Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej(...)rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przygotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera
Blondynka Gotujeposypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compuszka pomidorów 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony o smaku papryka słodka mielona do smaku zioła prowansalskie według uznania pół łyżeczki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera mozzarella ( w kostce ) masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie(...)mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie
Izabelawkuchnikurczaka - 1 bardzo duża cebula lub 2 średnie - 2 ząbki czosnku - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mleczka kokosowego - sól, świeżo mielony pieprz - rozmaryn i tymianek (u mnie świeże: 2 łodygi rozmarynu i ok.2-3 łyżki pokrojonego tymianku) - ulubiony makaron (u mnie 500g) - olej kokosowy i masło klarowane - szczypior do posypania gotowego dania (nie trzeba) Kurki dokładnie wymyć (najlepiej w wodzie(...)kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany
Smaczne Zdrowemojej współpracy z tą marką poczytacie w TYM poście :) Skład penne bolognese przedstawia się następująco: makaron penne (semolina z pszenicy durum) 40%, mięso mielone wołowo-wieprzowe 16%, pomidory pelati 16%, marchew 6%, cebula 6%, koncentrat pomidorowy 2%, seler naciowy 2%, mąka pszenna , olej rzepakowy, czosnek, oregano(...)Smak: Nigdy jakoś nie przepadałam za penne bolognese, tym bardziej z mięsem wołowo-wieprzowym. Jednak tym razem danie mi bardzo zasmakowało i zjadałam je z apetytem :D Pyszny makaron z pszenicy durum, o idealnym stopniu twardości, bardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :) Konsystencja
Zdrowie na języku :Próżnych dań z makaronami, także zapiekanek. Bardzo smakuje także do klasycznego mielonego z ziemniakami lub innego mięsa. Jeśli chcecie możecie do takiego sosu dodać paski / kostkę piersi z kurczaka i podać z kaszą lub ryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu(...)dodajemy musztardę z serkiem i wodę, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku, dodajemy drobno posiekany koperek, proste? Proste i smaczne:), zatem smacznego - teraz pozostał już tylko wybór odpowiedniego makaronu lub całego dania, w którym sos się dobrze odnajdzie
Zasmakuj Kuchnimielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem . Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem. Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych
Gotowanie Patkimakaronem i kiełkami fasoli mung Składniki: · podwójny filet z kurczaka · 300 g makaronu pełnoziarnistego · 200 g żółtej fasoli · 100 g kiełków fasolki mung(...)curry · przyprawy mielone: curry, imbir, papryka ostra i słodka, pieprz, sól · oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente.Mięso pokroić, doprawić przyprawami, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumieni , dodać żółtą fasolę i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładrugie danie. Składniki na 2 porcje: ok. 80 g makaronu farfalle, 1 filet z kurczaka, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 2 duże ząbki czosnku, 1 sałata rzymska mini, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich, suszone chili świeżo mielone do smaku, płatki sera regio piatto, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Makaron
Moniki Smakołykisosu teriyaki 1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej sol do smaku 1 duża marchewka 100 dag makaronu nitki bułka tarta olej do smażenia placki ryżowe Wykonanie Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe(...)odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę , oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą . Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody i pojedynczo namaczam nasze placki ryżowe , a kiedy zmiękną , wykładam na deskę i układam nasz farsz i zwijamy naszą sajgonkę
Mój SmakMakaronowa zapiekanka Meksykańska SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą(...)ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Całość przełożyć do naczyń żaroodpornych, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku ok 15 min. Uwaga gorące :) Smacznego
MarciochaKucharzyDodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego(...)rosołowe mąka i śmietana do zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy
Pani na desersera ricotta 1 mała marchewka, starta na dużych oczkach 30 g świeżego parmezanu, pokrojonego w cienkie plastry oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz świeże oregano i tymianek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Makaron gotujemy w porządnie osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na ostatnie dwie minuty wrzucamy startą marchewkę. Odcedzamy i przekładamy do miski
My Culinary Artlekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę
Kardamonovy