zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim
Ala piecze i gotujeKurczak pieczony. W sosie. I mimo że pieczony, kurczak z limonką i kolendrą jest niezmiernie soczysty i lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z ugotowaną na sypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie(...)wypływający z mięsa po nakłuciu musi być przeźroczysty. Podajemy na stół w naczyniu, w którym wszystko się piekło, posypane pozostałą kolendrą lub natką i obłożone cieniutkimi plasterkami limonki. My zjedliśmy tego kurczaka z ugotowaną na sypko wielokolorową komosą ryżową, która idealnie nadawała się do nabierania na widelec razem z pokaźnymi porcjami tego przepysznego, świeżego sosu. Pieczony kurczak naprawdę
Karo in the Kitchenpapryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej papryki dla leniwych konserwowe papryczki chili pieczona papryka jajecznica z czerwoną papryką Papryka faszerowana mięsem Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 500 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki suchego ryżu 2 cebule(...)będzie miękka. W dużej misce dokładnie mieszamy mięso, ryż, cebulę i przyprawiamy. Papryki myjemy i odcinamy górną część, usuwamy nasiona. Papryki faszerujemy mięsem i przykrywamy odciętymi górnymi częściami. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny
Kulinarne przygody Gatityduuuuża kaloryczność, wiadomo co smażone na oleju nie może być dietetyczne. Dlatego jak przez przypadek przeczyłam na moim ulubionym forum o tym, że kotlety można piec, od razu wypróbowałam przepis. Zrobiłam mięso identycznie jak na tradycyjne kotlety. Obtoczyłam w bułce i włożyłam do rozgrzanego piekarnika. Efekt przerósł moje oczekiwania, ba nawet moja mama, która jest mistrzynią kotletów też była zaskoczona(...)kotlety mielone to podzielcie się ze mną przepisem * Można oczywiście wykorzystać swój ulubiony i sprawdzony przepis na kotlety i również je upiec. ** Im większy udział mięsa tłustego, tym kotlety będę mniej suche. *** Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika oraz od wielkości kotletów, im większe kotlety, tym odrobinę większy czas pieczenia
moj przepis napieczenia pasztecików przymierzałam się od dawna, ale gdzieś zgubiłam swój przepis na ciasto. Swoją drogą chyba pora uporządkować zeszyt z przepisami ;) Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu smaczna pyza . Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :) Farsz(...)średnia cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 3-4 łyżki oleju , sól , pieprz , majeranek . Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia. Składniki ciasta: ok. 4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennaglazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wstaw mięso pod sam grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni. Podawaj z sałatką Zielonej
Niedzielny kucharzglazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wstaw mięso pod sam grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni. Podawaj z sałatką
Niedzielny kucharzpołową mięsa, dodałam żelatynę i dokładnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby żelatyna mogła się połączyć z mięsem. Odcięłam długi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka. Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany rękaw
Kuchnia na wzgórzurobimy grilla jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek i pomidor, doprawiony solą, pieprzem i świeżym koperkiem :) Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i mięso. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na ruszcie z każdej strony, do momentu, aż mięso się zarumieni, a warzywa zmiękną. Smacznego
Taste Of My DayPieczenie z piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek(...)ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora. Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Kuchenne zapiski Edytystali szlachetnej w którym da się piec, gęsiarkę lub naczynie żaroodporne, szklane lub kamionkowe – koniecznie ze szczelną pokrywką. Ja wszystko po kolei szykuję na kuchence w jednym garnku, przekładam na czas smażenia kolejnych składników do innego naczynia i łączę wszystko na koniec. Smak przez takie gotowanie buduje się warstwami – najpierw przygotowane jest mięso, potem grzyby – i tu mamy pierwsze flambirowanie(...)składniki skarmelizują, wlewamy ciepły wołowy bulion – tyle żeby zakrył mięso i pozostałe składniki – garnek zamykamy i przekładamy wszystko na środkowy poziom piekarnika. Tej wielkości kostkom mięsa potrzeba w piecu około 2,5 godziny. Przez pierwsze 30 minut pieczemy gulasz w 180⁰C, na kolejne dwie godziny temperaturę zmniejszamy do 170⁰C . Gulasz podajemy w głębokich miskach w towarzystwie purée
Karo in the Kitchenmiękki biały puch. Wprowadzi nas w nastrój świąt. Ale jeszcze nie ma świąt, a ja mam dla Was kurczaka pieczonego w rękawie. Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia. Polecam Wam, bo mięso w nich przygotowane jest soczyste i smaczne. Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka 1 łyża soli lub według własnego smaku(...)około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Związać rękaw z dwóch stron , zrobić w nim dwie lub trzy dziurki wykałaczką i piec w piekarniku w 180 stopniach C. Piekłam około 1 godzinę i 15 minut . kurczak pieczony w rękawie
O kuchni z uczuciemformy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe. DIP POMIDOROWY 4 W trakcie pieczenia kotletów, obierz i pokrój na kawałki pomidory i przełóż do rondla. Na małym ogniu duś aż się rozpadną, następnie dodaj passatę/przecier pomidorowy i wymieszaj(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe. DIP POMIDOROWY 4 W trakcie pieczenia kotletów, obierz i pokrój na kawałki pomidory i przełóż do rondla. Na małym ogniu duś aż się rozpadną, następnie dodaj passatę/przecier pomidorowy i wymieszaj
A to pestkajest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 1 kotlet z panierką 2 cebule marchewka i pietruszka z zupy 1 jajko 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)żółtko jajka 1 szklanka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę
Symfonia smakowachyba nie muszę przekonywać, że domowe wędliny są najlepsze. I choć samodzielne przygotowanie wędliny wydaje się czasochłonne zapewniam Was, że tak nie jest! Pomijając czas na marynowanie i pieczenie przygotowanie samego mięsa zajmuje góra 20 minut. Dziś dietetycznie nie będzie, ale z pewnością będzie pysznie i co najważniejsze całkowicie naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek(...)marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Roladę wyjmujemy
Wędrówki po kuchni