też nie do końca na czasie. Sezon na kasztany już bowiem minął, a ciężko krem kasztanowy bez owych przygotować. Na pocieszenie dla tych, którym ślinka pocieknie i nie będą mieli ochoty czekać do września napiszę, że już upieczone lub ugotowane i obrane kasztany można kupić od czasu do czasu na przykład w Lidlu. Śmiało z nich takie puree można przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie jak moje... śmietankowe;) Składniki: 1,5 kg arbuza 300 ml śmietany 30% 3-4 łyżki miodu Miąższ z arbuza, bez skóry i pestek wkładamy do kielicha miksera i mielimy na konsystencję płynną, dodajemy miód lub cukier. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na prawie sztywną pianę i dodajemy zmiksowanego arbuza. Ubijamy jeszcze chwilę. Płynne lody przelewamy do pojemniczka lub foremek
Życie zaczyna się w kuchnitwarogowego 200 mil śmietanki 30 % 150 gram cukru 6 łyżeczek żelatyny 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny duże opakowanie ciasteczek oreo Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Twaróg mielimy dwukrotnie lub używamy takiego zmielonego z wiaderka i miksujemy razem ze śmietanką i cukrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam mikserem. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka oreo, mieszamy delikatnie
Życie zaczyna się w kuchnipiersi z kurczaka 1 mała papryka czerwona lub 1/2 dużej 100 gram żółtego sera sól pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy w drobną kostkę, za to ser w grubą kostkę. Wszystko razem mieszamy do idealnego połączenia składników. W miedzy czasie doprawiając solą i pieprzem. Wyrobione
Życie zaczyna się w kuchnisłoniny 1/2 kg mięsa z łopatki (może być więcej) 3 cebule 3 ząbki czosnku 3 jabłka pieprz do smaku sól do smaku Przygotowanie: Słoninę oraz łopatkę mielimy w maszynce do mięsa. Słoninę wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowych skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione. Dodajemy surowe mięso, dalej smażymy razem. Cebulę
Życie zaczyna się w kuchniorzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony mak i orzechy oraz migdały mielimy dwukrotnie. Rozcieramy z cukrem pudrem masę marcepanową i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała
Życie zaczyna się w kuchniCześć Dzisiaj Mikołajki i równocześnie 10 dzień Adwentu. Przede wszystkim przepraszam za te dwa dni przerwy. W niedziele przyjechali do mnie goście, więc to oni mieli pierwszeństwo. Wczoraj ponosiłam konsekwencje brania tabletek – albo boli mnie kolano albo cierpię z powodu skutków ubocznych tabletek. :( Ale jak wspomniałam na samym początku dzisiaj są Mikołajki. Więc dzisiaj będzie notka o prezentach. Akurat wczoraj
blog.moje-pasje.infoostudzeniu dodaję 4 żółtka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Odlewam pół szklanki, a do reszty dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlewam do formy. Ser mielę w maszynce (minimum dwukrotnie), łączę z pozostałymi składnikami. Ucieram na gładką masę, wykładam na ciasto. Całość piekę około 60 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia, następnie
JejKuchniaoliwy Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Jak wykonać ? Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę przez maszynkę, mieszam z ciepłym wywarem z rosołu, dodaję podduszoną cebulę z czosnkiem, doprawiam do smaku solą pieprzem oraz majerankiem, mieszam dokładnie. Przygotowuję ciasto: Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami
Wanilia i Kardamonnatki pietruszki Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko i przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją do miękkości w osolonej wodzie. Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić
Bullioteraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście ;) Składniki Czas przygotowania: 60 min 85 g gorzkiej czekolady 3 jajka 300 g brązowego cukru 200 ml oleju rzepakowego
Słodki Kompromisnami święta, sylwestrowe szaleństwa i Nowy Rok. Pora wracać do codzienności i zwyczajnych zajęć. Zaczął się styczeń, pierwszy z dwunastu miesięcy, w czasie których będziemy mieli wiele szans, by od nowa poukładać ważne sprawy, na nowo zbudować relacje z ludźmi w naszym otoczeniu, by zmienić to, co nam się nie podoba. Czas świątecznej obfitości na naszych stołach też już
W mojej kuchnioczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego
Miód i pieprzcudownej atmosferze? Bo mi tak :) Nawet się nie obejrzeliśmy a kolejny rok za nami... Życzę Wam, aby ten nadchodzący rok przyniósł jak najmniej trosk, byście mieli dużo czasu dla najbliższych oraz żeby udało Wam się zrealizować Wasze marzenia :) Nowy Rok witam pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo
Z miłości do słodkości