Czasami zwykłe kotlety mielone możemy odmienić dodając do nich młodą kapustę i kaszę orkiszową. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od zwykłych mielonych, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1/4 główki młodej kapusty 100 gram kaszy orkiszowej Cenos 2 jajka Pół pęczka koperku Sól, pieprz Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób(...)odstawiamy na kilka minut żeby zmiękła, odciskamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną kaszę, kapustę oraz koperek. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniamleka i drobno pokruszyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rogrzanym na patelni oleju/smalcu, z każdej strony, na złoty kolor. Przygotować zalewę. Cebulę
Gospodyni Miejskaniedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, kucharkiem, bułką tartą, śmietaną, musztardą na smalcu usmażyć rumiane kotlety mielone, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, mielone będą soczyste, delikatne
W Mojej Kuchni LubięWszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePo leniwie spędzonym poranku i małych zakupach oraz ustawieniu kilku czy kilkunastu pułapek na wredne owady, które niestety latały mi po kuchni (tak, latały, zostały wyłapane
Parowar Facetawszystko, tak aby każdy członek rodziny był zadowolony. Najtrudniej zaspokoić potrzeby najmniejszych, ale trzeba sobie radzić. Jeśli weekend to zawsze jakiś przepyszny obiad. A jak obiad to kotlety mielone :) Tylko dzisiaj zapraszam Was na moją małą wariację - z pieczarkami. Niby nic a taka zmiana. Polecam bardzo ! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki(...)papryki bułka tarta Przygotowanie: pieczarki ścierami na grubych oczkach mięso mielone przekładamy do miski dodajemy jajo, startą cebulkę i pieczarki wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku teraz są dwie szkoły pierwsza mówi o tym aby bułkę tartą dodać do mięsa i tak formować kotlety druga aby formować kotlety i obtaczać w bułce tartej
Gotowanie z pasjąPrzepis na nieco urozmaicone kotlety mielone. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta pół cebuli 2 ogórki konserwowe 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, przyprawami i ok 3 łyżkami bułki tartej. Mieszamy do połączenia się
e-PrzepisyKulinarneserem . Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować Tym razem przygotowałam koszyczki z mielonego mięsa z warzywami. Jest to świetna propozycja na obiad, dzięki temu, że koszyczki pieczemy w piekarniku są one dużo zdrowsze nie tradycyjne kotlety mielone i smakują fenomenalnie Ja przygotowałam je z wieprzowiny, ale będą równie smaczne z indyka lub kurczaka
PatiGotujeprzyniósł kolejny koszyk grzybów. Chyba to już ostatni w tym roku. Miałam ochotę na tartę , ale jednak padło na staropolskie kotlety mielone grzybowe. Można je zrobić z jednego gatunku grzybów lub pomieszać kilka (ja tak wolę). Można też użyć grzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą
Pełny talerzdomowy obiad idealny - łatwo się robi, można zrobić na zapas i podać na wiele sposobów ;) Generalnie coś dla gospodyń co raz mają fazę na gotowanie, a raz nie ;). Mielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu(...)sosem Worchester. Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony. Kiedy juz sterta kotletów gotowa - można wykorzystać je na różne sposoby: do tradycyjnego obiadku
Kuchnia po mojemupropozycją na smaczny obiad :). Są to kotlety mielone podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek kilka listków sałaty
Gotuj z Mąkąpraktyczne danie zamiast mielonych kotletów . Pewnie powstało ono z braku czasu lub lenistwa kucharki. To drugie stwierdzenie raczej bardziej do mnie przemawia. Czasami nie mam ochoty na pilnowanie kotletów na patelni, więc pieczeń rzymska jest moim ratunkiem.Tak czy inaczej to wykwintne danie mięsne jest bardzo popularne i można je przyrządzić z dowolnego mielonego mięsa. U mnie dzisiaj pieczeń
codojedzeniaKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe
na moim stole...liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy
Kolorowy Przepisownikustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem do kotleta ;-). Jeśli jesteście akurat w mniejszości – wyrazy współczucia! U nas podział przebiega(...)musicie dokupić niektórych przypraw lub produktów ze spiżarki. Pobierz listę zakupów Niedziela – Burgery ze stoutem i pieczonymi frytkami Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso
Niedzielny kucharzustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem do kotleta ;-). Jeśli jesteście akurat w mniejszości – wyrazy współczucia! U nas podział przebiega(...)musicie dokupić niektórych przypraw lub produktów ze spiżarki. Pobierz listę zakupów Niedziela – Burgery ze stoutem i pieczonymi frytkami Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso
Niedzielny kucharzbardziej kolorowym wydaniu???. Wystarczy dodać zielonego groszku i zaraz zrobi się bardzo letnio i zielono. Przygotowany farsz mięsny z groszkiem podzieliłam na połowę i jedną część upiekłam jak tradycyjne kotlety mielone, a z drugą część przygotowałam jako pyszne pulpety w sosie. Składniki dla 4-6 osób: - 60 dag drobiowego mięsa mielonego - 20 dag zielonego groszku Poltino(...)dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy dłonią, jeśli masa jest za luźna dodajemy kilka łyżek bułki tartej. 3. Na koniec dodajemy groszek i delikatnie mieszamy. Formujemy kotlety lub pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4. Kotlety są gotowe bezpośrednio po smażeniu, a pulpety podlewamy wodą, chwilę dusimy i zagęszczamy śmietaną z mąką
Apetyczna babeczkaMielone zrazy? Tak. Próbowaliście? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić, przy najbliższej okazji zrobić je właśnie w ten sposób. Zrazy są pyszne, podane z sosem niczym nie ustępują tym tradycyjnym zrazom. Mówię Wam - pycha! Składniki: 350 g mięsa wołowego zmielonego 350 g mięsa wieprzowego zmielonego sól,pieprz, słodka papryka mielona, majeranek 4 łyżki bułki tartej farsz: pół(...)doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz
Z Majeczką w kuchniMięso mielone dzielimy na cztery części. Z każdej części "rozbijamy" placek i na środek każdego kładziemy całe jajko, po czym oblepiamy je mięsem, formując kulki, niczym kotlety mielone. 5 Każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy w 180 stopniach prze 40 minut. Artykuł Jajka po szkocku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliipodaję ilości, bo to nie ciasto. Składniki bataty ziemniaki przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone jajko pieprz do smaku ząbek czosnku opcjonalnie buraczki do podania bazylia świeża tarty parmezan bułka tarta Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj(...)oliwy z oliwek, wymieszaj i włóż do piekarnika.Zapiekaj w 200 stopniach do zezłocenia się ziemniaków. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Formuj kotleciki i wyłóż na blaszkę. Piecz do zezłocenia się kotletów. Wykładaj na talerze w towarzystwie buraczków. Posyp bazylia jeśli lubisz! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjne kotlety mielone kojarzą się nam z tymi smażonymi. Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie(...)mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce
Di gotujehopsa, mamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej
Stare Gary