smaczny sosik do makaronu. Ten sos jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)gorącym przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i ponownie gotujemy przez 10 min. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos blendujemy ( ja zrobiłam to z uwagi na synka
słodkie i nie tylko historie kulinarnekurczaka oliwa (około 3 łyżki) 150 g szpinaku nowozelandzkiego (można zastąpić zwykłym) około 10 dużych liści bazylii mały pęczek pietruszki 130 g makaronu typu fusilli z pełnego ziarna (u mnie Lubella) sól (u mnie himalajska), świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem(...)czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu. Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą
Passions hobbies lifełyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella (u mnie z mleka bawolego) - listki świeżej bazylii - ugotowany makaron lub ryż Pomidory umyć, wrzucić na kilka minut do wrzącej wody. Następnie wyjąć, odstawić do lekkiego przestudzenia i obrać(...)podsmażania cebuli dodaję obrane, zmiażdżone ząbki czosnku i całość mieszam. Do garnka dorzucam obrane, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i całość gotuję 20-30 minut. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gdy jest taka potrzeba (pomidorów jest b.dużo), zupa jest raczej kwaskowa, doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję z palnika i dokładnie blenduję (używam ręcznego blendera). Chwilę
Smaczne Zdrowekiełbasy śląskiej (można pominąć) 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów 2 x 120 g około 14 pieczarek sól himalajska do smaku pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. W między czasie obieramy i kroimy pieczarki. Podsmażamy je na oleju wraz z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną
Słodkie okruszkipuszki pomidorów 1 średniej wielkości bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 słoika suszonych pomidorów 1 cebulę 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich lub laskowych Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz ziołowy Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia do podania Przygotowanie: 1. Najpierw należy obrać(...)Bakłażana kroimy w kostkę i marynujemy w słodkiej papryce, czosnku granulowanym, pieprzu ziołowym oraz soli, a następnie wrzucamy na patelnię. 3. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti. 4. Gdy warzywa na patelni staną się już miękkie i podsmażone, dodajemy do nich pokrojone w paski suszone pomidory oraz drobno posiekane orzechy. Wszystko mieszamy ze sobą przez
Bananowe PoleZapraszam :) Składniki : 1 paczka Makaronu spaghetti Makarony polskie 2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie(...)wlać sosy i dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Podawać z sosem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilicukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę
Moniki Smakołykimasła 1 mała cebula 250 g filetu z łososia 2 duże cukinie 400 g śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki 500 g makaronu spaghetti (u mnie pół na pół zwykły z pełnoziarnistym) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Cebulę obrać i drobno posiekać. Łososia umyć. Jeżeli ma skórę, to ją usunąć i pokroić go w małą kostkę. W dużej głębokiej(...)blendera wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki cukinie, po czym włączyć urządzenie. Zmiksowaną masę przelać do łososia, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i dodać do ryby i sosu. Chwilę gotować, następnie dodać odcedzony makaron, wymieszać i dobrze doprawić całość solą
Passions hobbies lifeKrewetki nigdy nie zawodzą. A ja takie znajomości sobie cenię :) Mogłabym tak codziennie - makaron i krewetki. W maju przeplatane szparagami i jajem z płyyynniutkim żółtkiem. Ale to nie ten wpis. Krewetki to sposób na szybkie danie do zrobienia po pracy, przed wizytą niespodziewanego gościa, czy po prostu w leniwą niedzielę kiedy nie mamy zamiaru spędzić w kuchni więcej niż(...)pomidorków koktajlowych - 250 g mascarpone - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - 1 papryczka chili - łyżka lub dwie soku z cytryny - 2 łyżki masła - grubo mielony pieprz i sól morska do smaku - świeża bazylia - 1/2 opakowania makaronu Makaron gotujemy al'dente w mocno osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W tym czasie na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek
Cook&Loveproduktem naszych zapasów kuchennych jest.. makaron! Pierwsza myśl jaka nasuwa się nam to sporządzenie spaghetti bolognese lub jakiejś szybkiej zapiekanki, ale doskonałym i równie szybkim w przygotowaniu komponentem makaronu jest.. pesto! Kto pierszy raz posmakuje dobrego, domowego pesto z terenów śródziemnomorskich nigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie chciał do niego wrócić. Oczywiście jest to możliwe(...)stołowe wody 2 łyżki stołowe półwytrawnego, białego wina (można pominąć i dodać kolejne 2 łyżki wody) pół łyżeczki papryki słodkiej i kurkumy szczypta mielonej ostrej papryki chili świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku + makaron penne, spaghetti lub kokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w półplastry. Patelnię rozgrzewamy, umieszczamy
Symfonia Smakówniepalona. Wykonanie: Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. 2-3 razy dziennie przepłukujemy. Nasiona są gotowe do mielenia, gdy wypuszczą małe kiełki. Skiełkowane nasiona umieszczamy w wyciskarce do soków z końcówką do robienia makaronu. Makaron suszymy 2-3 h w dehydratorze lub na słońcu. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 minut
Jeść, by żyć w zdrowiułososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ½ cytryny, listki świeżej bazylii, kilka szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z kalafiora odcinamy
Moniki Smakołykiziarenka - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - słoik selera konserwowego - ok. 25 dag sera żółtego - sól różowa himalajska - pieprz czarny mielony - sos sojowy Łączę ze sobą kukurydzę, czerwoną fasolę i selera konserwowego pokrojonego na ok. 2 cm. paski. Dodaję wszystkie makarony - ugotowane kolanka i świderki oraz nitki i ziarenka (dwa ostatnie rodzaje nie wymagają gotowania, tylko przepłukania ciepłą
WielopokoleniowoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z
Marta GotujeSkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki(...)tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną wodą, osuszyć i posypać startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński
Kulinarny karnet Christophera