niecałe pół kilograma) * makaron świderki * sos pomidorowy - może być taki z torebki, ja użyłam do spaghetti bolonese * cebula * 2 ząbki czosnku * tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente i odstawiamy. Na patelni smażymy na miękko cebulę, dodajemy czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i dalej dusimy pod koniec dodając zioła. W naczyniu żaroodpornym (formie do zapiekanek itp) układamy makaron, paprykę z mięsem, makaron. Zalewamy to sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. posypujemy szczyptą tymianku. Dusimy ok 20 minut. W przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniosób): 1 średnia żółta cukinia olej kokosowy 2-3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku świeżo mielona garam masala świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz podprażony słonecznik ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron. Cukinię kroimy w plasterki i smażymy na oleju kokosowym do momentu aż lekko się zarumieni. W osobnym
wege i kropkarazem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś(...)Nawet Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta, bo podejrzewam, że Arabowie mają jakieś swoje specjalne arabskie przyprawy. Takie, które własnie z wałka mielonego mięsa czynią koftę. Ja takich przypraw nie miałem więc zrobiłem koftę środkowoeuropejską :) Użyłem po prostu przyprawy grillowej z AleDobre.pl . I ta przyprawa pozamiatała, już nic więcej nie musiałem dodawać
Marder&Marder Manufacturejest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika ) puszka pokrojonych(...)listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemakaronu RIGATONI BARILLA, 500 g świeżego lub mrożonego bobu, pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ser scamorza. Przygotowanie: Makaron i bób (w oddzielnych garnkach) gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Bób obieramy ze skórki. Cebulkę kroimy na plasterki, a szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy
Moniki Smakołykiłaskawie wykonam ponownie i zrobię dobre zdjęcia. Bo te, które mam to... szkoda gadać :) Składniki: 1,5 piersi z kurczaka kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 słoika żurawiny do mięs (około 130g) sól i świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Każdy płat piersi z kurczaka dzielimy na 2 lub 3 części(...)zależności jak pozwala na to wielkość), a następnie każdą część na 3 odnogi (zostawiamy kawałek nie nacięty, aby dobrze się zaplatało). Mięso oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem i solimy. Na każdą "odnogę" układamy makaron spaghetti i smarujemy żurawiną do mięs. Zaplatamy w warkocz, a na końcu spinamy wykałaczką, by zachować kształt. Mięsne warkocze układamy w blaszce z papierem
Kolorowy Przepisownikzrobienia sałatka przygotowana na bazie makaronu. Do mojej sałatki wybrałam makaron Lubella Clasic. Wytwarzany on jest z wysokiej jakości pszenicy. Specjalny proces mielenia pozwala otrzymać z niej mąkę, dzięki której makaron jest sprężysty i odpowiednio twardy. Wypracowany proces suszenia sprawia, że makaron nie skleja się, zachowuje naturalny zapach i złocisty kolor. Makaronowa sałatka z pomidorami
Kulinarne przygody Gatitymrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony, szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru i mieszamy z łyżeczką majonezu. Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko na oliwie
Kuchnia po mojemuilości jaka nam odpowiada) 1 duży ząbek czosnku garść natki pietruszki koperek ok. 20 g masła oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy curry, słodka papryka do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucamy pokrojoną cukinię i chwilę smażymy aż nabierze szklistego wyglądu. Doprawiamy do smaku solą(...)świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Dodajemy starty czosnek, kapary, garść natki pietruszki, koperek, doprawiamy curry i słodką papryką. Wszystko mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. I gotowe! ;) Smacznego
wege i kropkaniego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być(...)praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię. pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić). Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz
Moja Delicjaaromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki(...)mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek
Zasmakuj Kuchnikupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami bazylia(...)patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim sos boloński w oryginale podaje się z makaronem tagliatelle, nie spaghetti. Jest również
Kuchenna KontrrewolucyaZ racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym
Kuchnia Pełna Pasjimacie pomysłów, to ja przypomnę makaronowe przepisy, które znajdują się na blogu :) 1. Zacznę od zapiekanki, którą zrobiłam wczoraj. Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym kliknij tu po przepis. 2. Sałatka z makaronem w kształcie ryżu kliknij tu po przepis . 3. Łazanki kliknij tu po przepis. 4. Cannelloni z mięsem mielonym kliknij tu po przepis
W kuchni u Monikiłyżki posiekanej natki pietruszki Łyżka maki Łyżka masła Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze
Pyry na Gaz