danie jednogarnkowe na bazie makaronu jajecznego i wołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji z Tasty na FB. Dla 6 głodnych osób przygotujcie: - ok. 400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu(...)wszystkich stron. Następny krok to podlanie obsmażonych klopsików rosołem wołowym a następnie mlekiem Oba płyny powinny niemal przykryć klopsiki. Doprowadzam do leciutkiego wrzenia. I już po chwili wrzucam cały makaron. Smażenie odbywa się na mocnym grzaniu, po dolaniu płynów i dodaniu makaronu trzeba zmniejszyć nieco palnik. Mieszam delikatnie dosyć często i pod przykryciem duszę całość tyle, ile podaje producent klusek
I tu będę miała takie tekurczaka w sosie pomidorowym. To ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych . Klopsiki z kurczaka przyrządza się bezproblemowo. Używam zazwyczaj gotowego mielonego z kurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała(...)Wymieszaj z mielonym, śmietanką i przyprawami. Z otrzymanej masy formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym maśle. Potrząsaj patelnią aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Ugotuj spaghetti al dente. Przygotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek bardzo drobno. Zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, pokrojoną bazylię, oregano, pieprz i sól. Gotuj sos przez 10 minut. Na talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem
codojedzeniapietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony(...)oregano 1/2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić
Kuchnia Paulettespostaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki:ok. 350 g makaronu lasagne ok. 140 g żółtego sera(...)Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy pomidory. Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez
Słodka Stronapodwójne filety z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach ( po 450 g ) 2 ząbki czosnku olej do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu i dusimy
Smakowite Daniawoli bardziej ostre niech zrobi 2/2) -2 ząbki czosnku -oregano -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwile ze sobą podsmażamy i dodajemy ketchupy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku. Gotujemy makaron i możemy jeść. Smacznego
Magia jedzenia.Sera żółtego tartego ➨1 Łyżka Masła ➨sól i pieprz do smaku ➨1/2 łyżeczki mielonej papryki czerwonej ➨1/2 łyżeczki czosnku mielonego ➨ 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente. Odcedzamy. Na paatelni rozpuszczam masło. Pieczarki myję i kroję w kostkę. Cebulę kroję drobno. Cebulę i pieczarki przekładam na patelnię
Gotowanie Patkikiełbasa podwawelska 2 sztuki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 1 łyżka, przecier pomidorowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości
W Mojej Kuchni Lubiępostanowiłam wykorzystać przepis na makaron z mięsem wieprzowym i grzybami. Nie miałam borowików ale podgrzybki też świetnie się nadawały. Otrzymałam 3 solidne porcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu(...)makaronu Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 400 ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy. Na łyżce oleju podsmażamy mięso, rodziekając grudki, dodajemy posiekaną cebulę. Grzyby odcedzamy pozostawiając wodę, w której się moczyły, kroimy je i dorzucamy do mięsa. Podsmażamy całość 10 minut a gdy wszystko się zacznie ładnie rumienić wlewamy łyżkę octu winnego i wodę z moczenia grzybów (bez śmietków
Dzieje kuchennej Wiewiórymałym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki oliwy oraz nieco soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta al dente lub normale, co pewien czas mieszając. Jednocześnie z przygotowaniem makaronu dokonujemy redukcji sosu – na początek zdejmujemy pokrywkę z garnka. Woda powinna odparowywać z sosu powoli, przez(...)większą ilość soli lub pieprzu. Sos można połączyć z makaronem na co najmniej 2 sposoby. Albo wymieszać je ze sobą w garnku, albo tak jak na zdjęciach podać warstwowo – sos na makaronie. Potrawę dekorujemy listkami bazylii. Uwagi Zwolennicy mocno pikantnych smaków mogą dodać do sosu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili). Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie wino
Kulinarna Pokusazapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo(...)English Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem (6-8 porcji) Składniki na makaron: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny
karmelowymusztardowo - miodowym. Nam smakowało bardzo, mama nadzieje, że i Wy lubicie takie połączenie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1/2 opakowania makaronu u mnie kokardki 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 1 jajko L 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka śmietanki(...)sosów 1 łyżka miodu zioła prowansalskie 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę musztardy, ketchup, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę, mieszamy, nabieramy porcje mięsa i formujemy pulpeciki. Smażymy na oleju. 2. Jak pulpeciki nam się usmażą zmniejszamy ogień na najmniejszy i wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki musztardy i miód
kruche babeczkikurczaka - 0.50 g suszonych pomidorów - puszka białej fasolki ( 240g) - 3 łyżki czerwonego pesto - szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego - Rama Smaż jak szef kuchni - czosnek mielony, papryka słodka, sól - zielona pietruszka ( opcjonalnie) - 200 g makaron spaghetti Wykonanie Oczyszczone, wypłukane i osuszone piersi z kurczaka kroję w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wlewam ok. 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni.... czekam(...)znikną bąbelki.... co oznacza, że jest idealnie rozgrzana....i wrzucam kawałki kurczaka, do mięsa dodaję mielony czosnek i paprykę, całość mieszam na wysokim ogniu aż mięso się ładnie zrumieni. Do rumianego mięsa dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zawartość patelni zalewam gorącym bulionem rozmieszanym z 3 łyżkami czerwonego pesto. Zmniejszam ogień, dodaję odsączona fasolkę i całość jeszcze delikatnie podgrzewam
Kuchnia z widokiem na ogródmożna go zabrać ze sobą do pracy ;) Kilka składników, a coś pysznego na talerzu uda się wyczarować ;) Makaron z kurczakiem i cukinią Składniki: makaron duży filet z kurczaka sól pieprz świeżo mielony przyprawa do kurczaka płatki owsiane mała cukinia łyżka kukurydzy łyżka zielonego groszku bazylia oregano starty parmezan olej z pestek winogron Przygotowanie: Makaron gotuje
Lawendowe Niebonajlepsze. Szybkie w przygotowaniu i co najlepsze - można do nich wrzucić na co ma się ochotę. Tak jak z sałatką. Jeśli mamy ochotę na makaron lub ryż to wybieramy już tylko dodatki: kurczak, mielone, ryba, warzywa, sosy, itp. I to jest smacznie fajne:) Ja akurat wymyśliłam to danie, gdy te składniki miałam w domu. Jeśli nie macie parmezanu(...)makaronu conchiglioni rigati + szczypta kardamonu (75 g makaronu na osobę, wychodzi 7-8 muszelek na osobę) połowa podwójnej piersi z kurczaka (zazwyczaj kupuje się podwójne) szklanka mrożonej marchewki + groszek (kupuję mix, złączona marchewka i groszek) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół szklanki tartego parmezanu (ewentualnie tarty żółty ser) oliwa z oliwek / masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, mielona
Zasmakuj Kuchni