mielone - 47549 przepisów (strona:2490/3170)

Zupa krem z marchewki 204

naszym czasie dodaję kostkę rosołową i zalewam wodą , do momentu aż zakryją nam wszystkie warzywa , gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Jak nasze warzywa będą ugotowane , blenderem mielimy całość na gładką masę , doprawiamy solą , pieprzem i gotowa zupa krem do podania .                                  Smacznego

Mój Smak
Sałatka z czerwoną quinoą i nasturcją 175

rodzice mieli jeszcze na ogrodzie nasturcje, zebrałam więc trochę kwiatów i młodych listków na sałatkę. Uwielbiam ich lekko pikantny, przypominający nieco rzeżuchę, smak. Skomponowałam je z ogórkiem, kalarepą i czerwoną quinoą. Taka sałatka sprawdzi się świetnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy kilka liści sałaty garść kwiatów i liści nasturcji

Quinoa Raz!
Kotlety z wątróbki 150

ząbek czosnku 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, kminek, natka pietruszki olej do smażenia Sposób przygotowania Wątróbkę mielimy w maszynce o dużych oczkach, cebulę dusimy z  czosnkiem, wszystko razem mieszamy i doprawiamy, smażymy na tłuszczu jak placki  ziemniaczane

Z notatnika
Tarta dyniowa bez pieczenia 172

malutkim ogniu aż będzie bardzo miękka. Wówczas blendujemy na gładką masę i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie zabierzemy się za spód tarty . W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Kakaowe herbatniki mielimy blenderem na piasek. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i jeszcze chwilę blendujemy, aż składniki się połączą. Taką masą wylepiamy dokładnie formę do tarty. Chowamy do lodówki aż masa ciasteczkowo-maślana zesztywnieje

Marder&Marder Manufacture
Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo 339

gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę zmiel maszynką do mięsa (ja zazwyczaj mieliłam dwa razy, ale to zależy od tego jak duże cząstki owoców chcesz mieć). Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce

Mania Wypiekania
Puree z dyni 174

zmiksowałam na papkę. Gotowe puree przełożyłam do słoików i włożyłam do lodówki,będą zużyte w ciągu najbliższych dni na dyniowe przysmaki. Można również takie puree zapasteryzować w słoiczkach,będziemy mieli dostęp do dyni także zimą

Kolorowa kuchnia Elki
Truflowe kule orzechowo- czekoladowe 218

łyżki cukru 40 ml ciemnego rumu (wódki, koniaku) 50-100 ml śmietanki kremówki ok. 25 orzechów laskowych kakao i cukier puder do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbiatniki mielimy w blenderze na gruby piasek. Dodajemy mleko w proszku, cukier oraz kakao i krótko miksujemy do połączenia składników. Przekładamy masę do miski. Dodajemy roztopione masło i masło orzechowe, rum oraz śmietankę kremówkę

DefinicjaSmaku
Powidła śliwkowo-jabłkowe 208

powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając

Bajeczna Kuchnia
Sery z francuskich Alp 239

rodzaj karmy, aż po kształt i rozmiar finalnego wyrobu. Zdecydowana większość serów twardych powstaje w terenach górzystych. Ma to swoją tradycję, gdyż niegdyś pasterze wypasający zwierzęta w górach nie mieli możliwości dostarczenia mleka do przetwórni, musieli więc sami wytwarzać sery, w dodatku takie, które mogły dojrzewać miesiącami i dopiero z końcem sezonu wypasów mogły trafić do pobliskich miasteczek. Z tych

gutfut
wyborne kotlety z leszcza 216

bułki 1 łyżka masła szczypta granulowanego czosnku pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki 2 jajka olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki  i mielimy w maszynce do mięsa razem z wcześniej  namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i  odciśniętą  bułką. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy na nim drobno posiekaną

Miód i pieprz
Pasztet z dyni i soczewicy 227

twarda dodać jeszcze trochę wody i gotować do zmięknięcia i ponownego odparowania wody). Zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia. Soczewicę i dynię z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, dodać jajka, mąkę kukurydzianą, kaszę manną, pieprz, sól (1 łyżeczkę), suszoną paprykę i dokładnie zamieszać. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem i posypać

Bullio
Pasztet rybny 254

grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z masłem, przyprawić solą i pieprzem.  Wystudzoną  rybę i  warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane. Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem

Codziennik Kuchenny
Congee z tofu, miso i glonami 216

Czytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu .  Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o konsystencji kleiku, przygotowana z ryżu i wody. Congee może być podstawą lekkostrawnych i pożywnych zup i potraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż

Codziennik Kuchenny
Biblijny chleb Ezechiela 174

150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku  200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej *   100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego

Codziennik Kuchenny
Puree dyniowe na zimę 161

Bądźcie czujni!  Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego wykonania - przyda się, gdy nie będziecie mieli pomysłu na obiad! A w październiku wraz z innymi blogerkami zapraszamy Was na #akcjadynia. Jeśli wykonacie coś z dynią z wykorzystaniem naszych przepisów to otagujcie to powyższym hasztagiem. Dla kogo

Mania Wypiekania