kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego) ½ świeżo startej gałki muszkatołowej 12 goździków utartych w moździerzu ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego) Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo dodajemy do masy roztrzepane jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę owsianą
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: Ciasto: *1/2 kg mąki *szczypta soli *1 szklanka ciepłej wody *2 łyżki oleju Farsz: *1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej(...)uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można dodać
Wspólne smakiSkładniki: jajka 10 sztuk, ogórek zielony 1/2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, jogurt naturalny(...)jajka ugotowane na twardo obrać i przez kratkę-przeciskarkę jajka rozdrobnić do miski dodać pokrojone drobno w kosteczkę: cebulę, paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać wsypać pieprz świeżo mielony, sól czosnkową, wlać jogurt i wymieszać wszystko, schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły pyszna pasta do ciemnego pieczywa lub jakiego się lubi.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśrednie słodkie jabłko (lub gruszka) 1 średnie kwaśne jabłko 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 300ml bulionu warzywnego (może być z kostki) sól kilka łyżek oleju rzepakowego Kiełbasa 4 białe kiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku
Kulinarna Pokusadodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem(...)połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw
Food Squaredodatków. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram obranej dyni 10 gram świeżego kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry
Quinoa Raz!ulubionej kawy Inki ½ litra mleka 1,5 % 2 płaskie łyżki miodu naturalnego Kawałek kory cynamonowej 1 cm suszonego imbiru w kawałku 4-5 ziaren suszonego jałowca Duża szczypta mielonego kardamonu 60 ml likieru kawowego Choinki z białej czekolady: 2 paski białej czekolady Patyczki do lizaków lub szaszłyków Posypka cukrowa Choineczki z opłatka Bita śmietana do dekoracji Jak przygotować(...)lodówce, gdy dobrze zastygnie i zrobi się twarda , ostrożnie zdejmujemy z pergaminu. Kawa: Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarna jałowca rozgniecione w moździerzu, kawałek kory cynamonowej, suszony imbir i mielony kardamon, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier
Wanilia i KardamonRumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem .Mega słodkie, ale nie zawierają cukru .Uzależniające . Składniki: Niepełna szklanka suszonych fig Pół szklanki rodzynek suszonych Sok z jednej pomarańczy Pół szklanki wiórek kokosowych Mielone migdały – zależy jakiej konsystencji kulki chcecie ,dodawać stopniowo ,około 0,5 szklanki 2 łyżki kakao ,gorzkie Rodzynki zalać sokiem z pomarańczy .Kiedy wchłoną płyn przełożyć je do pojemnika(...)dodać pozostałe składniki – migdały po łyżce – i zmiksować na mniej więcej jednolitą masę. Z masy odrywać kawałki ,ulepić kulki w dłoniach i obtoczyć w Wiórkach kokosowych i mielonych migdałach .Smacznego
Ladylaura.łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku na smalcu podsmażać(...)kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też z ziemniakami na obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę 5 g pieprzu ziołowego osłonki białkowe o średnicy 55 mm Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Karkówkę mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy
Kulinarne przygody Gatityprzyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka(...)mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, pół łyżeczki papryczki chili, przyprawa do mielonego, vegeta natur, majeranek, lubczyk bułka tarta do panierki / mąka kukurydziana Przygotowanie: Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, przesmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz paprykę, posyp lubczykiem
Zasmakuj Kuchniwychodzi... ;) Sami zadecydujcie jak wolicie. Składniki: inspiracja od Anny z addiopomidory Ciasto: 8 białek szczypta soli 120 g cukru 4 zółtka 150 g maku 100 g wiórków 100 g mielonych migdałów Składniki podzielić na pół. Białka ubić na sztywno(...)szczyptą soli. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu ostatniej porcji cukru jeszcze chwilę miksować, następnie po jednym dodać żółtka. Na koniec dodać mak, wiórki kokosowe i mielone migdały. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia
Pełny talerztych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy(...)ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Z dwóch połówek zlepiać orzeszki i nadziewać masą kajmakową. Zlepiony orzeszek z jednej strony zanurzyć w polewie i obtoczyć w mielonych orzechach
Ala piecze i gotujeświęta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com