awokado 1 szklanka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka orzeszków nerkowca świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 300 g makaronu spaghetti Przygotowanie: Do blendera wrzucić obrany czosnek i orzeszki, rozdrobnić dodając oliwę. Następnie dodać miąższ z awokado, listki bazylii i sok z cytryny. Wszystko
Kuchcik gotujeindyka, z cukinią i makaronem 2 porcje: 300 g piersi indyka 1/2 małej cukinii 1 szklanka przecieru pomidorowego (passata) 150 g makaronu (u mnie kukurydziany z pomidorem) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona, majeranek Indyka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam co mięsa. Całość smażyłam krótko. Dodałam przecier(...)pomidorowy i przyprawy, dusiłam przez 10 minut. Podałam z ugotowanym makaronem. Porcja ma ok. 500 kcal B: 40 g T: 6 g W: 68 g Smacznego
Kucharzycaszpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie do smaku 1 łyżeczka czubrycy białej 20 dag serka kanapkowego o czosnkowym smaku ( taki w pudełeczku do smarowania ) Dodatkowo: 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera żółtego 1 łyżeczka masła woda do gotowania 2 łyżki oleju sól(...)Gotowy sos szpinakowy studzimy. 3. Makaron i ser: P łaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty
Izabelawkuchnidzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo i makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie(...)występująca w dwóch postaciach – gładkiej i podobnej do krupczatki, z wyczuwalną fakturą. Pierwsza używana do włoskich makaronów, druga jako podsypka pod pizzę lub dodatek do mąk chlebowych. Przemysłowo używana do produkcji makaronów i kaszy kuskus. TYP 00 pszenna – mąka włoska, bardzo drobno mielona, na pył. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna, całkowicie wyczyszczona z otrębów. Śnieżnobiała. Świetna na pizzę
Karo in the Kitchengroszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego imbiru (po raz pierwszy dałam w proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem curry -kupicie(...)dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami
Viola cooks with passiongroszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego imbiru (po raz pierwszy dałam w proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem curry -kupicie(...)dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami
Viola cooks with passionWlewamy sos sojowy i ostrygowy. Następnie dodajemy ananasa razem z syropem, dusimy kilka minut na dużym ogniu. Do smaku doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem z dymką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchengórach dziczyznę i inne dary lasu, np. grzyby. W okolicach Harbinu, gdzie jest za zimno by uprawiać ryż, z rosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza pierożki, makaron i kluski. Chińscy kucharze przywiązują duże znaczenie do odpowiedniego doboru przypraw. Zdają sobie sprawę, że w sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa także kolor i dbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem(...)łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo. Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju
Zasmakuj Kuchnirobi! Spróbujcie ! Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie połączenia smakowe? #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: 200 g makaronu pióra Lubella 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sól morska Prymat czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżka sera gorgonzola kilka listków świeżej bazylii 4 łyżki kukurydzy 3-4 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej na mniejsze kawałki drobno(...)starty parmezan do posypania z wierzchu Przygotowanie: Makaron umieszczamy w garnku z osoloną i gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 8 minut, aż będzie ugotowany al dente. Odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Garnek po makaronie myjemy, a następnie wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz ser gorgonzola. Mieszamy do roztopienia się sera. Wkładamy z powrotem makaron
Gotuj z MąkąFarsz: mięso mielone 0.5 kg. czosnek 2 ząbki cebula 1 szt. przyprawa do mięs 1 łyżka papryczka chili 1 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda 50 ml. fasola czerwona z puszki 3 łyżki kukurydza z puszki 3 łyżki Dodatkowo: makaron muszle
Kuchnia Paulettestakich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami i makaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze(...)Składniki na sos: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 300 g ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki 2 łyżki brandy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli
karmelowywersji! :) Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę 1 łyżka drobniutko posiekanej natki(...)przez praskę 5 łyżek tartego parmezanu do sosu 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję) sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple. Krok 2. Na większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną
Moja Książka KucharskaZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona
Z miłości do słodkościŁosoś z grilla 600 g odfiletowanego łososia ze skórą sok z połowy cytryny ½ łyżeczki chili płatków ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego ½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 250 g czarnego makaronu porcja pasty z awokado, tutaj przepis 1 łyżka natki pietruszki do posypania Ułóż łososia w formie, skórką do dołu. Wymieszaj przyprawy
codojedzeniaTAPAS Apetina 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku pęczek świeżego koperku 4 łyżki mleka 3,2% 2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz sól morska do smaku 5-6 łyżek oliwy Sposób przygotowania Makaron gotujemy w odrobinie oliwy jak w przepisie na opakowaniu
Wanilia i Kardamon