Mielone zrazy? Tak. Próbowaliście? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić, przy najbliższej okazji zrobić je właśnie w ten sposób. Zrazy są pyszne, podane z sosem niczym nie ustępują tym tradycyjnym zrazom. Mówię Wam - pycha! Składniki: 350 g mięsa wołowego zmielonego 350 g mięsa wieprzowego zmielonego sól,pieprz, słodka papryka mielona, majeranek 4 łyżki bułki tartej farsz: pół(...)doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz
Z Majeczką w kuchniMięso mielone dzielimy na cztery części. Z każdej części "rozbijamy" placek i na środek każdego kładziemy całe jajko, po czym oblepiamy je mięsem, formując kulki, niczym kotlety mielone. 5 Każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy w 180 stopniach prze 40 minut. Artykuł Jajka po szkocku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliipodaję ilości, bo to nie ciasto. Składniki bataty ziemniaki przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone jajko pieprz do smaku ząbek czosnku opcjonalnie buraczki do podania bazylia świeża tarty parmezan bułka tarta Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj(...)oliwy z oliwek, wymieszaj i włóż do piekarnika.Zapiekaj w 200 stopniach do zezłocenia się ziemniaków. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Formuj kotleciki i wyłóż na blaszkę. Piecz do zezłocenia się kotletów. Wykładaj na talerze w towarzystwie buraczków. Posyp bazylia jeśli lubisz! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjne kotlety mielone kojarzą się nam z tymi smażonymi. Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie(...)mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce
Di gotujehopsa, mamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej
Stare GaryMiałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby. Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie
Magiczne Życie MartyJeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone z ziemniakami, to polecam moją wersję. Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej. Czas przygotowania nie jest dużo dłuższy niż tradycyjnego obiadu, więc śmiało możecie go przyrządzić nawet po pracy. Ewentualnie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą i wstawić w zimne miejsce. Zapewniam(...)łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron. 3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz
Kuchnia w czekoladziepolecam Ci ten przepis na kotlety francuskie drobiowe . To prosty do zrobienia posiłek z wykorzystaniem filetu z piersi kurczaka. Nie są to ani typowe kotlety mielone, ani też filet w panierce. Warto zrobić i przekonać się samemu. Zdecydowanie warto! Zerknij też na przepis w którym połączyłam piersi z kurczaka z ziemniakami - kotlety z ziemniaków
AniaGotuje.plschab w ziołach, cebuli i czosnku. Pikantności nadaje mu kolorowy pieprz i chili. Aromatu tymianek, rozmaryn, cebula i czosnek. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania sól- ilość wedle uznania 1,5 czubatej łyżeczki majeranku (u mnie Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki chili olej rzepakowy do podsmażenia kotletów
Smak mojego domupyszne kotlety mielone z papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa mielonego. Następnie(...)mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony
Tradycyjna kuchnia Kasimielone mięso. Jest naprawdę genialnym rozwiązaniem na szybki obiad i można je podać w setkach odsłon! Na blogu możecie spotkać je w burgerach, zapiekance, zupie czy niezwykłych kotletach mielonych (sprawdź je wszystkie TUTAJ ), a dziś do paczki dołączają smakowite i aromatyczne pieczone klopsiki w sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika
zadanie-gotowaniemiski, dodajemy sos worcester, musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso na kotlety mielone. Uprzednio przygotowane cukinie wycieramy ręcznikiem papierowym z wody, która z kich wyszła pod wpływem soli. Następnie łyżeczką nakładamy farsz. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym
Cook&Loveochotę zarówno na coś cięższego jak i niestandardowego. Tak jak na tego typu kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, która przypadła nam do gustu i na pewno je jeszcze przyrządzimy. Składniki: 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 100 g sera feta 1 mała cukinia(...)wyrabiamy rękami tak, aby ser feta nie pozostawiał grudek. Możemy dolać w tym momencie kilka łyżek zimnej wody lub rosołu. Gdy masa będzie puszysta i jednolita formujemy w dłoniach kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż porządnie się zrumieni. Podajemy z dowolnymi dodatkami
My simple kitchenMoje kotlety wyszły bardzo delikatne w smaku, były b. smaczne. Składniki : 25 dag boczniaków mała cebula 1 gotowane jajo 1 surowe jajko bułka tarta połowa kostki rosołowej sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra Przygotowanie: Umyte grzyby wrzucić na wrzątek z kostką rosołową, gotować chwilę Pokrojoną w kostkę(...)cebulę przesmażyć na oleju Jajko ugotować Obgotowane grzyby, jajko, cebulę zblendować, wbić surowe jajko, dodać sól, pieprz. paprykę oraz tyle bułki tartej by uzyskać konsystencję masy podobnej do mielonych kotletów mięsnych Mokrą ręką formować małe kotlety, obtaczać w mące. smażyć na gorącym oleju
Proste Potrawyzwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad(...)pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTroszkę odmienione przez nas kotlety mielone. Czasami narobimy czegoś za dużo ,później zostaje i...uwielbiamy kulinarne freestyle :D Składniki 100 g sera feta bakłażan 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kaszy bulgur 500 g mielonego mięsa drobiowego 100 g pieczarek 1/2 szklanki bułki tartej bułka tarta do obtoczenia 1 jajko natka pietruszki sól(...)minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy z nadmiaru
R'n'G Kitchenwszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy(...)wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę
Salonik smaków