak z 1kg piersi wyszły 2 małe kawałki mięsa gęsiego:) Całość podana z przepyszną surówka z pora i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego
MarciochaKucharzyczęści, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C. SOS CHIMUCHURRI: Wszystkie składniki blendujemy na „pastę”, doprawiamy do smaku. MIĘSO: Mięso czyścimy, oprószamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekamy(...)czosnek oraz rozmaryn, smarujemy musztardą Dijon. Odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy rostbef z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso aż osiągnie 56C w środku. Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki. CAŁOŚĆ: Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany
Ostra na Słodkoproblem. Są one być może i nieco kaloryczne (nie dajmy się zwariować), bo mają w sobie naturalne tłuszcze, ale dzięki temu świetnie sprawdzają się do panierowania mięsa, które później będzie pieczone. Z ich pomocą zrobimy naprawdę smaczne i wilgotne mięsko, znacznie smaczniejsze niż wyszłoby w panierce z bułki, a dodatkowo w całym domu będzie pachnieć palonym kokosem(...)przyprawy weszły wewnątrz mięsa. W naczyniu rozkłócić ze sobą jajko i mleko, a na inny talerz wsypać wiórki. Panierujemy mięso najpierw zamaczając w mieszance jajka i mleka po obu stronach, a następnie zanurzając w wiórkach,także obustronnie. Pieczemy na papierze do pieczenia, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku po 10-15 minut z każdej strony, by kotlety nabrały
Poezja Smaków - blog kulinarnykolejne 2,5 kilograma na pieczony. Pora więc na przepis: 2,5 kg karkówki 2 płaskie łyżki peklosoli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego Przyprawy ucieramy w moździerzu i mieszamy z peklosolą. Umyte i osuszone mięso dokładnie, miejsce przy miejscu nacieramy przyprawami. Przekładamy(...)Przekładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Kładziemy na ruszcie, a pod spodem ustawiamy blaszkę. Pieczemy około 10-12 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy godzinę na każdy kilogram mięsa, czyli u nas 2,5 godziny. I teraz: albo jemy na ciepło jako pieczeń z jakimś sosem do obiadu, albo studzimy i jemy na kanapki jako wędlina
Marder&Marder Manufacturepieprz, pieprz cayenne. Przygotowanie: Zaczynamy od zamoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie przez 15 minut po to, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia. Do miski wkładamy mięso wieprzowo-wołowe, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Ręce zwilżamy trochę wodę i formujemy podłużne kotleciki. Nadziewamy je na patyczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Aga w kuchniokrągły rok). Bardzo podoba mi się metoda pieczenia "na płasko". I to, że można kuraka wcześniej przygotować i że czeka w lodówce na swój czas. Zgodnie z sugestią autorki posmarowałam mięso ostrym chili, wyszło smacznie, ale sos bardzo się przypiekł. Widać to na zdjęciach. Sosu nie było dużo, za to pieczona cebula była pyszna. Kurczaka w marynacie można(...)wyciśniętą cytrynę. Torebkę zamknąć, najlepiej wycisnąć z niej jak najwięcej powietrza, a zawartość dobrze ugnieść. Kurczaka w torbie wstawiamy do lodówki - co najmniej na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki i doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Posmarować równomiernie pastą chili (można nie smarować), obłożyć cebulą i cytryną
Stare Garywszystkim do gustu i sałatka z wielkim apetytem została zjedzona. Mam nadzieję, że takie połączenie Wam również się spodoba i posmakuje. Do takiej sałatki można również wykorzystać mięso bez skóry z pieczonego lub wędzonego kurczaka. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 250 - 300 g kurczaka bez skóry z rosołu, wędzonego lub pieczonego 1 puszka soczewicy 2 pomidory(...)łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory umyć, przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć ziarenka i sok, a następnie pokroić w drobną kostkę. Soczewicę wyłożyć z puszki na sitko, aby odsączyć ją z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Całego majonezu na raz nie dodawać
Kuchcik gotujecieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE
W kuchennym oknie Ewy