mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:102/298)

Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 173

Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam i dodaję(...)jest druga - czysta, opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka 2 l 500 ml wody makaron domowy Przygotowanie przygotuj makaron z przepisu Makaron domowy tradycyjny mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać

Szybko Szybkowar
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 274

Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam(...)druga - czysta, opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka 2 l 500 ml wody makaron domowy Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Naturalne ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 25 min Otwieranie Garnka

Szybko Szybkowar
MAKARON PENNE Z PUDREM GRZYBOWYM, SEREM MOZZARELLA I POMIDORAMI 184

dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy świeżo starty parmezan oraz odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Suszone grzyby (borowiki, koźlaki, podgrzybki) mielimy w młynku do kawy na puder. Posypujemy pudrem z grzybów ugotowany makaron. Kroimy pomidory na dwie połówki i dodajemy do makaronu. Odcedzamy ser mozzarella i rwiemy na mniejsze kawałki. Wykończenie dania Do makaronu dodajemy odrobinę ściętych

chefintheforest
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 162

niedzielę sos z mięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego dnia, w poniedziałek, kiedy wracałam ze szkoły jadłam go właśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje(...)250g mielonego mięsa wieprzowego250g mielonego mięsa wołowego70g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę1 średnia czerwona cebyla pokrojona w drobną kostkę2 liście laurowe5 gałązek tymianku suszonego5 gałązek świeżej natki10 ziarenek czarnego pieprzu175ml czerwonego wytrawnego wina500ml bulionu wołowego1 nieduży ogórek konserwowy3 łyżeczki posikanych kaparów30g masła2 czubate łyżki mąki pszennejmakaron dla 4 osóboliwasólnatka pietruszki do dekoracjiSposób przygotowania:Mięso mielone

W kuchni wieczorem
Klopsiki w sosie śmietanowo musztardowym 217

sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem makaronu. Do tego dania zachęcił mnie zakup pięknych garnków w FAVI.pl . Przeglądając cały asortyment można się zatracić i zakochać w niektórych rzeczach lub gadżetach. Znajdziecie tam meble, oświetlenie oraz sporo produktów do wyposażenia wnętrz, kuchni, łazienki jak i całego domu.  Składniki: Klopsiki: około 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula(...)dijon 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Dodatkowo: około 0,5 l bulionu  1 szkl śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon olej kokosowy do smażenia 4 gniazda makaronu tagliatelle mąka do obtaczania Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmażyć

Ala piecze i gotuje
Pesto z liści rzodkiewki 138

liści z rzodkiewki 4 połówki orzechów włoskich 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka serka mascarpone 1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego świeżo mielony pieprz szczypta soli Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al’dente. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na gorącej patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Do blendera

Kuchnia na wzgórzu
Penne czosnkowe z pak choi i jajkiem 115

Danie dla siebie 👩 (jednej GŁODNEJ 🤪 osoby) przygotowałam, bo wielką ochotę na pak choi miałam. Czosnek na patelni 🥄 🥘 zeszkliłam, do miseczki przełożyłam, a na tym oleju pak choi wysmażyłam. Ugotowany makaron penne 🍝 dodałam, przemieszałam 🥄 , a na środek jajko wbiłam 🍳 i całość doprawiłam. Białko podsmażyłam, a żółtko do rozlania pozostawiłam. Całość parmezanem 🧀 posypałam i już się z wielkim smakiem zajadałam 😋 . Składniki(...)RIGATE Barilla, 1 szt. małego pak choi, 1 jajko, ½ główki czosnku (całe ząbki), olej rzepakowy do smażenia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszony lub świeży koperek, ser parmezan.  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Pak choi kroimy po długości na plastry

Moniki Smakołyki
Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem 172

Inspiracją tego dania jest kuchnia włoska.  Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku,  zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej  smakuje z rybą ;)  Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego(...)wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo

Wanilia i Kardamon
Łosoś w sezamie, z makaronem udon, pastą chili i nerkowcami 184

filet z łososia (ok. 300 g) sok z ćwiartki cytryny pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry łyżka oleju rzepakowego z chili 2 łyżki sezamu   świeży makaron udon 200 g łyżka pasty sambal oelek 2 łyżki nerkowców do podania: świeża kolendra lub pietruszka ćwiarki cytryny Sok z cytryny mieszamy

Mienta blog
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 162

pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu.  Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy(...)można sobie pomóc blenderem - bardzo przyspiesza otrzymywanie klarownego sosu). Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 1-2 łyżeczki bazylii i kminku mielonego. Na koniec dodajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Gotujemy 10 minut. Makaron penne (ja użyłam 300 g) gotujemy al dente.  Do żaroodpornego naczynia (z podanej ilości otrzymałam dwa widoczne na zdjęciu naczynia zapiekanki) dodajemy część

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Penne z cukinią, kabanosami z włoską nutą 141

Makaron gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy,  razem wszystko mieszamy, po włosku doprawiamy, kiełkami i serem posypujemy  i  już ze smakiem sobie jemy.  Składniki na 3 porcje: ok. 150 g PENNE RIGATE Barilla, 1 duża biała(...)cebula, 1 mała cukinia, ok. 50 g cienkich kabanosów, szczypta cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, mieszanka przypraw włoskich, pieprz czarny świeżo mielony, świeże kiełki, dowolne np. brokułów, rzodkiewki, ser parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W ty czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w wiórki, kabanosy na mniejsze kawałki

Moniki Smakołyki
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3990

Dzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się

W kuchni Karmel-itki
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 192

Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki:   12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka

potrawyregionalne
Gulasz cukiniowo-paprykowy z makaronem (wegański i bezglutenowy) #12 173

taka typowa polska przerośnięta cukinia , z działki, z ogródka, którą trzeba obrać. Gulasz można podać według własnego uznania z kaszą, ziemniakami, ryżem czy makaronem . U nas tym razem z makaronem, oczywiście bezglutenowym. Taka potrawka z cukinią to przecież leczo , ale uznałam, że gulasz cukiniowo-paprykowy też jest całkiem trafną nazwą. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 1 duża przerośnięta(...)marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, suszona papryka chili jalapeno, odrobina cukru 250 g makaronu bezglutenowego Wykonanie: 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano i bazylią. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy przeciśnięty

Kawa z mlekiem
Muszle nadziewane mięsem 184

makaronu muszle    150g sera mozzarella    2 łyżki masła    2 łyżki mąki    1,5 szklanki zimnego mleka    sól    pieprz    szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie:   Makaron ugotować al dente.   Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone(...)naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego oraz beszamelu. Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem. Polać beszamelem. Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę posypać serem

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania