mielone - 47549 przepisów (strona:2480/3170)

Sernik wiedeński z rodzynkami 205

masła 100 ml słodkiej śmietanki budyń śmietankowy w proszku 1 cukier wanilinowy 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy bułka tarta do posypania tortownicy Przepis 1 Ser mielimy 3 razy przez maszynkę, aby jego struktura była gładka, bez grudek. 2 Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. 3 Do naczynia władamy cukier, miękkie

Kuchnia Bazylii
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 149

doprawiamy pieprzem do smaku. Szpinak zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia. Ostudzony szpinak blendujemy na gładką masę (można też drobniutko posiekać). Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (lub mielimy w maszynce do mięsa). Mieszamy dokładnie razem ze szpinakiem. Dodajemy jajko. W razie potrzeby masę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie

MyCookBook.pl
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1895

według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić przed wykonaniem makowców. Z poniższego przepisu przygotujecie dwa makowce

Smakołyki Bereniki
Kubeczki ogórkowo-serowe czyli trochę historii 178

pęczek koperku pieprz czarny do smaku  Ogórki kroimy na 4-5-cm kawałki. Delikatnie wyjmujemy środki, tak, by nie uszkodzić skórki, bo będą to nasze kubeczki. Biały ser mielimy, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany drobno koperek. Doprawiamy pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Do ogórkowych kubeczków nakładamy masę twarożkową. Dekorujemy pióropuszami z koperku, posypujemy odrobiną grubo

Gotuj Sam!
Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 181

moge być i ze biksy 10 ) biksa mlyka kokosoweko pynczek cebuli dymki połra gałōnzkōw kolyndry pó zaftu ze citrōłny 2 łeżki zielōnyj pasty curry (kebyjście ji 11 niy mieli, to dejcie łeżeczka prziprawy curry, trocha chili, zetarto skōrka ze citrōłny, zaft niy ze poły, ale ze całyj citrōłny, zōmbek czosku, trocha imbiru, trocha potrzaskanych ziorkōw kolyndry i kminu rzymskego; takoł

Chop w kuchni
Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem 249

siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (70% i 30%). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie mielimy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztwyno. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy

Mienta blog
Pasztet z mięsa rosołowego 189

szklanki suszonej żurawiny 1 jajko sól, pieprz do smaku Dodatkowo: tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej

Kuchnia w czekoladzie
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 385

peklujemy pekosolą zgodnie z gramaturą w przepisie przez 24-48 godz. w lodówce 4-8 stopni. Następnie rozdrabniamy sitkiem 2,5-3 mm. Mięso z golonki mielimy dwukrotnie. Do zmielonego farszu dodajemy stopniowo przyprawy i dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonki . Po tej czynności batony kiełbasy wkładamy do lodówki na 12-24 godz. Przed wędzeniem batony wyciągamy z lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
TORCIK AJERKONIAKOWY 187

Delikatny, piankowy, o zdecydowanym advokatowym smaku.  Pięknie prezentuje się "żonkilowa żółć" z ułożonymi dookoła rurkami.  Uczta dla oczu i  podniebienia.  Polecam gorąco wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować. Przepis nie jest moim autorskim,  znalazłam go w internecie dawno temu,  jednak nie jestem w stanie podać strony źródłowej. Ciasteczkowy spód : 300g herbatników kakaowych (jeśli

Walijskie Pichcenie
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 214

grzyby osobno gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju lub smalcu. Fasolę, grzyby i cebulę mielimy razem. Do masy dodajemy surowe jajko i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z mąki, oleju, soli i gorącej wody wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko

Trzeci talerz
Kawa z siemieniem lnianym i ostrą papryką 260

karmelowa 260ml zagotowanej wody 150ml mleka 2% 1 banan 1 łyżka syropu klonowego sproszkowana ostra papryka (ok 1/3 łyżeczki+ odrobina do posypania po wierzchu) Sposób przygotowania: Ziarna siemienia lnianego mielimy, dodajemy kawę i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy pokrojony w talarki banan, ostrą paprykę, syrop klonowy i miksujemy. Mleko podgrzewamy w garnuszku do temp

Kuchnia w czekoladzie
Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej 249

plasterki) 4 liście laurowe 4 ziarna pieprzu  7 ziaren ziela angielskiego  4 łyżeczki cukru 1,5 cm korzenia imbiru (obrany i posiekany) 2 goździki Przygotowanie: Filety karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę  z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa

Niezły Młynek
ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY Z MELISĄ CYTRYNOWĄ 140

pół, ale nie do końca. Boczek powinien się rozłożyć. Boki od środka nacinamy jeszcze raz, ale nie do końca. Boczek rozbijamy tłuczkiem. Oprószyć boczek solą i pieprzem. 2. Kiełbasę mielimy w maszynce. Dodajemy majeranek. Mieszamy. 3.   Farsz wyłożyć na boczek. Posypać posiekaną natką pietruszki i melisą. 4.  Zwinąć roladę. Oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem. Wsadzić do naczynia

Kuchnia Paulettes
Wigilijny groch z kapustą 291

półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – Do kapusty dodać połowę ugotowanego i odcedzonego grochu i cebulę. – Drugą połowę grochu zmielić w maszynce do mielenia mięsa i również dodać do kapusty. – Doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż odparuje woda i danie zgęstnieje

To co kocham
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli 312

rozpadać. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dokładamy rozdrobnionego ziemniaka i marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha