kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyłam Oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie. Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego(...)jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 6 plastrów boczku parzonego – długie plastry PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartę oraz sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Z masy mięsnej formujemy 6 kotlecików, które formujemy w wałeczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałaty 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku oregano pieprz kolorowy świeżo mielony koperek PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, następnie nacieramy go przeciśniętym czosnkiem, oprószamy oregano i mielonym pieprzem. Filet gotujemy na parze przez około 25-30 minut. Sałatę płuczemy, osuszamy, szarpiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Gotowy filet kroimy w dużą kostkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku. Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem. Całość dusić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki PRZYGOTOWANIE: W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, razem(...)węgierskiej, którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone. Mieszanka jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla ich smak. Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibakłażanem SKŁADNIKI: 3 większe czerwone papryki 1 bakłażan 1 cebula 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 puszka pomidorów sól i pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-4 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól i pieprz 3/4 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wbijamy jajko lub dwa małe, dodajemy sól, pieprz i suszone mielone pomidory, całość roztrzepujemy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy je delikatnie, wkładamy do jajka i marynujemy w nim przez 2 godziny. Następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiolej Na farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 3 pomidory paprykowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej sól, pieprz papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać(...)wolnym miejscu ułożyć siódmą warstwę moczonych biszkoptów zamykając biszkoptami roladę. Szczelnie owinąć i uformować roladę w foli. Włożyć na całą noc do lodówki. Przed samym podaniem obficie oprószyć mieloną kawą i udekorować serduszkami z czekolady. Przepis z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeprzyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie
Tradycyjna kuchnia KasiCzas przygotowania: Niecałe 10 minut Składniki: 100g białej czekolady Niecałe pół szklanki śmietanki kremówki 30% tł. Niecała szklanka mleka 3,2 % tł. Pół laski wanilii Cynamon mielony Kardamon mielony Sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: 1/ Zagotowujemy mleko ze śmietanką wraz z naciętą połową laski wanilii. 2/ Wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy na bok garnek. Dodajemy pokruszoną białą
Kuchnia PROzdrowotnaGołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki(...)mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie
Przepisy i porady kulinarneKurkuma - naturalny żółty barwnik . Składniki : Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy Opis i zastosowanie : KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich(...)Indiach,Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej. Posiada specyficzny ,przyjemny zapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek
Przepisy i porady kulinarneokoło 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć(...)zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju
Przepisy i porady kulinarneKotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować
Przepisy i porady kulinarne