polania na talerzu olej MCT , olej z awokado , lniany , z czarnuszki 200 ml śmietany 30% 4 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Dodatki: spaghetti z cukinii makaron konjac bez węgli Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane/ghee lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę. Posiekany czosnek
Ola la LCHFsmaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony olej do smażenia ugotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu ( ile kto chce) Przygotowanie: Marchew, cukinie i cebulę obrać pokroić, umytą paprykę również Fasolkę pozbawić szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki
Proste Potrawymuszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem . Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej jajko 1 cytryna 2 cebule 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć) 2 łyżeczki
Pobite gary BarbaryPrzepis jak na spaghetti bolognese, tylko mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb... Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 400 g makaronu spaghetti parmezan (po posypania ) olej do smażenia
Kuchnia MagdaLenyserem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie
Gotuję TestujęDanie przygotowałam na specjalne życzenie syna. Jeszcze nie miał okazji spróbowania lazanii. Inaczej jednak wyobrażał sobie jej smak. Składniki 16 płatów makaronu do lazanii 500 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów krojonych 1 puszka marchewek firmy Bonduelle 1 cebula sól … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną
Di gotujeuwielbiam,jest odrobinę pracochłonne ale na pewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE
Swojskie jedzonkoKlasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
O kuchni z uczuciemwszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę smaku
Milion SmakówSkładniki: makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie
W Mojej Kuchni Lubięwyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. Pulpety: 500g mielonego mięsa sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka Sos: 500g pieczarek 3,5 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz, olej 1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które
Szefowa kuchninagrody - wystarczy zagłosować i napisać uzasadnienie swojego wyboru. Proste, prawda?Składniki /ok. 13 szt./:ok. 13 arkuszy papieru ryżowego1 opakowanie warzyw na patelnię orientalnych firmy Iglotex250 g mielonego mięsa wieprzowego1 opakowanie makaronu ryżowego 2 szalotkisos sojowypieprzchiliświeża kolendra olej do smażeniaWykonanie:Drobno posiekane szalotki podsmażyć w woku na 1 łyżce oleju. Następnie dodać mięso i podsmażać aż zrobi się "szare
Pasja Smakubiorę udział w konkursie Dawtona jeżeli podoba się wam mój przepis na Cannelloni meksykańskie to bardzo prosiłabym o wasze głosy http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego 2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka pikantnego
NaKońcuJęzykasosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka
Ala piecze i gotujePyszny,soczysty kurczak z makaronem.Do tego oliwa i czosnek.Polecam spróbować. Składniki : * pierś z kurczaka * ulubione przyprawy * ząbek czosnku * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubiony ugotowany makaron * cukinia * czerwona papryka * świeżo mielony pieprz * oregano Przygotowanie : Zamarynować dzień wcześniej kurczaka tak jak lubimy.Usmażyć na oliwie z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wrzucić cukinie i paprykę. Wyłożyć na makaron.Pola
Magiczne Życie Martytakich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki:50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła
Delicious Titbitsgram, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, szpinak mrożony 2 opakowania/rozdrobniony, mozzarella 15 dag/starta, jajka 2 sztuki, śmietana 100 ml makaron np. krajanka ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak w garnku na oleju zeszklić pokrojoną(...)cebulę z czosnkiem, dodać połamane kawałki szpinaku, kostkę rosołową, kucharka, dusić do odmrożenia co jakiś czas mieszając na koniec dodać pieprz mielony, wlać roztrzepane jajka ze śmietaną 12%, zagotować i zdjąć z ognia do sosu wsypać makaron ugotowany i starty ser mozzarella, wymieszać - smaczne, apetyczne danie obiadowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięparzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty)Dodatkowo:gdy nasze buraczki są bardzo małe można dołożyć jeszcze 1-2 surowe buraki lub dodać ze słoika(...)dodajemy pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszamy zakwasem buraczanym (idealnie się tutaj sprawdził) , octem lub cytryną. Przed podaniem można zupkę posypać natką pietruszki.Można także dodać trochę kwaśnej
Smaczne Zdroweszklanki/suchy fusilli, warzywa mrożone 1 opakowanie, por 1 duży, kukurydza w puszce 1 puszka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, sałata zielona - w opisie makaron fusilli ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą na gorącym oleju zeszklić por drobno pokrojony, wsypać mrożone(...)patelnię" i dusić do miękkości warzyw z 15 minut wsypać odsączoną kukurydzę z puszki, dodać kucharka, pieprz mielony, śmietanę, zamieszać i dusić na średnim ogniu z 5 minut sałatę opłukać i polać maślaną z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym makaron podać z warzywami i sałatą - danie jest lekkie ale syte zarazem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 13. Z apiekanka kebab - gyros 14. Zapiekanka chłopska 15. Bataty, cukinia, papryka, zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem
kruche babeczkiposiekałem. Drobno posiekałem również pęczek natki pietruszki. W szerokim garnku zagotowałem osoloną wodę i umieściłem w niej makaron pełnoziarnisty, który gotowałem przez około minutę krócej, niż wskazany na jego opakowaniu czas potrzebny do ugotowania go al dente - bardzo ważne jest aby makaron nie był zbyt miękki. Do głębokiej patelni wlałem 70 ml oliwy z oliwek i włączyłem najmniejszy możliwy(...)danie. Makaron po ugotowaniu odcedziłem na durszlaku, jednak bez przelewania go zimną wodą. Zaraz po jego odcedzeniu dodałem go do gorącej oliwy z przyprawami na patelni i dokładnie wymieszałem, tak aby cały makaron został obtoczony w oliwie. Podgrzewałem jeszcze przez pół minuty, po czym wyłożyłem makaron na talerze, delikatnie polewając z góry pozostałą na patelni resztką oliwy. Makaron z góry
Wyprawy kulinarnepieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Najlepiej dodać ok 1 łyżki oliwy, aby makaron się nie posklejał. Ugotowany makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał. 2. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szklimy, dodajemy mięso mielone(...)niewielką ilość oleju, na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy śmietanę oraz kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy brokuła. 5. Makaron nadziewamy sosem pomidorowym. 6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, aby makaron nie przywierał do ścianek. Cannelloni z nadzieniem wykładamy w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy sosem brokułowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, w temp
Kuchnia Pełna Pasjidelikatne klopsiki. Na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Mimo, że nie dodałam jajka klopsiki podczas smażenia nie rozpadały się. Klopsiki podałam z makaronem soba. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)cienkie plasterki i dodać do podsmażonej cebulki. Wymieszać i dodać szczyptę soli, pieprzu i papryczkę chili (papryczki dajemy według uznania), podsmażyć jeszcze około 2-3 minut. Wystudzić. Mięso mielone posolić. Do bułki tartej dodać 4-5 łyżek mleka, wymieszać i dodać do mięsa mielonego. Dodać podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulki i usmażyć na patelni
Amatorka kuchennaFarsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić. Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g przecieru pomidorowego; 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 250 g makaronu Rigatoni; 200 g sera ricotta; 350 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 jajo; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka oleju; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; 1 łyżeczka suszonego oregano(...)podsmażyć, dodając pod koniec przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku
Gospodyni Miejskaboczku w plastrach, 100 gram parmezanu, pęczka świeżej natki pietruszki, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, oliwy, gałki muszkatołowej, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Pomyśleć, że kiedyś nie przepadałem za spaghetti carbonara i mimo mojego zdecydowanego entuzjazmu dla wszelkich makaronów uważałem je za po prostu niedobre. Może dlatego, że trafiłem na spolszczoną wersję - pływającą w śmietanie, niedoprawioną i ogólnie(...)wymieszałem, a następnie wyłączyłem ogień pod patelnią. Do miseczki wybiłem 2 jajka, dodałem do nich odrobinę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i świeżo mielony czarny pieprz. Całość wymieszałem widelcem do uzyskania jednolitej substancji. Na patelnię z makaronem dodałem 3/4 startego wcześniej parmezanu i masę jajeczną. Całość intensywnie mieszałem bez dalszego podgrzewania. Dalsze podgrzewanie spowodowałoby nadmierne ścięcie się białek
Wyprawy kulinarne