mielony - 2500 przepisów (strona:43/167)

Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 155

mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka ziół prowansalskicholiwa z oliweksól morskaświeżo mielony pieprz3 jajka1/2 szklanki śmietanyPrzygotowanie:Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić do dużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy(...)piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną

Food Square
Makaroniki z lemon curd 132

cukru do wypieków60 g mielonych migdałówżółty barwnik w proszku lub paścieBiałka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Do masy

Food Square
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 116

norweskiego z letnimi dodatkami.  Zapraszam do gotowania! :)Grillowany łosoś (na 4 porcje):4 kawałki świeżego łososia norweskiego (ok. 600 g)4 cytryny (niewoskowane)4 łyżki pestek granatuświeżo mielony pieprzsól morskaoliwa z oliwekCytryny sparzyć, obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w kostkę, a następnie osączyć na ściereczce z części soku. Zalać oliwą z oliwek i odstawić w ciepłe(...)minut w 220 st. C.Purée z zielonego groszku:500 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)3 szalotki, posiekane2 łyżki masła2 łyżki kwaśnej śmietanypół łyżeczki suszonego rozmarynuświeżo mielony pieprzsól morskaNa patelni rozpuścić masło. Wrzucić szalotki i lekko je podsmażyć. Następnie wrzucić groszek i smażyć go do miękkości, pod koniec przyprawiając rozmarynem. Zmiksować wszytko blenderem, dodać śmietany, pieprzu i soli

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 179

faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów(...)minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować farsz.Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne

Food Square
Zupa krem z dyni 148

dyni pokrojonej w kostkę300 ml mleka kokosowego1 łyżka oleju kokosowego1 l bulionu warzywnegosok z 1 pomarańczy1 łyżka startego świeżego imbiru1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili1/4 łyżeczki mielonego cynamonusól, świeżo mielony pieprzpestki dyniPrzygotowanie:Dynię podsmażyć przez 10 minut na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać sokiem z pomarańczy i bulionem. Gotować na małym ogniu

Food Square
Burgery domowe 165

dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów.Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser.Składniki na 7-8 burgerów:1 kg wołowiny mielonej (antrykotu)cebulanatka pietruszki70 ml wody lub zimnego rosołu2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy Sos:ketchupcebulaogórki konserwoweDodatki(...)bułekplastry pomidoraserkrążki czerwonej cebuliSposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską.Mieloną wołowinę wyrabiamy ręką, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Stopniowo w trakcie wyrabiania dodajemy wodę, łyżkę musztardy i pieprz. Formuje burgery (7-8 sztuk) wielkości bułek, o grubości

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 138

Szybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się(...)dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1 czerwona papryka pokrojona w kostkę1 biała papryka, pokrojona w kostkę2-3 papryczki chilli, peri peri lub jalapeno1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 289

łyżki oleju do wokauprażony sezam Sos hoisin3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2 łyżki octu białego4 łyżki oleju arachidowego1/2 łyżeczki sosu piri piri45g orzeszków ziemnych, obranych, wcześniej uprażonychsól2 szczypty mielonego imbiru   Przygotowanie sosu hoisin:Orzechy wkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy(...)garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję. Kurczak:Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego

Smakowity Blog Kulinarny
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 202

Cukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella )SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki1 cebula50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100 g mielonego mięsakilka listków świeżej bazyliiszczypta gałki muszkatałowejsól1 ostra papryczka chiliSPOSOB PRZYGOTOWANIAPrzekroić cukinie na pół  wzdłuż według długościWydrażyć środek łyżką , zachowując grubość(...)cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIEWydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać.Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać

zielonacukinka
Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem 156

cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty...Sorbet jabłkowy z cynamonemSkładniki:(na 1/2 l lodów)3 jabłka1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków75 g cukru150 ml wodyCukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje.W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki po węgiersku 238

ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1/2 łyżki kminku mielonego;1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;Olej.Placki ziemniaczane:1 kg ziemniaków(...)Przyozdobić kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane.Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki.Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości

Gospodyni Miejska
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 141

tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości. SKŁADNIKI: - 1/2 kg piersi drobiowych - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe -1/3 łyżeczki białego pieprzu- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka soli morskiej(...)łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 większy ząbek czosnku- 3 płaskie łyżeczki żelatyny SPOSÓB WYKONANIA :- Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone ,  piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki- Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam

Basia w kuchni
Sajgonki z mięsem i warzywami 2923

może idealnie ale jak na pierwszy raz nie takie złe ale ważne że były pyszne. Teraz na pewno nie będę kupować już gotowców.składniki:2 marchewki1 cebula300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej2 ząbki czosnku1 mała garść grzybków mun100 g makaronu ryżowego nitki2 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu rybnego1 jajkook 150 g papieru ryżowego1-2 garście posiekanej natki pietruszkiolej(...)grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z serem feta 376

olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie kroimy

Szefowa kuchni
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 241

PIECZARKAMISkładniki:- 12 sztuk cienkich naleśników- 1kg kiszonej kapusty- 500g pieczarek- 2 białe cebule- 4 liście laurowe- 5 kulek ziela angielskiego- 1 łyżeczka kminku- 1 łyżka cukru- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- 1/4 kostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy(...)szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy

Mentor Smaku