SKŁADNIKI: 3 płaty matijasa kilka leśnych grzybów marynowanych(lub pieczarki) 3 kawałki papryki marynowanej ( z mojej spiżarni) 1 czerwona cebula grubo mielony pieprz czarny WYKONANIE: śledzie wymoczyć, pokroić w paski, grzybki, paprykę również pokroić w paski, cebulę w piórka, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe
Kuchnia BeatyKiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut. Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając
JejKuchniarównież kroimy w kosteczkę lecz nie mieszamy ich ze sobą to elementy warstw. Bierzemy foremkę do przystawek i układamy w niej kolejno warstwy pieczarek, ogórków i śledzia przewracamy na przygotowany talerzyk i posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu oraz natką cebulki. Można podawać od razu lecz lepiej jeśli pozwolimy pieprzu ziołowemu oddać nieco aromatu
Mechanik w kuchniniedrogie i w przygotowaniu nieskomplikowane, za to smaczne jest jego zjadanie :) 🍴 Składniki: · 100 g ryżu czerwonego, · 150 g pieczarek, · 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (120 g), · 1 białą cebula(...)pieprz czarny mielony do smaku, · curry do smaku, · młoda cebulka ze szczypiorem, · 8 zielonych całych oliwek, · sól do smaku, · szczypta cukru. Przygotowanie: Oczyszczone pieczarki kroimy na plastry, podsmażamy
Moniki Smakołykikaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łopatkę kroimy
Bon appetit mon amiewarzyw.Taki makaron jest najpyszniejszy i w dodatku dietetyczny:) Porcja ma tylko 414 kcal. 1 ugotowana szklanka makaronu spaghetti (10dag.) Na sos:3 łyżki mielonej piersi indyka(90g) 1 łyżeczka oleju(3g) 1 marchewka(90g) małe pieczarki(105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki (20g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki
Cooking Monsterudka kurczaka 4 duże, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, curry Liście suszone Royal Brand 2 łyżki, papryka słodka mielona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pieczarki 1/2 kg, por 1 duży, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek
W Mojej Kuchni Lubięmąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: soczewica zielona 20 dag, woda 3 litry, marchew 4 sztuki, por 1 sztuka, seler 1 mały, pieczarki 30 dag, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek soczewicę zieloną opłukać, zalać wodą i gotować z 10 minut, zebrać łyżką pianę następnie wsypać obrane i pokrojone warzywa
W Mojej Kuchni Lubięziemniaków 1 jajko łyżka kopiata mąki pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli (lub więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone) szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Farsz: 30 dkg pieczarek cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 4 łyżki oleju do smażenia
Maślane ciasteczkoprzepis! Składniki: 6 papryk w różnych kolorach 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 200 g pieczarek 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju słodka i ostra papryka w proszku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Obieramy czosnek i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie dużej patelni lub garnka rozgrzewamy olej i szklimy cebulę(...)Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w plasterki paprykę chili. Smażymy, mieszając co jakiś czas. Po około 5 minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw (paprykę, cukinię i pieczarki). Gotujemy około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnykapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy
Czerwona Porzeczkagoodfood'. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 6 małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Serdelki, pomidorki i pieczarki przepoławiamy. Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serdelki, pomidorki, pieczarki i bekon. Pomidorki i pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i skrapiamy oliwą
My Culinary Artrosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania ciastaSkładniki na farsz:0,5 kg mielonej wołowiny1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowegook. 10 pieczarekświeże oregano lub suszonesól, pieprz2 ząbki czosnku100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda1 czerwona cebulaolej do smażeniaFarsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi
Bon Appetit Małgorzatydaniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które(...)posiekanych igiełek rozmarynu 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu 5 łyżek oleju roślinnego 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego
karmelowyszklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką(...)zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje. Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi
Obiad gotowyszklanki ciepłego mleka 🍕szczypta soli i pieprzu 🍕1 łyżka oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA WIERZCH : 🍕20 dag tartego sera żółtego 🍕10 pieczarek 🍕2 cebule 🍕1 łyżka oleju rzepakowego 🍕sól i pieprz do smaku 🍕1 łyżeczka czosnku mielonego 🍕Ketchup JAMAR ŁAGODNY 🍕 PRZYGOTOWANIE: 1. Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier i łyżkę mąki. Następnie dodaję ciepłe mleko , olej ,sól(...)minut do godziny. 2. Następnie wyrabiamy ciasto , jeśli będzie za mokre dodajemy mąkę. 3.Ciasto odkładam jeszcze na bok ok 30 min pod przykryciem np. pod ściereczką. 4. Pieczarki myję, kroję w plastry. 5. Cebulę obieram i kroję w piórka. 6. Patelnię rozgrzewam , dodaję olej , cebulę i pieczarki.Doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Smażę na złoty
Gotowanie PatkiSkładniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną(...)kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty
Dziś Ja gotujesmażenia Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody z odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję
wesoła kuchniamarchewki, średniej wielkości 3 pasternaki lub pietruszki, u mnie małe pasternaki 3 nacie selera 3 duże cebule 1 czosnek solo 200 g pieczarek 1 łyżeczka majeranku 1 ½ łyżki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony 1 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżka oleju 150 g wędzonego boczku, cienkie plastry 300 ml mięsnego bulionu 2 łyżki posiekanej(...)pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój seler naciowy. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój na grube plasterki. Boczek usmaż na patelni. Ułóż na kuchennym, papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj naczynie żaroodporne
codojedzeniapieczarek2 cebule2-3 marchewki250 ml mleka2 łyżki masła2 puszki pomidorówpęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka)6-7 ząbków czosnku0,5 szklanki wody/ bulionusól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę.2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać trochę oliwy, żeby łatwiej się miksowało(...)się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut
UgotujmyTo.plSkładniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2.Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną(...)kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty
Dziś Ja gotujeSkładniki: 4 filety z kurczaka 300 gram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz tymianku sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto 1 jajko buła tarta olej Wykonanie: Pierś myjemy obsuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, mięso przecinamy wzdłuż tak aby utworzyła man się kieszeń. Bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem każdą(...)stronę kieszonki. Filety przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką i tymiankiem. odstawiamy na 30 minut. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy obraną i drobniutko pokrojoną w kosteczkę cebulę chwilę smażymy następnie dorzucamy pokrojone pieczarki dusimy 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w drobną kostkę. Ser żółty lub camembert kroimy
kgwjanczewo