teraz ma czas stać przy garach lub kto lubi stać przy garach. Mięso mielone jest właśnie takim produktem, z którym możemy zrobić ekspresowe danie. A połączenie go z sosem pomidorowym jest idealne ;) Składniki na 3 porcje: 200 gram makaronu spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów 500 gram mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego z domowej spiżarni(...)czerwona 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor
Życie zaczyna się w kuchniczosnku i ostrej papryki 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 5 suszonych papryczek chilli 1 kostka rosołowa drobiowa Podajemy z: Ja podałam z makaronem świderki z pełnego ziarna Ryżem Młodymi ziemniaczkami Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy w naczyniu i dodajemy do niego odrobinę soli, pieprz, po 3 łyżeczki przypraw : czosnek i papryka ostra. Mieszamy składniki razem. Głęboka
ClauditteMissCookingząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek* prażony makaron Vermicelli** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku(...)mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka w koszulce. Przekładamy do miseczek, nakładając po jednym jajku i po kilka kulek wieprzowych na miseczkę. Posypujemy dymką (zieloną częścią), imbirem pokrojonym w paseczki, prażonym czosnkiem, drobno posiekaną papryczką bez pestek i prażonym makaronem Vermicelli. Gotowe! :) * Prażony czosnek
Tajskie smakiznam wiele wersji na tagliatelle bolognese pod względem dodatków i proporcji to dziś pokusiłam się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 świeże pomidory 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano oliwa z oliwek sól, pieprz parmezan do posypania dania Przygotowanie(...)czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy. Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z programu: MasterChef Junior, autorstwa: Bartosza Kulika. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś taki… lżejszy ;) 250-300 g makaronu conchiglioni 500 g wołowego mięsa mielonego 700 g passaty 200 g mieszanki sera: cheddar, mozzarella, parmezan czosnek, oregano, papryka mielona, garam masala Mięso podsmażyć krótko na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)paprykę i garam masala; wymieszać. Makaron gotować krótko, al’dente. Na dno formy do zapiekania wylać passatę. Posypać oregano, solą i częścią sera. Muszle nadziewać mięsem, układać na passacie. Posypać resztą sera. Zapiekać ok. 30-40 minut
KucharzycaSkładniki - 1 opakowanie makaronu cannelloni - 50 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić(...)smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Całość farszu pogotować ok.10 minut na małym płomieniu. Rurki cannelloni wypełnić farszem ( makaronu nie gotować ) i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Po napełnieniu wszystkich rurek pozostały farsz wylać na canneloni oraz posypać startym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200oC Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakutestowania od firmy JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2 pomidory , 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml sosu meksykańskiego JAMAR, sól , pieprz , pieprz cayenne, bazylia , oliwa do smażenia, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną(...)mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne. 4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki
Tradycyjna kuchnia Kasimakaronu spaghetti 1 cebula 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 liść laurowy ok 4 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz czarny Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi(...)kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać zmiksowaną paprykę, bulion z rozprowadzoną mąką, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić, około 10 minut, aż sos będzie gęsty, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Do gorącego sosu włożyć ugotowany al,dente makaron i wykładać na talerze. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamSKŁADNIKI: Makaron conchiglioni 1/2 kg mięsa mielonego 1 kg pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pieprz ziołowy ostra papryka bazylia ser parmezan 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła klarowanego sól W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy drobno pokrojoną cebulę a po chwili mięso, dusimy ok 10 min. Obieramy pomidory ze skóry i pokrojone dodajemy do mięsa, dodajemy resztę(...)składników i dusimy ok 15 . Jeżeli pomidory nie oddały dużo soku to dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość musi być dość rzadka. Makaron układamy w foremce/ naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika na 25 min, przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżą bazylią
harrisapyszną zapiekankę bezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów(...)oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka i odrobina cukru mała kostka żółtego sera do starcia tarty ser twardy typu parmezan Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Gotujemy makaron jak zwykle. 3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Gdy się zezłoci, odstawiamy do ostygnięcia. 4. Do miski wlewamy passatę, następnie w osobnym talerzu kroimy pomidory
Kawa z mlekiemżółta papryka papryczka peperoni duży ząbek czosnku pół cytryny (najlepiej wcisnąć trochę i spróbować ;)) świeże listki bazylii od 3 do 5 łyżek śmietany 30% (opcjonalnie) ulubiony makaron ugotowany al dente świeżo mielony pieprz, sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię kroimy w długie wstążki za pomocą nożyka do obierania ziemniaków. Żółtą paprykę kroimy cienko w paseczki. Na patelni rozgrzewamy(...)cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Chwilę jeszcze dusimy na patelni pod przykryciem. Podajemy z ulubionym makaronem al dente
wege i kropkabiałego wytrawnego wina papryczka chilli świeża lub suszona 250g mascarpone sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne 500g makaronu spaghetti sól natka pietruszki do posypania płatki startego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy małże (jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy(...)mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z makaronem, posypane świeżą natką pietruszki oraz płatkami startego parmezanu
Pyry na Gazvirgin 1 garść świeżych listków bazylii i oregano 3-4 odsączone suszone pomidory 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej świeżo mielony czarny pieprz kilka listków natki pietruszki 4 odsączone kapary (można pominąć :)) 1 ząbek czosnku 5 czarnych oliwek Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy przekładamy(...)przez praskę i wraz z pokrojonymi w kostkę oliwkami i kaparami dodajemy do makaronu. Zioła i natkę pietruszki szatkujemy drobno i również wrzucamy na patelnię. Makaron z sosem doprawiamy sproszkowaną papryką, świeżo mielonym pieprzem i - właściwie gotujemy, bo sos jest rzadki - ok. 5 minut na dużym ogniu, aby nieco odparować wodę, często mieszając. Gotowe - ot i cała
Spektrum SmakuKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przy tej potrawie nie muszę nic mówić, wszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti(...)mięso przestanie być różowe. Dodajemy fix, przyprawy, wszystko chwilę smażymy i dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Gotujemy wodę, solimy, wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy płaty makaronu przez 2 minuty ( ja wrzucałam po dwa płaty żeby się nie posklejały). Ugotowany makaron wyjmujemy na talerz i kładziemy obok siebie żeby się nie posklejały. Sos beszamelowy przygotowujemy według przepisu
Kulinarne życie