mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:43/243)

Soczyste mielone BBQ z indyka ze szpinakiem 177

się mają Wasze brzuchy po wielkanocnym stołowaniu? U nas nareszcie wszystkie resztki się skończyły i można pichcić od nowa :) Tym razem dzielę się przepysznymi i soczystymi kotletami mielonymi z indyka. Niby mielone, niby żadna nowość i nic ciekawego, a wystarczy dodać do mięsa coś innego, niż zawsze, coś, co może z pozoru wcale do mielonego(...)Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę, wspaniałe połączenie smaków, chociaż właściwie o tym przekonacie się dopiero, kiedy postawicie je na swoim stole! Gorąco polecam! :D Mielone bbq z indyka ze szpinakiem Potrzebujesz: 500g mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki sosu BBQ 2 garści świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz mąka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 124

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. I dzisiaj u mnie jest ta druga, mieszana wersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz(...)tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, na około 15-20 min. Następnie odciskamy ją, rozdrabniamy i wrzucamy do miski z mięsem. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 125

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. I dzisiaj u mnie jest ta druga, mieszana wersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz(...)tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, na około 15-20 min. Następnie odciskamy ją, rozdrabniamy i wrzucamy do miski z mięsem. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy

Kuchnia MagdaLeny
Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem 117

jedne z takich kotletów, które są świetne na ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól(...)pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.  W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, cebulę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka i formujemy kotlet. Odstawiamy na deskę. Uformowane kotlety wystawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Dwa jajka roztrzepujemy, olej

Gotowanie i blogowanie
Kotlety mielone z pieczarkami 159

Pierwsze kasztany. Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew. Jesień nadchodzi... :) Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego(...)jajko oraz dorzucamy odciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej używając rąk. Na koniec wsypujemy 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Jeszcze raz mieszamy i formujemy dowolnej wielkości kotlety. Każdego z nich obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu  aby były dobrze zrumienione z obu stron. Następnie nieco zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze

My simple kitchen
Kotlety po francusku 3170

wykonania użyć również filetów z udek kurczaka (czyli bez kości i skóry), ale wersja z piersią kurczaka jest ciut delikatniejsza. Niebawem na blogu pojawi się także przepis na kotlety mielone drobiowe, które mam nadzieję również Wam przypadną do gustu. Polecam także przepis na kotlety w panierce w wersji tradycyjnej oraz z pieczarkami lub jajkiem sadzonym , które również znajdziecie

Kulinarne Przeboje
Kotlety po francusku 175

wykonania użyć również filetów z udek kurczaka (czyli bez kości i skóry), ale wersja z piersią kurczaka jest ciut delikatniejsza. Niebawem na blogu pojawi się także przepis na kotlety mielone drobiowe, które mam nadzieję również Wam przypadną do gustu. Polecam także przepis na kotlety w panierce w wersji tradycyjnej oraz z pieczarkami lub jajkiem sadzonym , które również znajdziecie

Kulinarne Przeboje
Kotlety z jajek 434

Wyglądają jak kotlety mielone, ale to tylko pozory, ponieważ w ich składzie nie ma nawet odrobiny mięsa. Kotlety z jajek są ciekawą alternatywą, dla poszukujących obiadowej odmiany. Kto jeszcze ich nie jadł, niech spróbuje koniecznie. KOTLETY z JAJEK Składniki: (na 4-5 kotlecików) 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko nie ugotowane 100 g ser  żółtego

Bon appetit mon amie
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 182

Mielimy Kochani, mielimy! jak nie ozorem to w maszynce do mielenia.  No dobra, przynajmniej ja mielę. To jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków, no i nie ma jak kotlet mielony! z czego to już mniej istotne :) Przepis na ten sos i kotleciki znalazłam w książce "Na zdrowie" Elizy Mórawskiej. Receptura w książce ma niestety błędy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone z dynią i pancettą 98

Kotlety mielone to moje ulubione danie z dzieciństwa. Teraz jednak jestem ich jedynym prawdziwym fanem w domu, więc muszę improwizować, żeby smakowały nie tylko mnie. Całe szczęście, że mięso mielone komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś wersja z dynią, które zmienia nieco strukturę kotletów i dodaje im jesiennego posmaku, oraz z włoską pancettą (którą możecie zastąpić

Milion Smaków
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 191

cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście, zachowując z jego

Karo in the Kitchen
Gołąbki w papierze ryżowym 327

mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy łyżkę farszu i zwijamy W rondelku przesmażamy 3 ząbki utartego czosnku, pokrojoną

Proste Potrawy
Propozycja obiadowa. Mielone z solą cebulową i ulubioną surówką. 214

Dziś przygotowując obiad postanowiłam postawić na tradycję. Bo tak to jest, że choć inne propozycje są przepyszne, to czasem największą radość (zwłaszcza u mojego męża) wywołują... po prostu kotlety mielone :) Do tego ulubiona surówka np. z ogórków kiszonych lub marchewkowo-porowa . Inne propozycje na surówki znajdziecie tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 1 jajko(...)odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni. Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe). Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Meksykańskie kotleciki 194

Jeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych.  pół kg drobiowego mięsa mielonego  1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu pieprz, sól mąka olej Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, wycisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę(...)obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.  Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański.   Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z  sosem meksykańskim

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania