sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem makaronu. Do tego dania zachęcił mnie zakup pięknych garnków w FAVI.pl . Przeglądając cały asortyment można się zatracić i zakochać w niektórych rzeczach lub gadżetach. Znajdziecie tam meble, oświetlenie oraz sporo produktów do wyposażenia wnętrz, kuchni, łazienki jak i całego domu. Składniki: Klopsiki: około 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula(...)dijon 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Dodatkowo: około 0,5 l bulionu 1 szkl śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon olej kokosowy do smażenia 4 gniazda makaronu tagliatelle mąka do obtaczania Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmażyć
Ala piecze i gotujeliści z rzodkiewki 4 połówki orzechów włoskich 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka serka mascarpone 1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego świeżo mielony pieprz szczypta soli Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al’dente. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na gorącej patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Do blendera
Kuchnia na wzgórzuDanie dla siebie 👩 (jednej GŁODNEJ 🤪 osoby) przygotowałam, bo wielką ochotę na pak choi miałam. Czosnek na patelni 🥄 🥘 zeszkliłam, do miseczki przełożyłam, a na tym oleju pak choi wysmażyłam. Ugotowany makaron penne 🍝 dodałam, przemieszałam 🥄 , a na środek jajko wbiłam 🍳 i całość doprawiłam. Białko podsmażyłam, a żółtko do rozlania pozostawiłam. Całość parmezanem 🧀 posypałam i już się z wielkim smakiem zajadałam 😋 . Składniki(...)RIGATE Barilla, 1 szt. małego pak choi, 1 jajko, ½ główki czosnku (całe ząbki), olej rzepakowy do smażenia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszony lub świeży koperek, ser parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Pak choi kroimy po długości na plastry
Moniki SmakołykiInspiracją tego dania jest kuchnia włoska. Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje z rybą ;) Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego(...)wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo
Wanilia i Kardamonfilet z łososia (ok. 300 g) sok z ćwiartki cytryny pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry łyżka oleju rzepakowego z chili 2 łyżki sezamu świeży makaron udon 200 g łyżka pasty sambal oelek 2 łyżki nerkowców do podania: świeża kolendra lub pietruszka ćwiarki cytryny Sok z cytryny mieszamy
Mienta blogpieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu. Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy(...)można sobie pomóc blenderem - bardzo przyspiesza otrzymywanie klarownego sosu). Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 1-2 łyżeczki bazylii i kminku mielonego. Na koniec dodajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Gotujemy 10 minut. Makaron penne (ja użyłam 300 g) gotujemy al dente. Do żaroodpornego naczynia (z podanej ilości otrzymałam dwa widoczne na zdjęciu naczynia zapiekanki) dodajemy część
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Makaron gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy, razem wszystko mieszamy, po włosku doprawiamy, kiełkami i serem posypujemy i już ze smakiem sobie jemy. Składniki na 3 porcje: ok. 150 g PENNE RIGATE Barilla, 1 duża biała(...)cebula, 1 mała cukinia, ok. 50 g cienkich kabanosów, szczypta cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, mieszanka przypraw włoskich, pieprz czarny świeżo mielony, świeże kiełki, dowolne np. brokułów, rzodkiewki, ser parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W ty czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w wiórki, kabanosy na mniejsze kawałki
Moniki SmakołykiDzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się
W kuchni Karmel-itkiLasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka
potrawyregionalnetaka typowa polska przerośnięta cukinia , z działki, z ogródka, którą trzeba obrać. Gulasz można podać według własnego uznania z kaszą, ziemniakami, ryżem czy makaronem . U nas tym razem z makaronem, oczywiście bezglutenowym. Taka potrawka z cukinią to przecież leczo , ale uznałam, że gulasz cukiniowo-paprykowy też jest całkiem trafną nazwą. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 1 duża przerośnięta(...)marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, suszona papryka chili jalapeno, odrobina cukru 250 g makaronu bezglutenowego Wykonanie: 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano i bazylią. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy przeciśnięty
Kawa z mlekiemmakaronu muszle 150g sera mozzarella 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki zimnego mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone(...)naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego oraz beszamelu. Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem. Polać beszamelem. Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę posypać serem
Amatorka kuchennajedno z tych dań, które smakuje wszystkim. Jest to świetny obiad dla dzieci, jak i dla dorosłych. Podstawą dobrego spaghetti jest dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory(...)Bella!". Gdybym tylko mogła odwiedzałabym ten kraj jak najczęściej. Italię kocham przede wszystkim za architekturę - jedyną i unikatową, za najlepsze lody na świecie o smaku mango, za pyszne pasty (makarony) podawane na milion sposobów, za aromatyczne espresso i za cornetto z kremem patissiere. Pizza, która smakuje tylko tam w ten jeden, jedyny unikatowy sposób. Dzisiaj chciałabym Was, jak i siebie
SMYKWKUCHNIObiad we włoskim stylu?? Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Palce lizać Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku(...)termoobiegu. Przygotować formę żaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu beszamelowego a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy soso bolognese oraz sos beszamelowy. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu
I LOVE LIFEróżnorodnego połączenia przypraw, skróćcie jej listę wedle uznania. Składniki (na 4 porcje): 400 g makaronu świderki - może być kolorowy lub klasyczny (makaron świderki możesz zastąpić penne lub muszelkami) 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 średnie cebule 1 duży pomidor 4 większe pieczarki 1 łyżeczka vegety natur + 1,5 szklanki wrzątku 2 szklanki mleka + łyżka masła(...)konserwowa z puszki) przyprawy do smaku - wszystkie w połączeniu dają baaaardzo aromatyczne danie: świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, lubczyk, świeżo zmielona w moździerzu lub ugnieciona kolendra żółty tarty ser do posypywania zapiekanki + natka pietruszki masło klarowane do smażenia mięsa Wykonanie: Na patelni z masłem przesmaż mięso razem
Zasmakuj Kuchniporcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść posiekanej natki pietruszki - 1 cebula - 300 gram makaronu penne - pół łyżeczki tymianku - pół łyżeczki papryki słodkiej - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta mielonego imbiru - sól, pieprz - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem oraz imbirem i usmażyć na oliwie(...)oliwek. Ugotować makaron. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dynię obrać, wydrążyć pestki i miąższ, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Zalać odrobiną wody i dusić do miękkości dyni. Gdy dynia będzie miękka, dodać usmażonego wcześniej indyka i zalać śmietaną. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu
Zgrabne Gotowanie