pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz(...)łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy
O kuchni z uczuciemPomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon. Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać(...)Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , kukurydza , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniamtylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha! Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 1 duży por 2 ząbki czosnku 0,5 l. jasnego piwa(...)mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jeśli jest jeszcze twarde to pieczemy kilka minut dłużej. Jeśli natomiast jest miękkie to możemy zajadać. Smacznego
Kolizje SmakówPomysł na ten gulasz dopatrzyłam z programu Magdy Gessler. Oczywiście wszystkie składniki według mojego smaku i tak ja lubię,ale sam sposób wykonania podpatrzyłam Marynowanie mięsa – mięso pokroić na małe kawałki, wsypać paprykę w proszku ostrą i słodką, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek,kminek,olej, sól, pieprz. (Jeśli ktoś nie lubi kminku można go ominąć, ale w gulaszu węgierskim(...)papryk i ogonek. Rozłożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec tak długo, aż papryczki zrobią się czarne i skórka się pomarszczy. Zostawić do ostudzenia i następnie zdjąć skórkę. Miąższ zmielić za pomocą blendera i odstawić. Wykonanie -patelnię rozgrzać wrzucić mięso i cebulę pokrojoną w pół-plasterki. Smażyć, aż mięso nabierze lekko złotego koloru, a cebulka
Kuchnia PokoleńPomysł na niedzielny obiad jest następujący- kurczak nadziewany kaszą pęczak to tak naprawdę dwa w jednym, bo i kurczak, i dodatek do mięsa. Jak danie jednogarnkowe;) Tak pieczony kurczak jest bardzo smakowity, z wypieczoną złotą skórką i soczystym mięsem. Obawiałam się, jak sobie poradzę z wyluzowaniem kurczaka z kości, ale wyzwanie okazało się nie takie trudne. Ostry nóż(...)wykałaczkami lub obwiązać nitką. Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, włożyć kurczaka, po bokach obłożyć go pokrojonymi w ósemki jabłkami. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 30 minut, uważając, żeby skórka nie przypaliła się zbyt mocno. Przed
Obiad gotowystron na mocno brązowy kolor. Składniki na zalewę połączyć i zagotować. Cebulę pokroić w krążki, położyć na dnie naczynia do zapiekania. Obsmażone mięso położyć na cebulę zalać marynatą i włożyć do ciepłego pieca. Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, doprawić solą, ciemnym sosem sojowym (grzybowym) dodać do mięsa razem z startym selerem (na dużych oczkach). Przykryć
Gaździnka warzyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karkówka pieczona z sokiem jabłkowym z dodatkiem rodzynek i moreli. Sok jabłkowy nadaje jej wyjątkowego smaku. Mięso po upieczeniu staje się delikatne, kruche i soczyste. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Post Karkówka pieczona w soku jabłkowym z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeOkrągłe cukinie zachwycają już samym wyglądem .Nadziane pysznym farszem zyskują dodatkowo na smaku .Polecam gorąco . Składniki: dla 2 osób 2 okrągłe cukinie kawałek mięsa z polędwiczki wieprzowej jeden mały ,pieczony lub ugotowany burak środek z wydrążonych cukinii mała cebulka 3 pieczarki słonecznik,podprażony wcześniej na suchej patelni Mięso kroimy na małe kawałki ,doprawiamy solą ,pieprzem i przesmażamy krótko(...)cebulką pokrojoną w kostkę .Dodajemy pokrojone pieczarki .Buraczka i wydrążony środek z cukinii również kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa .Krótko smażymy ,dodajemy słonecznik i napełniamy farszem wydrążone cukinie skropione w środku oliwą .Pieczemy na blaszce w 200 stopniach przez około 20 minut z kapelusikami na wierzchu .Podajemy na ciepło
Ladylaura.mieszając. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką. Na każdym koszyczku układamy 3-4 plasterki cukinii i jeden plasterek pomidora. Następnie pieczemy około(...)minut w 170°C (z termoobiegiem). Na koniec po około 40 minutach pieczenia gniazda posypujemy startym na tarce serem. Smacznego Artykuł Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeprzed położeniem na grill. Mięso czyścimy z cebuli (można ją na folii aluminiowej również położyć na grillu) nabijamy na patyki do szaszłyków i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie miękkie. Wersja ta jest dopasowana do naszych możliwości jednak jeśli ktoś ma możliwość zorganizowania drewna i stojaka na szaszłyki to najlepiej jest rozpalić ognisko
sierotka maRysia w kuchniczasie mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, ustawić 190*C, a gdy osiągnie wybraną temperaturę, ustawić 25 minut. podczas pieczenia kilka razy polać mięso marynatą po wierzchu. Sprawdzić widelcem, czy jest już upieczone. Wyjąć, przełożyć na deskę, a marynatę przelać do garnka. W kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 łyżką wody. Dodać
Chocolate Muffin BlogZawsze chciałam przygotować wykwintne mięso :) Próbę podjęłam - wyszło naprawdę smacznie i ku mojemu zdziwieniu zrobienie rolady nie jest takie trudne jak się wydaje. Jest to moja pierwsza próba, dlatego rolada zostawia wiele do życzenia głównie jeśli chodzi o kwestię jej wyglądu. Mimo wszystko jestem z niej bardzo dumna, bo naprawdę broni się smakiem. Rolada jest obłożona szynką włoską, dzięki czemu(...)plastrami szynki i spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso na 2 godziny. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem z pomidorów. Ułożyć mięso, podlać winem. Mięso posmarować po wierzchu zalewą. Piec 30 minut w 200*C, a potem kolejne 30 minut w 180*C. Wyjąć mięso i odstawić na 10 minut. Podczas krojenia wyciągać wykałaczki i nitkę
Chocolate Muffin BlogPrzyda nam się trochę odmiany. Zrobimy coś innego. Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś. Oczywiście bagietki do pieczenia. Do tego warzywa: -kapusta pekińska -cebula -papryka -ogórek -pomidor Do tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy: -tzatziki -kebab-gyros -warzywko -olej -jogurt -majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa. Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie
Maminek kulinarnypeklowej* vegeta lub inna tego typu przyprawa* 1-2 ząbki czosnku* rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej* sznurekSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć mięso w folię spożywczą(...)odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin.Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się woda, a następnie dosyć mocno i gęsto obwiązać sznurkiem.Uważać, aby nie rozerwać rękawa, dla pewności
Mix smakuByła już karkówka, przyszła pora na kurczaka. Kurczak plus Cola to mniej oczywiste rozwiązanie, ale za to jakie pyszne! Dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia robi się od razu przepyszny sos do ryżu. Składniki: - 4 pałki (lub dwie ćwiartki) z kurczaka - szklanka cocacoli (oryginalnej, NIE light) - trzy łyżki ketchupu - dwie łyżki koncentratu pomidorowego - 4 łyżki sosu sojowego(...)naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem, następnie włączamy termoobieg i pieczemy aż skórka ładnie się zarumieni. Gotowego kurczaka posypujemy ziarnami sezamu, podajemy z ryżem
Cook&Love