surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce(...)jogurty 0% tłuszczu lub odtłuszczone sery, zdrowiej jest, wzorem Greków i pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej
Chilli Czosnek i Oliwaosób):250 g makaronu Casarecce200 g świeżych liści szpinaku1 duża cebula3 duże ząbki czosnku100 g sera camembert4 łyżki mascarpone4 łyżki oliwy z oliwekświeżo zmielony pieprzgałka muszkatołowasól (ewentualnie)WYKONANIE:Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż lekko.Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szybko i dokładnie zamieszaj, dołóż(...)będzie się całkowicie rozpadał.Teraz dodaj pokruszony na kawałki ser camembert i mascarpone. Posyp pieprzem i zetrzyj na tarce odrobinę gałki muszkatołowej (lub dodaj mielonej). Zamieszaj wszystko dokładnie, do rozpuszczenia się sera.Odcedzony makaron umieść w naczyniu, dołóż do niego gotowy szpinak i porządnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonymiękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem lub kopytkami. Rada: Smak sosu jest dość intensywny. Aby złagodzić jego smak należy dać mniej sera pleśniowego - na początku dodać 100 g i sprawdzić czy smak nam odpowiada
Kuchnia MagdaLenyTakie moje małe eksperymenty kuchenne. Połączyłam kurczaka z pomarańczami i podałam z makaronem spaghetti. Wyszło pysznie:)składniki:1 nieduża podwójna pierś kurczaka1 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki Makaron2 pomarańczesól z pieprzem Kamis1 łyżeczka mielonego imbiru Kamisodrobina oleju do smażenia100-150 ml śmietanki 30%Pierś kurczaka pokroić w krótkie cienkie paseczki, oprószyć solą z pieprzem. Jedną pomarańczę obrać i wykroić(...)wszystko razem chwilę dusić aby smaki się wymieszały i płyn nieco odparował. Potem dodać śmietankę, chwile dusić aby sos zgęstniał, jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć kawałki kurczaka i polać sosem
Monia miesza i gotujeSycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć(...)klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze
Monia miesza i gotujepomidorów z oliwy 50 g startego sera cheddar 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Jak wykonać ? Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym
Wanilia i Kardamonteż grzanki.Polecam!SKŁADNIKI :* maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g )* bulion warzywny – 1 l* sól – do smaku* pieprz mielony – do smaku* listek laurowy – 1 szt* śmietana 18% słodka – 125 mlDODATKOWO :* makaron świderki – 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka , seler + przyprawy ) , przecedzamy.Do gorącego dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy .Doprawiamy
Ostra na Słodkoząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente. Gotujemy pod pokrywką. Jeśli makaron "wchłonie" cały bulion
Moniki Smakołykiefekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek(...)warzywny 500 ml majeranek 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka śmietana kwaśna 3 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda cukier 1 łyżka lub do smaku METODA: Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki
Kuchnia Pauletteschwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) sól, pieprz 1/2 cebuli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut(...)Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka chwil. Odcedzić i dodać do mięsa i wymieszać. Posypać startym żółtym serem
Pasja Smakuząbki czosnku opakowanie Fix Chili con carne suszone oregano - 1 łyżeczka pieprz lub chilli przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki 4-5 łyżek oliwy z oliwek Rama "smaż jak szef kuchni" 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (al'dante). Na patelni rozgrzej oliwę - dodaj mięso, oregano, przyprawę do mielonego
Alutka-Gotujewieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty ser do posypania 150g makaronu (u mnie świderki) *** W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone(...)zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy *** *** Na końcu zupę zagęszczamy śmietanką oraz mąką i doprawiamy do smaku *** *** Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym serem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZUPA A’LA STROGONOW PRZEPIS TUTAJ PRZEPYSZNA ZUPA GOŁĄBKOWA PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ STROGONOW PRZEPIS TUTAJ DANIA
Blog z Apetytemfixami jakie można kupić w sklepach (nie najlepiej wpływają one na nasze zdrowie). Podaję przepis na obiad dla czteroosobowej, głodnej rodziny :) Składniki: - około 1kg mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti - dwie duże cebule - 1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych - około 220ml przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa
Qchnia po prostuoczekiwaniu na odrobinę słońca przygotowałam pyszne owoce pod orzechową kruszonką. Składniki owoce- śliwki, borówki, winogrona, jabłka szklanka ugotowanego makaronu Lubella kokardki lub świderki 1 łyżeczka cukru waniliowego Kruszonka Mielone orzechy włoskie -100g mąka pszenna -100g brązowy cukier -100g masła- 100g Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami aż do połączenia eis składników Owoce -śliwki i jabłka, kroimy(...)mniejsze kawałki. Mieszamy lekko z pozostałymi owocami i posypujemy cukrem waniliowym. Kokilki smarujemy masłem. Na dnie układamy ugotowany makaron, następnie owocową mieszankę. Całość posypujemy obficie kruszonką. Zapiekamy przez 20–30 minut w temperaturze 180 stopni #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Zapisz
Kasia i jej kobiecy światbączek, świderki, garść zielonych szparagów, świeży lubczyk, świeża mięta, świeża bazylia, świeża zielona pietruszka, 3 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku, szczypta cukru, sok z cytryny, serek biały solankowy. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy (powinno być po jednej łyżce). Szparagi myjemy
Moniki Smakołyki