Kotlety mielone po raz kolejny..tym razem z dodatkiem ketchupu. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula czerstwa bułka 1-2 łyżki ketchupu sól, pieprz wegeta, majeranek Bułkę namoczyć np.w wodzie lub mleku, a następnie odcisnąć.Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę. Dodać ketchup i przyprawy.Dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć
Moje domowe kucharzeniezdrową alternatywą. Z tego względu dziś przedstawiam Wam wersję, która jest bardzo zdrową, chrupiącą i smaczną opcją - Prażona Ciecierzyca. Składniki: 250g suchej Ciecierzycy, 2 łyżki Mielonej Słodkiej Papryki( lub inna ulubiona(...)przyprawa), 2 łyżki Oliwy z Oliwek Ewentualnie sól Jak przygotować? Ciecierzycę musimy zamoczyć w wodzie na całą noc. Następnego dnia w plastikowym pudełku wymieszałam oliwę wraz z mieloną papryką oraz małą ilością soli himalajskiej. Przed pieczeniem ciecierzycę możemy ugotować. Ja natomiast ten krok pominęłam i po odcedzeniu wrzuciłam ziarna do plastikowego pudełka z przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw
Chocolate Stop Temptingdobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaków: Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie(...)Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na papier do pieczenia. Zapiekam w 200 stopniach aż do zarumienienia się
upichciccukru pudru + do posypania kilka kropli olejku migdałowego do ciast Przygotowanie: Masło ubijamy(miksujemy) z cukrem pudrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła. Mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godzinki w lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce(...)delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam prażone mielone migdały , które otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. Dzięki temu dodatkowi ciasteczka nabrały ciekawego smaku, który można porównać z marcepanem. Migdały otrzymałyśmy oczywiście w przezroczystym opakowaniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i udusić cebulę
UgotujmyTo.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie
Marta Gotujedrobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "około 2 kg mięsa(...)drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczynamy od umycia mięsa w zimnej wodzie i zalania
CoolinarniePLużywam szynkowaru firmy TRADISMAK . Składniki: 80 dag mięsa mielonego sól peklowa 1 niepełna łyżka 3 łyżki przyprawy Natura Smak John żelatyna 3 łyżki Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy sól, żelatynę i przyprawę. Dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do foliowego woreczka, Umieszczamy w szynkowarze na dwa dni, po tym czasie parzymy w garnku z wodą przez 60 minut. Woda
Z Majeczką w kuchniożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona(...)bądź masło orzechowe. Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy
Życie na widelcuzimno. Moja rodzinka uwielbia wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w kuchni Rolada drobiowo - wieprzowa SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż(...)włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki. Następnie przełożyć
Kuchnia DanusiPrzepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru(...)mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 15 g zimnego masła skórka otarta z 1/2 cytryny 15 g mąki orkiszowej 15 g cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeliści szpinaku 100ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika 50g żółtego sera (fajną promocję na żółte sery znajdziecie TUTAJ ) 3 duże ząbki czosnku Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4-5 osób. Nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy na miękko według instrukcji na opakowaniu. Odmierzamy 150g szpinaku, myjemy oraz suszymy. Na patelnie wrzucamy garść
Kolizje Smakówkiełbasy (rodzaj wedle uznania) 30 dag boczku 1 cebula 6 pomidorów (ok. 80 dag) 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 3 listki laurowe sól pieprz słodka mielona papryka szczypta ziół prowansalskich Zaczynamy od boczku. W trakcie smażenia będziemy przygotowywać warzywa i wykonywać inne czynności. Boczek kroimy najpierw w paski, a potem w kostkę. Patelnię grzejemy(...)kostkę i podsmażyć na tłuszczu z boczku do miękkości. Następnie przełożyć do garnka wraz z tłuszczem, na którym była smażona. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką, mieloną papryką. Nie dolewamy wody, ponieważ pomidory wypuszczą sok. Na początku ogień może być większy - niech pomidory wypuszczą sok. Jak już zrobi się woda z pomidorów to zmniejszamy ogień na mały
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdawna chodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały(...)wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 2 nieduże pieczarki pieprz Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcytryny 1/2 pora - opcjonalnie (do posypania gotowego mięsa - przepis na końcu, pogrubioną czcionką) 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 garść natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Mięso dokładnie płuczemy, z piersi(...)odcinamy ewentualne błonki. Ja dodatkowo zdejmuję skórę z pałek. Osuszamy ręcznikiem papierowym Zarówno piersi jak i pałki delikatnie nacinamy ostrym nożem pod skosem Siekamy pietruszkę Do miseczki przekładamy lubczyk, mielona paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz - mieszamy suche składniki Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i wyciskamy sok z połowy cytryny - robimy to nad dłonią
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com