mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:179/1172)

Szaszłyki z warzywami 161

Szaszłyki..pieczone w piekarniku..ale w sezonie grillowym  można upiec i na grillu.. pierś z kurczaka przyprawa Rafex sól papryka czerwona,zielona, żółta pieczarki olej Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.Mięso pokroić w kawałki. Dodać przyprawę i sól.Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.Papryki pokroić kostkę, pieczarki na połowę[ małe mogą(...)być w całości].Nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, papryki i pieczarki.Skropić olejem ,posypać przyprawą .Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa

Moje domowe kucharzenie
rolada cielęca z żurawiną 115

okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Roladę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim cielęcinę na 30-40 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok.  Po upłynięciu tego(...)czasu wyjmujemy roladę z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego garnka. Trzymając roladę w ciepłym miejscu przygotowujemy sos. W garnku roztapiam 50 g ,masła, dodajemy sos spod  pieczeni,  około 80-100 ml słodkiej śmietany. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody. Roladę dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry

Miód i pieprz
Kurczak pomidorowy z rozmarynem 106

ziołową mieszanką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać posiekaną cebulą, świeżym rozmarynem, wlać syrop imbirowy i pomidory z puszki. Wstawić do piekarnika, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Piec do miękkości mięsa

Przepisy Mikołaja
Udziec indyczy w sosie miodowo musztardowo paprykowym 133

płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso(...)stron, ułożyć na blaszce, wierzch przekłuć w kilku miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 80-90 minut. Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk, a sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Do sosu włożyć mięso i je podgrzać

Kuchenne zapiski Edyty
Łopatka pieczona w cebuli 169

Łopatka pieczona w cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.     Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata:     3 l wody      15 dkg soli     kilka(...)przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 2 godziny. Wyłączamy temperaturę i naczynie z łopatką pozostawiamy w piekarniku na ok. 30 minut. Mięso pięknie się upiekło. Wystarczy pokroić w plastry, dodać cebulę, surówkę i gotowe. Nie wiemy tylko, czy Łukaszowi wystarczy cebuli  ? :) Smacznego

Maminek kulinarny
Piwno winne golonki z indyka 162

piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut, po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze około półtorej godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia co 15 minut golonki obracam i polewam sokami w których się pieką

wesoła kuchnia
Pikantny sos z mango 125

Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejny smaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin.       Składniki: 1-2 owoce mango 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka imbiru ½   łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki octu winnego ½ otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru(...)już gotowy. Po przestudzeniu można przełożyć go do słoiczka. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Ale póki co, najlepiej podać go np. do pieczeni na gorąco   Ten sos sprawdził się w mojej kuchni a amatorów na niego i nie brak. Polecam również Wam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu

Kuchnia u Krysi
Pieczeń rzymska 137

Pieczeń rzymską poznałam stosunkowo niedawno. Z odpowiednią proporcją mięsa do bułki jest miękka, delikatna, a przy tym zwarta i trzymająca formę. Uwielbiam ją przygotowywać z ukrytym jajkiem w środku. W tym roku pieczeń upiekłam w ślicznej wielkanocnej foremce od PapilArt. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W foremce układamy 3 plastry boczku wędzonego, połowę farszu i jajka ugotowane na miękko (lekko je wciskając w farsz, przykrywamy jajka resztą mięsa, kładziemy pozostałe 3 plastry boczku. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180*C. Studzimy w piekarniku. Z podwójnej porcji składników można przygotować pieczeń wielkości foremki keksówki

Gotowanie i blogowanie
Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries 228

Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy pięć(...)odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Pokrój mięso

karmelowy
Pasztet ze śliwkami 123

patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy(...)śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy.  Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.  Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach:  1 - dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm,  2 -  dł. 21 cm, szer

Kardamonovy
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 167

dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem .  Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam je na 15 min. Polecam zrobić paszteciki już teraz i zamrozić, dzięki czemu(...)części. Każdą część wałkujemy na placek, na który nakładamy farsz. Placek zwijamy w rulon i tniemy w 3 cm kawałki. Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach na rumiano. Artykuł Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 161

lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w  occie czy różnego rodzaju sosów(...)nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Mleko, żółtko, cukier i make umieszczamy w małym garnuszku

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona karkówka 165

pieprzem.  Czosnek przeciskamy przez praskę.  Mieszamy z olejem i ziołami.  Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę.  Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa.  Gotowe mięso studzimy przed krojeniem

Sto kolorów kuchni
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 215

małą niespodziankę na końcu :-)  Chicken Tetrazzini Składniki na patelnie o średnicy 28 cm 6 pieczonych w przyprawie do kurczaka udek (można użyć także mięsa pozostałego po rosole czy grillowanego drobiu, ale pieczone smakuje najlepiej) czerwona papryka 1 sztuka 2 białe cebule 200 g pieczarek 300 g sera mozzarella 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki) łyżka(...)problemy, bo cholesterol wysoki, albo w brzuchu centymetrów znów przybyło. No i to tłumaczenie - "przecież ja nic takiego nie jem - jednego ziemniaka, kawałek niedużego mięsa... ", podczas gdy pół szklanki oleju trzeba wlać, by zrobić pieczeń, bo inaczej się przywiera albo spieka na czarno. Mam w bliskim otoczeniu wiele takich osób, które szczędzą na porządny rondel, podczas gdy zwróciłby się

Poezja Smaków - blog kulinarny
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 252

ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego(...)mniejsze kawałki. Przełożyłam je do żaroodpornego naczynia. Warzywa wystarczy posolić, dodać pieprz,zioła prowansalskie i polać oliwą. Skropiłam je też odrobiną miodu i sosem worcester a także podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez około godzinę. Można je przykryć folią aluminiową. Czyż nie wyglądają przepięknie?    Żeberka przełożyłam do naczynia żaroodpornego.   Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do temperatury

potrawyregionalne