sztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała cebula około 1 cm białej części pora 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek mleczka kokosowego light około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki(...)porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę
Słodkie okruszkisztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała cebula około 1 cm białej części pora 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek mleczka kokosowego light około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki(...)porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę
Słodkie okruszkiplastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki około 2-3 łyżek posiekanej pietruszki sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Szynkę podsmażamy na teflonowej patelni, aż się zezłoci makaron dokładnie płuczemy jogurt, rozduszony ząbek czosnku oraz jajko dokładnie mieszamy do szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżka masła łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości) 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i gotuj aż będzie al dente. Mieszaj co jakiś czas
wysmienitySpaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę(...)mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 5 min dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu aż mięso nie będzie różowe.Dodajemy pomidory lub passatę oraz bulion. Dodajemy 1-2 łyżeczki włoskich przypraw. Zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 10-15 min. Wstawiamy makaron do gotowania- gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze
Smaki EdytySpaghetti z klopsikami Składniki: 80 dkg mięsa mielonego jajko 1 łyżka siekanych ziół (np. tymianek, natka pietruszki) ok. 2-3 łyżek bułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)przecier pomidorowy, doprawiając pieprzem i curry.Mięso mielone wyrobić z jajkiem, ziołami, bułką tartą, musztardą i przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut na małym ogniu.Podawać z makaronem ugotowanym al dente
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagotowa! SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 średni brokuł serek feta 200 g. 200g. kurczaka 1 średni ogórek zielony pomidorki cherry włoski makaron domowy nasiona słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula, szczypiorek vegeta, pieprz grubo mielony albo roztarty w moździerzu, przyprawa do drobiu jogurt naturalny mały, łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku WYKONANIE: Brokuł dzielimy na różyczki(...)gotujemy na parze al dente z vegetą, 1/2 paczki makaronu gotujemy z dodatkiem soli, ser feta kroimy w kostkę, ogórek w wiórki, z jogurtu, czosnku, majonezu przygotowujemy sos czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka-szklimy, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, sałatkę
Kuchnia Beatyspaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego – 3-4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano – 1 łyżka oliwy(...)cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj anchois jeśli dodajesz je do potrawy. Następnie dolej passatę pomidorową i połowę gorącego bulionu lub rosołu. Do sosu dodaj pulpeciki a następnie dorzuć suchy makaron. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodaj więcej bulionu. Tak przygotowane danie dopraw jeszcze solą, pieprzem i chilli i gotuj 10-15 minut aż makaron będzie miękki. SMACZNEGO! Artykuł Makaron
nietylkopasta.plzdrowsze danie uzyskać chciałam. Taki makaron od zwykłego pszennego bogatszy jest w białka, witaminy i składniki mineralne, czyli danie z nim dla zdrowie będzie idealne. Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego , a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego. Składniki: 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)smaku, ok. 10 pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano, makaron spaghetti 100% pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry. Przekładamy do garnka, dolewamy
Moniki Smakołykiduża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku (u mnie 3 łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki lub lubczyk do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną(...)lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać
Kuchcik gotujepaski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1 cebula, pokrojona w plasterki sól i pieprz 1 łyżka mielonego chili 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka czosnku granulowanego 4-5 szklanek mleka 4 szklanki makaronu penne 1 szklanka startego sera Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka i smaż do lekkiego zarumienienia po czym wyjmij
karmelowyWami przepisem. Polecam :) Składniki - upieczone mięso z kurczaka ( u mnie pierś i kawałek nóżki z kurczaka ) - 100 g drobnego makaronu ( dałam małe muszelki ) - 2 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek pieczarek marynowanych - 1 czerwona cebula - sól, pieprz mielony - majonez ( u mnie kielecki ) Wykonanie Mięso obrałam ze skóry, oddzieliłam od kości i pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam jajka, cebulkę(...)pieczarki. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu, odcedziłam i ostudzony dodałam do reszty składników. Całość do smaku posoliłam, dodałam pieprzu i wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu. Gotową sałatkę odstawiłam w chłodne miejsce na ok. 0,5 godzinki aby smaki " się przegryzły" :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródliśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową(...)Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata
Moja smaczna kuchniakukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam Skworcu ) Na sos: * około 400 g passaty pomidorowej(...)oregano (użyłam Skworcu ) * pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu ) * 1 mała puszka kukurydzy konserwowej * olej do smażenia pulpetów * pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć je na rozgrzanym
Zrób to smaczniesmaczny sosik do makaronu. Ten sos jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)gorącym przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i ponownie gotujemy przez 10 min. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos blendujemy ( ja zrobiłam to z uwagi na synka
słodkie i nie tylko historie kulinarnekurczaka oliwa (około 3 łyżki) 150 g szpinaku nowozelandzkiego (można zastąpić zwykłym) około 10 dużych liści bazylii mały pęczek pietruszki 130 g makaronu typu fusilli z pełnego ziarna (u mnie Lubella) sól (u mnie himalajska), świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem(...)czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu. Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą
Passions hobbies life