łyżka masła łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości) 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i gotuj aż będzie al dente. Mieszaj co jakiś czas
wysmienitySpaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę(...)mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 5 min dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu aż mięso nie będzie różowe.Dodajemy pomidory lub passatę oraz bulion. Dodajemy 1-2 łyżeczki włoskich przypraw. Zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 10-15 min. Wstawiamy makaron do gotowania- gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze
Smaki EdytySpaghetti z klopsikami Składniki: 80 dkg mięsa mielonego jajko 1 łyżka siekanych ziół (np. tymianek, natka pietruszki) ok. 2-3 łyżek bułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)przecier pomidorowy, doprawiając pieprzem i curry.Mięso mielone wyrobić z jajkiem, ziołami, bułką tartą, musztardą i przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut na małym ogniu.Podawać z makaronem ugotowanym al dente
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagotowa! SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 średni brokuł serek feta 200 g. 200g. kurczaka 1 średni ogórek zielony pomidorki cherry włoski makaron domowy nasiona słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula, szczypiorek vegeta, pieprz grubo mielony albo roztarty w moździerzu, przyprawa do drobiu jogurt naturalny mały, łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku WYKONANIE: Brokuł dzielimy na różyczki(...)gotujemy na parze al dente z vegetą, 1/2 paczki makaronu gotujemy z dodatkiem soli, ser feta kroimy w kostkę, ogórek w wiórki, z jogurtu, czosnku, majonezu przygotowujemy sos czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka-szklimy, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, sałatkę
Kuchnia Beatyspaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego – 3-4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano – 1 łyżka oliwy(...)cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj anchois jeśli dodajesz je do potrawy. Następnie dolej passatę pomidorową i połowę gorącego bulionu lub rosołu. Do sosu dodaj pulpeciki a następnie dorzuć suchy makaron. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodaj więcej bulionu. Tak przygotowane danie dopraw jeszcze solą, pieprzem i chilli i gotuj 10-15 minut aż makaron będzie miękki. SMACZNEGO! Artykuł Makaron
nietylkopasta.plzdrowsze danie uzyskać chciałam. Taki makaron od zwykłego pszennego bogatszy jest w białka, witaminy i składniki mineralne, czyli danie z nim dla zdrowie będzie idealne. Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego , a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego. Składniki: 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)smaku, ok. 10 pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano, makaron spaghetti 100% pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry. Przekładamy do garnka, dolewamy
Moniki Smakołykiduża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku (u mnie 3 łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki lub lubczyk do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną(...)lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać
Kuchcik gotujepaski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1 cebula, pokrojona w plasterki sól i pieprz 1 łyżka mielonego chili 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka czosnku granulowanego 4-5 szklanek mleka 4 szklanki makaronu penne 1 szklanka startego sera Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka i smaż do lekkiego zarumienienia po czym wyjmij
karmelowyWami przepisem. Polecam :) Składniki - upieczone mięso z kurczaka ( u mnie pierś i kawałek nóżki z kurczaka ) - 100 g drobnego makaronu ( dałam małe muszelki ) - 2 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek pieczarek marynowanych - 1 czerwona cebula - sól, pieprz mielony - majonez ( u mnie kielecki ) Wykonanie Mięso obrałam ze skóry, oddzieliłam od kości i pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam jajka, cebulkę(...)pieczarki. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu, odcedziłam i ostudzony dodałam do reszty składników. Całość do smaku posoliłam, dodałam pieprzu i wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu. Gotową sałatkę odstawiłam w chłodne miejsce na ok. 0,5 godzinki aby smaki " się przegryzły" :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródliśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową(...)Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata
Moja smaczna kuchniakukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam Skworcu ) Na sos: * około 400 g passaty pomidorowej(...)oregano (użyłam Skworcu ) * pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu ) * 1 mała puszka kukurydzy konserwowej * olej do smażenia pulpetów * pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć je na rozgrzanym
Zrób to smaczniesmaczny sosik do makaronu. Ten sos jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)gorącym przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i ponownie gotujemy przez 10 min. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos blendujemy ( ja zrobiłam to z uwagi na synka
słodkie i nie tylko historie kulinarnekurczaka oliwa (około 3 łyżki) 150 g szpinaku nowozelandzkiego (można zastąpić zwykłym) około 10 dużych liści bazylii mały pęczek pietruszki 130 g makaronu typu fusilli z pełnego ziarna (u mnie Lubella) sól (u mnie himalajska), świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem(...)czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu. Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą
Passions hobbies lifełyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella (u mnie z mleka bawolego) - listki świeżej bazylii - ugotowany makaron lub ryż Pomidory umyć, wrzucić na kilka minut do wrzącej wody. Następnie wyjąć, odstawić do lekkiego przestudzenia i obrać(...)podsmażania cebuli dodaję obrane, zmiażdżone ząbki czosnku i całość mieszam. Do garnka dorzucam obrane, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i całość gotuję 20-30 minut. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gdy jest taka potrzeba (pomidorów jest b.dużo), zupa jest raczej kwaskowa, doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję z palnika i dokładnie blenduję (używam ręcznego blendera). Chwilę
Smaczne Zdrowe