Spaghetti alla bolognese albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki(...)drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne PotrawySpaghetti alla bolognese, albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki(...)drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawysmak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu, u mnie chifferi rigati Malma 100 g sera cheddar 50 g sera pecorino garść posiekanej natki pietruszki ewentualnie ser do posypania masło do posmarowania naczynia
Monia miesza i gotujepiersi kurczaka (300-400g) świeży ogórek czerwona papryka pęczek koperku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju sól świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka
Kolorowa kuchnia Elkipapryczki chili 1 cukinia 2 cebule 2 łyżki oliwy 3 łyżki startego sera grana padano ½ łyżeczki curry Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować all dente w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku. Cebule obrać posiekać w kostkę, salami i wydrążone z nasion chilii pokroić w cienkie paski, obraną dynię
Wanilia i KardamonPolecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem. Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy 1/2kg mielonego, 1/2kg włoszczyzny, garść suszonych grzybów, 2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, coś zielonego. Z mięsa, jajek, soli, pieprzu, bułki i szczypiorku wyrabiamy masę na pulpety. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły. Włoszczyznę gotujemy 5min. z kostką rosołową w 2-3 litrach(...)bulionu. Po dodaniu grzybów, blendujemy całość do konsystencji sosu. Teraz lepimy pulpety i wrzucamy do gotującego się na średnim ogniu sosu. Po kilku minutach danie jest gotowe. Podajemy z makaronem na gorąco. Smacznego
chleba naszegoobiadowe. Lekkie, choć ostre, idealne! 1 porcja: 160 g piersi kurczaka 1/2 małej puszki kukurydzy garść zielonego groszku (ok. 30-40 g) 70 g makaronu ryżowego 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry sól i kolendra mielona do smaku Kurczaka pokroiłam w dużą kostkę, podsmażyłam bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuściłam w 1/4 szklanki wody, dolałam fo kurczaka. Dodałam warzywa(...)dusiłam chwilę. Makaron ugotowałam i podałam z mięsem. Porcja ma ok. 510 kcal B: 39 g T: 3 g W: 75 g Smacznego
Kucharzycapomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć(...)uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić
https:KKuchniaMniamopcją dla wszystkich zupomaniaków :) Składniki na 5 porcji: 1 kg wiśni 1 litr + 125 ml wody mineralnej 4 łyżki cukru szczypta soli szczypta mielonego cynamonu 4 łyżki mąki 250 ml śmietany 18% opakowanie makaronu (250 g) Wiśnie opłukać na sitku i wydrylować. W garnku zagotować litr wody z cukrem, solą i cynamonem. Po 10 minutach dodać wcześniej
Banana Smilesbazylia na oko tak z łyżeczkę łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki Krok 1 Ogórki kiszone myjemy
Różowa kuchniamięsa mielonego z indyka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 250 g śmietany 18% 150 ml wody 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki majeranku 200 g makaronu spaghetti 200 g brokuła Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy go w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Mięso mielone
VioletoweKucharzeniepomidorów z puszki-jeżeli są kwaśne, dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Makaron układamy, zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Na wierch wykładamy mielone-całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku (ok. 10 minut -w 180 stopniach
Kopystką po garachzanurzonym w puszystej śmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne danie. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: -200 g makaronu rurki nr 15 LUBELLA -250 g mięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -30 g masła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko(...)pieprzu. Soli nie polecam używać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Robimy sos: Drugą cebulę również kroimy w drobną kostkę, podsmażamy delikatnie na maśle, do zeszklenia. Obie śmietany łączymy trzepaczką, dodajemy posiekany
Kulinarne przemysleniasosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu farfalle marki om nom nom*2 cukinie1 bakłażan1 brokuł3 czerwone cebule3 papryki (czerwona, zielona i żółta)200 g mini marchewek200 g czarnych oliwek bez pestki200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych300(...)użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka ziół prowansalskicholiwa z oliweksól morskaświeżo mielony pieprz3 jajka1/2 szklanki śmietanyPrzygotowanie:Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić do dużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte
Food SquareMieszamy całość dokładnie i chwilę wszystko razem gotujemy — 2-3 minuty. Wkładamy do rondla z gotującym się, lekko zredukowanym sosem odcedzony makaron, mieszamy dokładnie, cały czas na gazie. Pod wpływem ciepła sos powinien już widocznie zgęstnieć i oblepić makaron — jak carbonara . Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu. Podajemy od razu. Najlepiej ze schłodzonym(...)łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi być słodka!) skórka z całej średniej pomarańczy 150ml śmietanki 30% świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera Grana Padano sól porcja świeżego makaronu tagliatelle dla dwóch osób, np. z TEGO przepisu
Karo in the Kitchen