Bardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta(...)kurczaka myjemy i osuszamy. Bułkę odsączamy z mleka, cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. Mmm Pycha! Polubisz mnie
Na moim talerzucały talerz, jednak ja zrobiłam je w rozmiarze domowym. Do smażenia kotletów koniecznie użyjcie smalcu, dzięki któremu będą miały ten wyjątkowy smak i będą dobrze wysmażone. Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na kotlety schabowe wg Magdy Gessler Drukuj przepis Porcji
Kuchnia BazyliiZupa pieczarkowa z mięsem mielonym i natką pietruszki. Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, można z niego zrobić wiele potraw. U nas w domu głównie przygotowujemy kotlety mielone, klopsiki , zrazy mielone faszerowane, pulpety . Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje dzieci bardzo lubią kotlety mielone, za rybami zaś nie przepadają. Postanowiłam zrobić więc takie rybne mielone i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta(...)kurczaka myjemy i osuszamy. Bułkę odsączamy z mleka, cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. Mmm Pycha! Polubisz mnie
NA MOIM TALERZUróżnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. Kotlety mielone ze szczypiorkiem SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNajlepsze kotlety mielone robi moja Mama. Powie to każdy mężczyzna w naszej rodzinie. Smakują i pachną jak te serwowane w przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa). Kiedy(...)wymarzone u Mamy. A jeśli już robię to za każdym razem inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 - 3 suszone pomidory 1 łyżka
Kuchnia po mojemuPropozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków(...)mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu i smażyć na niewielkiej ilości oleju na niedużym ogniu z każdej strony aby dobrze się wysmażyły. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniaczkami
Smakołyki Asiodciśniętą z wody, paryką, kucharkiem obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić
W Mojej Kuchni LubięPyszna zapiekanka - alternatywa dla tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletem mielonym. Nazywana przez nas "prymkową zapiekanką", gdyż przepis na nią przywędrował od naszych przyjaciół Prymków. Składniki na tę zapiekankę są niemal w każdej kuchni, a przygotowanie trwa tyle, co potrzeba czasu na ugotowanie ziemniaków. Składniki: 1. puree: około 1-1,5 kg ziemnianków 50 ml mleka trochę masła sól(...)mięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się
dobra gospodyni dom wesołym czyniNastępstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło(...)wielkości kotleta). Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem, jak i również z ryżem. Jeśli chodzi o ryż, to polecam na patelni jeszcze go podsmażyć z kurkumą-bomba smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g Składniki: (2-3 porcje) ▪ 400 g mięsa mielonego ▪ 2 papryki
Zdrowie i pysznie na talerzuNastępstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło(...)wielkości kotleta). Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem, jak i również z ryżem. Jeśli chodzi o ryż, to polecam na patelni jeszcze go podsmażyć z kurkumą-bomba smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g Składniki: (2-3 porcje) ▪ 400 g mięsa mielonego ▪ 2 papryki
zdrowo i aktywniemięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką tartą, wodą, cebulą pokrojoną, kucharkiem, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety. Ryż w saszetkach ugotować w osolonej wodzie, podawać z fasolą, kotletami - pyszne, sycące danie na obiad z fasolą w pomidorach, kotletem mielonym i ryżem, danie smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRolada? Ok!! Co potrzeba?? 1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety mielone. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :) Następnie zabieramy się za farsz. 0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry
BezglutenowaIzabelaPulpeciki,klopsiki czy kulki mięsne,zawsze to jakaś alternatywa dla mielonych kotletów. U mnie były proste pulpeciki z mięsa z indyka w sosie pomidorowym z makaronem. SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki mąki
Mała w garnku mieszatych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :) Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:)) Polecam gorąco! Składniki: 600g mięsa mielonego wieprzowego
Walijskie PichcenieSkładniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć
Kulinarny karnet Christopherarazem przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych, sojowych oraz tych z ciecierzycy. Nie spodziewaliśmy się, że z pęczaku i pieczarek może powstać coś tak smacznego i łatwego w przygotowaniu. Kotlety powstały przypadkiem, z nadmiaru pieczarek zalegających w kuchni, bez jakiejkolwiek koncepcji i planu. To co powstało, jest po prostu obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian(...)duża lub 2 małe cebule bułka tarta tymianek sól pieprz olej do smażenia Pieczarki myjemy i kroimy na byle jakie części. Estetyka nie ma tu znaczenia, bo pieczarki będą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum 1 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut, aby grzyby zmiękły. Grzyby wyciągamy z wody. Wody nie wylewamy
Kuchnia od dwojgacebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki posiekanego koperku pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso dorbiowe (oprócz udek) i wieprzowe mielimy z czosnkiem i cebulą. Zmielone mięso mieszamy z koperkiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy jak na kotlety mielone. Udka posypujemy słodką papryką
Bon appetit mon amietarta Kilka plastrów żółtego sera bez dziur Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte ale nie za suche. Z przyprawionego mięsa mielonego uformować dość duże klopsy. Z końcówek parówek zrobić nóżki nacinając końcówki jak łapki oraz
W garach u Gosizrobione kotlety mielone są odmianą dla tych klasycznych - często goszczących na naszych stołach. Mięso mielone daje nam masę fantastycznych pomysłów, wystarczy tylko wyobraźnia . Smak zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie(...)Sera gorgonzola 2 jajka Bułka tarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy
Smaki EwyPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g wędzonego boczku6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania2 cebule3 ząbki czosnkujajko surowe1/2 pęczka natki pietruszkiłyżka suchego majerankuewentualnie szczepiorekłyżeczka papryki w proszku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło
Stare Garyfarszem jajecznym...Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia
Gospodyni Miejskasurówka - jaką lubisz mielone z drobiu dobrze wyrobić z jajkiem, cebulą posiekaną, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem,papryką ostrą na gorącym oleju smażyć rumiane mielone kotlety, dodać żabki czosnku i pokrojone pieczarki z cienko pokrojoną papryką słodką pod przykryciem dusić z 10 minut mielone podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką
W Mojej Kuchni Lubię