upiekłam polędwiczkę wieprzową. Cała tajemnica tkwi w… niskiej temperaturze pieczenia mięsa. Składniki: - polędwiczka wieprzowa ok. 700g- sól morska- pieprz świeżo mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy
mojewypiekiinietylkoCzarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia. Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin- 3 łyżki stołowe sosu sojowego- 3 łyżki sake (dałam białe wino)Sunomono(...)sosu Tare, dokładnie obtaczamy i ponownie przekładamy na gorącą patelnię na 3-4 minuty, aż sos wyschnie. Proces powtarzamy 3 razy, aż kulki nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe odkładamy, posypujemy mielonym sansho i podajemy – można nabić po 2 sztuki na szpikulce bambusowe lub podać w dowolny sposób. W zasadzie sunomono z ogórka możemy przygotować na samym początku i schłodzić
mojewypiekiinietylkoSkładniki:500g mielonego mięsa,1 szkl. ryżu,1 cebula,1 ząbek czosnku,250g mozzarelli,Ketchup,3 łyżki oleju,Sól,pieprz,1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyżeczki ostrej papryki,1 łyżeczka tartej bazylii.Sposób przygotowania:Każdą paprykę umyć, odciąć górę z ogonkiem i pozbyć się(...)nasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na małe kwadraciki, do garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mielone mięso i pozwalamy,aby się podsmażyło. Następnie dodajemy do garnka ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią według własnego upodobania
Chocolate Stop Temptingziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu¼ łyżeczki białej gorczycy1 liść laurowy1 łyżeczka cukruSos:2 cebuleGarść rodzynek3 łyżki przecieru pomidorowego½ łyżki cukruOlej rzepakowy50 ml gorącej wodyPrzyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, Szczypta ziela angielskiego mielonegoFilety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy
Kolizje Smakówboczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek(...)sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.Przygotowa
Świat Domowej KuchniLasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki:ok. 350 g makaronu(...)Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy pomidory. Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum
Słodka Stronazaczynam smażenie.Farsz:Mięso mielone 0,5 kgcebula 1 szt.pieczarki ok.6 szt.koncentrat pomidorowy 3-4 łyżkikukurydza puszkaczerwona fasola puszkaczosnek 2 ząbkiprzyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano)W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję(...)mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy. Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką by serek się rozpuścił. Mąkę rozpuszczam
NA MOIM TALERZUtapioka200 gmąka z niepalonej gryki100 gsiemię lniane mielone2 łyżkidrożdże instant1 torebka 7gsól 1 łyżeczkapowidła śliwkowe3 łyżkiśliwki suszone 100 gmleko roślinne np. sojowe250 mlolej3 łyżkibłonnik gryczany (niekoniecznie)2 łyżkikarob mielony 3 łyżeczkicynamon 0,5 łyżeczkiZamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej.Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant.Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki
głodny alergikorzechów włoskich- Laska cynamonu cejlońskiego - Kardamon, pół łyżeczki-łyżeczka WYKONANIE:/Przygotowanie farszu:zagotować 1/4 szklanki mleka, dodać 1/2 szklanki cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec(...)niezawodnym afrodyzjakiem. Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach. Rozbudza wszystkie możliwe zmysły, więc i do jedzenia i do masażu się nadaje :) Zarówno ziarna, jak i kardamon mielony kupisz tutaj: PIĄTNICA.Rogaliki wyszły wspaniale (ale to przecież nic nowego ani nic dziwnego). :) Pod chrupiącą, zarumienioną skórką, delikatnie pokrytą startymi orzechami z odrobiną cynamonu i trzcinowego cukru, kryje
Wypisz Wymalujdowolnego sera żółtegosól, pieprz Przygotowanie:Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej.Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy:Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały(...)będzie gładki i jednolity dodajemy tarty ser mocarella i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii, następnie warstwę mięsa mielonego, warstwę sosu serowego, ponownie cukinię i tak dalej. Kończymy warstwą cukinii. Zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 170 stopni
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:200g białej czekolady125ml śmietany 36%200g mielonych migdałów1 łyżeczka cukru pudru2 łyżki masła4-5 łyżek rumudodatkowo 100g migdałów(...)obtoczeniaPrzygotowanie:Śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem i dodajemy masło. Podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Do jednolitej masy dodajemy cukier, mielone migdały i rum. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aż stężeje. Z zastygniętej masy formujemy kulki i obtaczamy je w migdałach (mielonych, płatkach i siekanych). Gotowe
Smakowity Blog Kulinarnycytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól morska i świeżo mielony pieprzDip z awokado:2 dojrzałe awokado1 łyżeczka mielonego kminu2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki
Smakowity Blog KulinarnyBoczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, a następnie dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli. Smażymy 2 minuty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. Po wystudzeniu cebulę i boczek dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy. Dodajemy roztarty w moździerzu kminek i 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 papryczki chilli kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy(...)solą i mielonym białym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek. Dłonie natłuszczamy oliwą i formujemy kulki z mięsa, a następnie robimy z nich krążki o grubości około 1-1 i 1/2 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Pozostałe 1/2 cebuli kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Plastry
Smakowity Blog Kulinarnytylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.Składniki:3 średniej wielkości ziemniaki1 marchew1 cebula pokrojona w piórka\2 ząbki czosnku1,5 litra bulionu4 łyżki koncentratu pomidorowego1 żółta(...)kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako
Smakowity Blog Kulinarnywymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Składniki:250 g mąki pszennej85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich i migdałów3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masłaskórka otarta z pomarańczy i cytrynyPrzygotowanie:Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarny