mielony - 2500 przepisów (strona:40/167)

Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 112

gorących i beztroskich wakacji. Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI:2 bakłażany100 g startej mozzarelli30 g tartego parmezanuSKŁADNIKI na farsz:500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej(...)kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między czasie

kulinarnyJa
Fit pasta jajeczna z awokado 257

dodatkiem bogatego w kwasy tłuszczowe awokado - czyli pyszna fit pasta jajeczna bez majonezuSKŁADNIKI (na 2 bułki)2 jajka1/2 awokado  1/2 ząbka czosnkusok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnegosólświeżo mielony pieprzszczypiorek do posypania   PRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy(...)skórki, drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzone jajka kroimy w małą kostkę i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Mieszamy i podajemy z pieczywem.Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nie przechowujemy długo, gdyż awokado ściemnieje.Pyszna pasta do kanapek , smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z szynki wieprzowej 145

szynki wieprzowejduża cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze

Słodkie Przyjemności
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 192

pomidorów w puszce1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego oregano1/4 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka soli1 szklanka małego makaronu, np. muszelki100 g świeżych liści szpinaku1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży*świeżo mielony pieprz do smakuCZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + nocPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok.2(...)makaron i gotujemy al dente. Wsypujemy świeże liście szpinaku, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 2 minuty do zaparzenia liści. 4. Garnek zdejmujemy z ognia. Wsypujemy drożdże, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło. Smacznego! :)*nieaktywne drożdże można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dodaje potrawom tzw. smaku 'umami' - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych

My Culinary Art
Ajapsandali – smażone warzywa 239

cebule (lub 3 średnie)2 czerwone papryki1 zielona papryka2-3 jędrne pomidory4-5 ząbków czosnku1 mały pęczek natki pietruszkiduża szczypta chili w proszkuduża szczypta mielonych ziaren kolendrysól morskaświeżo mielony pieprzolej rzepakowy do smażenia Zaczynamy od bakłażana – kroimy go w 1 cm kostkę lub na paseczki. Obficie posypujemy solą, wykładamy na sitko/durszlak i zostawiamy na 30-40 minut

Poezja smaku
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 171

przepis podaję jednak na jedną.Składniki:- 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec)- 1 średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- 1 łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz- 1/2 łyżki masła klarowanego- 1/2 łyżki olej kokosowego- 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie)W garnku rozgrzać(...)puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy tymianek, podlewamy częścią wina, przykrywamy i dusimy na małym palniku.W trakcie duszenia dodajemy resztę wina i ewentualnie wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę

Smaczne Zdrowe
Bakaliowy makowiec 142

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce)  Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić z ognia, dodać aromat migdałowy i odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Margarynę utrzeć z cukrem

Mix smaku
Krokiety z mięsem 253

ciasto naleśnikowe :200 g mąki 1/4 l mleka1/4 l wody2 jajka1 łyżeczka płaska soli1 łyżka oliwyFarsz :około 0,5 kg mięsa mielonego z indykaokoło 0,5 mięsa mielonego wieprzowego1 cebula1 łyżeczka przyprawy do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu1 łyżeczka czosnku granulowanego SkworcuPanierka :Bułka tartaJajka Oliwa do smażeniaWykonanie :Do mleka dodać wodę , sól, 1 łyżkę oliwy

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche babeczki na słono (z farszem mięsno-serowym) 501

miałam ochotę. Wyszła z tego idealna, imprezowo-sylwestrowa przekąska. Kruche babeczki:2 szklanki  mąki pszennej1 szklanka mąki krupczatki250g margaryny3 żółtka1 łyżeczka soliFarsz:2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy200g żółtego sera1/2 pęczka zielonej pietruszki2-3 łyżki majonezusól, pieprz, papryka słodka, papryka ostraKruche babeczki:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania(...)Ciastem wykleić wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem.4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.Farsz:1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.4. Do wystudzonych składników dodać

Szefowa kuchni
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 168

stosowane w dolegliwościach jelitowych oraz zmniejszają gorączkę. Na Bliskim Wschodzie, kwaśny napój pity w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.-natka pietruszki- pęczek-cytryna-czerwony pieprz -pieprz czarny świeżo mielony-pikantna sól-vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka-oliwa z oliwek Monini-gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek-Piekło-Niebo od Ziarenkowo-cebula suszona platki od SkworcuRybę natrzyj(...)noc.Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia. Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup 168

szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3/4 szklanki orzeszków piniowych3/4 szklanki wody1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż przez około 5 minut

karmelowy
Ciasto jabłkowo-orzechowe 151

składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno(...)dalej ubijając dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać  do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę

Mix smaku
Tort migdałowy 162

składnikiciasto* 6 białek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki olejumasa śmietanowo-migdałowa* 500 ml śmietany kremówki* 5 łyżek cukru* 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody* 100 g płatków migdałowychkrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej(...)cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.piec w temperaturze

Mix smaku
Kapuśniaczek 156

biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć

Mix smaku
Curry wieprzowe na ostro 156

cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego ryżuSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju

Mix smaku