około 1 szklanka gorącej wody pół pęczka koperku 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 30 dag śmietany 18 % sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 szklanka makaronu kokardek mini 4 jajka Wykonanie: 1. Botwinkę oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem
IzabelawkuchniJest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa. Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź(...)łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta przecier pomidorowy 3 łyżki listki świeżej bazylii 6-7 listków olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżeczka natka pietruszki świeżej 2 łyżki Beszamel: mleko 350 ml. mozzarella 1 kulka sól 1 szczypta pieprz 1 szczypta mąka 2 łyżki masło 3 płaskie łyżki Dodatkowo: makaron cannelloni ok. 200 gram
Kuchnia Pauletteskrewetkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 300 g grillowanych krewetek 6 podłużnych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki oliwa z oliwek 1 opakowanie makaronu spaghetti sól morska czarny mielony pieprz Wykonanie: Pomidory nacinamy, patrzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, natkę i przyprawy. Krewetki obieramy(...)kroimy na 3-4 części, również wrzucamy na patelnię. Chwilę wszystko razem przesmażamy, tak aby smaki dobrze się połączyły. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do krewetek, skrapiamy oliwą, mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityChili con carne czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej . Jest to typowe danie jednogarnkowe, a jego głównym składnikiem jest mięso mielone. Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni. Składniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona(...)smażenia oregano, cynamon słodka papryka, chilli kmin rzymski mielony sól, pieprz dodatkowo 250 g makaronu Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy
magiczna kuchnia KasiSkładniki: makaron nitki 15 dag, tuńczyk w sosie własnym 2 puszki, ogórek zielony 1 mały, pomidory 2 sztuki, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek - ile potrzeba makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, na durszlaku przelać zimną wodą ogórki i pomidory pokroićw plasterki i kawałki na makaronie położyć tuńczyka wymieszanego z pomidorem i ogórkiem do smaku doprawić pieprzem
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np. Rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Ja użyłam makaronu ze szpinakiem. Na rozgrzanąpatelnię wlewam olej, a następnie wkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw. Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz(...)wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło
Gotowanie Patkiminut Dla 1 osoby Składniki: 1,5 garści ugotowanego makaronu żytniego 1,5 garści ugotowanego makaronu świderki z pszenicy durum 3 polędwiczki z kurczaka marynowane przez noc z czosnkiem niedźwiedzim i olejem 3 łyżki serka do smarowania koziego firmy TUREK Czosnek niedźwiedzi suszony Sól himalajska Olej rzepakowy Mielone goździki 1 średniej wielkości łodyga selera naciowego Przygotowanie(...)soląc potrawę w czasie smażenia. Dodajemy serek kozi i dokładnie rozprowadzamy i mieszamy, podgrzewając potrawę na małym ogniu. Tuż przed zdjęciem z patelni dodajemy szczyptę mielonych goździków energicznie mieszając wszystko. 4/ Wykładamy ciepły makaron na talerz zostawiając środek pusty. Wypełniamy go przygotowanym sosem a resztę zielonego oleju lejemy po brzegach talerza posypując suszonym czosnkiem niedźwiedzim. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions
Kuchnia PROzdrowotnakolorowo,, jak będą fruwały liście.. Te moje danie, jest właśnie w takich kolorach , kolorach jesieni , ale zarazem proste i smaczne :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka 300g suchego makaronu świderki 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego Szczypta tymianku Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroję
Domowa Kuchnia u Mamybędzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników. Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 200 g pieczarek 1 opakowanie pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka ostra koncentrat pomidorowy 100 g masła 3 łyżki(...)przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii
Ugotowaćsiekamy wraz z czosnkiem. Pomidorki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i pietruszkę wraz z pomidorkami, solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, podsmażamy 3 minuty. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy. Podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepis. Potrzebujemy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/3 czerwonej papryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem z oliwą i przesmażamy na niej warzywa
MamaOskarkamięsożerców. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej 400 g pomidorów w puszce dwie łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel 3/4 l mleka 70 g masła 70 g mąki pieprz sól gałka muszkatołowa oraz starty ser parmezan Wykonanie: Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać(...)czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką. Przygotować makaron według zaleceń producenta. Przeważnie makaron kładzie się suchy ja jednak zawsze i każdy makaron do lazanii obgotowuję 2-3 minutki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty
Pysznie & PięknieOstatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub inny makaronSos:500 g mięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną(...)posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku.2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.3. Sos podajemy do makaronów.Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek makaron ryżowy natka pietruszki sól Wykonanie : W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Papryczkę chili(...)wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kuchnia MagdaLeny