Potrawa bierze udział w konkursie Barilla i potrzebne są głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/ Składniki: makaron do lasagne BARILLA 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 400 g przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra 100 g sera żółtego - starkowany(...)masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g startego sera żółtego Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym
Gotuj z Mąkąpieprz bazylia świeża bazylia i oregano suszone zioła prowansalskie tymianek świeży 5 dkg parmezanu olej rzepakowy 400 g makaronu spaghetti 30 dkg pieczarek Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię(...)tymianek świeży pokrojony, doprawiam, solą, pieprzem, bazylią i oregano, i ziołami prowansalskimi. W między czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie. Pieczarki myję i kroję i przesmażam na oleju. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Makaron podaję z sosem, pieczarkami i parmezanem
wesoła kuchniaJeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów
Karo in the Kitchendanie, bo czasem makaron wolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej, np. z ziemniakami. Często też gotuję jej wielki gar (bez makaronu), a następnie zamrażam porcje w litrowych wiaderkach po mielonym serze - gdy mam mało czasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda na makaron
Kolorowy Przepisownikpapryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól himalajska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku szczypior do posypania Wykonanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę
Wanilia i KardamonPost Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSpaghetti bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola(...)wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając, - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu, - na ugotowany makaron dodaj sos, posyp każdą porcję kaparami oraz rukolą. SMACZNEGO! #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
MintTastepuszki) 2 cm pora (biała część) 4 małe korniszone ogóreczki 1 jabłko 2 łyżki majonezu 1 pełna łyżeczka musztardy – dodałam miodową świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku *ilość przed gotowaniem Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy mieszankę meksykańską z puszki, pokrojone w kostkę ogóreczki, posiekany por, pokrojone
Słodkie okruszkiłyżeczki suszonego rozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona to ją gotujemy(...)patelnie z rozpuszczonym masłem i smażymy ok. 10 minut aż pory staną się przeźroczyste. Na koniec dodajemy 1 szklankę bulionu i gotujemy ok. 2 minut. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pozostałe 2 szklanki bulionu i 1 szklankę wody spod ciecierzycy oraz nasze pory. Wszystkie
Kuchenne Wariacjekurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki(...)przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili. Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję. Smacznego
Wanilia i Kardamonwoda do gotowania makaronu Masło do formy Przygotowanie: Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy przez 2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy płaty makaronu i rozdzielamy płaty lasagne. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy(...)małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy. Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty(...)małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagn e układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika
MarciochaKucharzySKŁADNIKI : 150 g makaronu spaghetti ugotowanego wg. przepisu 400 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa ( naturalna) 100 g żółtego sera parmezan do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na wysokiej patelni podpiekamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, kostkę i poszatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimięsa mielonego 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego około 3 garście makaronu olej do smażenia 2 szklanki wody oregano bazylia papryka słodka i ostra sól, pieprz Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać mięso mielone i podsmażać do momentu zrumienienia, pamiętając i przemieszaniu co jakiś czas. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem podsmażyć, a następnie dodać wodę i zagotować. Dodać makaron i gotować do momentu, aż makaron będzie al dente. Jeśli będzie konieczność należy dolać wody, aby potrawa się nie przypaliła. Czas gotowania i ilość wody zależy od kształtu i ilości
talerz przyjemnościmięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa), 0,5 l soku pomidorowego, 1łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera mascarpone, 100 g startego żółtego sera, pęczek bazylii, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką(...)pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym żółtym serem. Smacznego
Nie tylko w kuchni