jajko, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ szkl. śmietany 18% Krem: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania markiz blacky WYKONANIE Serniczki: Twaróg mielimy, mieszamy z jajkiem, cukrem, wiórkami i śmietaną oraz budyniem. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, w każdej układamy po 1 ciastku, zalewamy masą serową do pełna. Pieczemy
słodki bratekowocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli okazję raczyć się uwodzicielskim smakiem awokado, byli hiszpańscy konkwistadorzy Meksyku. Do Polski owoc ten trafił znacznie później, ale zadomowił się na dobre i coraz częściej pojawia się na naszych stołach
mojewypiekiinietylkocebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy
zdrowa vege kuchniaostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy od skóry i kości, kajzerki namaczamy w wodzie , odciskamy. Mięso z kaczki, podsmażoną cebulę i wątróbkę, marchewki, selera, pietruszkę i namoczoną bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę dokładnie wyrabiamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki
Bajeczna Kuchnianożyczki, sprzęt ogrodniczy, a nawet... porcelanę- nie byle jaką, bo ręcznie malowaną! No dobrze, ale noży wkoło do koloru do wyboru! Czemu więc Fiskars..? Nie ma dnia byśmy nie mieli noża w ręku. Codziennie przygotowujemy posiłki, nawet jeśli nie są skomplikowane, to przecież posmarować masłem chleb, czy pokroić warzywa czymś musimy. Zwykłe marketowe noże dają radę, owszem, ale tylko przez
Kuchnia w czekoladziedrugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Jeżeli będziemy mieli cienkie płaty to ryba szybciej będzie gotowa. Przed podaniem rybę oprószyć solą. zastawa
królestwo garówlata i przywitanie zimy oraz święto zmarłych. Marsha Mehran pod koniec wspomnianej książki opisała obchody i związane z nim zabawy w małej irlandzkiej miejscowości podczas wieczoru 31 października. Bohaterowie mieli na koniec zabawy wziąć po bochenku chleba na sodzie upieczonego przez gospodynię księdza i schować się w domach przed przemarszem duchów i dusz przez łąki i pola. Pomijając powód
Weekendy w domu i ogrodziewyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100ºC i suszymy 30 - 40 minut. Po wyłączeniu pozostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Wysuszone, zimne wiórki mielimy w młynku lub blenderze i przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Pestka z awokado ma bardzo wiele zastosowań. Można ją wykorzystać w postaci wiórków… i nie tylko. Powstały proszek to świetny
mojewypiekiinietylkośmietanę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Zimne spody ponczujemy niewielką ilością likieru kokosowego, przekładamy cienko śmietaną. Potem cały tort smarujemy śmietaną. Wafelki kokosowe mielimy w malakserze lub rozdrabniamy wałkiem na bardzo drobno. I obtaczamy nimi boki tortu. Tort dekorujemy według własnej inwencji :-) Ja tylko porobiłam rozety z bitej śmietany, udekorowałam je kuleczkami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuodstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przypraw nie szczędzimy, gdyż soja sama w sobie jest dość mdła. Następnie dodajemy jajka i całość mieszamy
e-PrzepisyKulinarneprosa lub ryżu 40g nasion chia 20g siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego (35g) 30g jagód goji (lub zamiennie rodzynek) szczypta soli Sposób przygotowania: Orzechy i połowę nasion słonecznika mielimy na mąkę. Przekładamy do średniej miski. Daktyle miksujemy na gładko z mango, dokładamy do orzechów. Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion
Pyry na Gazopowiedziała nam o zasadach prawidłowego zbilansowania codziennej diety. Pokazała nam również na jakiej zasadzie Dietetyczny dzienniczek bieżącego notowania pomaga z uniknąć błędów, które popełniamy w czasie diety. Uczestnicy warsztatów mieli także możliwość wzięcia udziału w profesjonalniej analizie składu ciała. W trakcie warsztatów mogliśmy spróbować niektórych dań wchodzących w skład całodniowego zbilansowanego jadłospisu: jajecznicy ze szczypiorkiem i pieczoną szynką Naturrino
Kulinarne przygody Gatitygarnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% skórka starta z 1 dużej cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Ciastka wrzucamy do malaksera i mielimy na drobne kawałki. Dolewamy masło i mieszamy całość. Blaszkę o średnicy 26-28 cm wykładamy na dnie i wkładamy do lodówki. Ser wrzucamy do garnka, dodajemy mąkę oraz cukier i mieszamy
Emskie Smakimiała się u mnie zjawić koleżanka nie jedząca mięsa. Z przerażeniem pomyślałam, co ja zrobię do jedzenia. Czy Wy też reagujecie albo reagowaliście tak na wegetarian albo wegan, którzy mieli się zjawić u Was z wizytą? Ja przez czas jakiś tak, ale nie potrzebnie. Koleżance – pół Hindusce, pół Polce (i sobie również) przygotowałam na obiad marchewki. Na pikantnie
Szybko Tanio Smacznie