miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:24/34)

Ciasteczka pomarańczowe 123

zastanawiałam się czy nie upiec pierniczków Lebkuchen , ale doszłam do wniosku, że czytelnicy bloga na pewno oczekują nowego przepisu, więc na poczekaniu napisałam na kartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 129

znów stają się miękkie.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet miesiącami.     Z pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 198

czarną godzinę". Całuski lub pierniczki świetnie przechowują się w zamkniętych słoikach lub innych pojemnikach przez wiele miesięcy i lat. Składniki (na ok. 100 ciastek): 1 szklanka miodu 2 jajka 1 szklanka cukru ok. pół kilograma mąki  1 łyżeczka sody oczyszczonej torebka przyprawy do piernika lub łyżka tłuczonych przypraw (goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz) łyżeczka miękkiego masła lub oleju

Weekendy w domu i ogrodzie
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 191

dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej(...)przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka) - 80 g masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę

mojewypiekiinietylko
Pierniczki Katarzynki 143

Moja interpretacja pierniczków Katarzynek jest mocno piernikowa, pachnąca cynamonem i imbirem. Są przy tym mięciutkie i bardzo wilgotne. W szczelnie zamkniętym pomieszczeniu mogą poleżeć nawet do tygodnia. Gwarantuje wam jednak, że znikną wcześniej. Polecam, nie tylko od grudniu! Składniki: 180 g mąki pszennej 180 g mąki żytniej 120 g cukru trzcinowego 80 g miękkiego masła 80 g płynnego miodu

Ciasta z tradycjami
Aromatyczny piernik bezglutenowy 129

przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie.  Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊  No i nie trzeba czekać dwóch tygodniu aż zmięknie... Łatwy i szybki w wykonaniu, słodzony wyłącznie miodem. Można go wzbogacić bakaliami.  A jeśli się zeschnie w oczekiwaniu na skonsumowanie można go pokroić w kostkę, polać czekoladą i będą pierniczki... Składniki

Ze smakiem bez glutenu
Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami 165

macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz na jakiś czas mam :) Do steka dodatek pysznego szpinaku i sos na piwie z pierniczkami. Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym czy to nie brzmi pysznie ? Zapraszam do przeczytania przepisu. Stek z rostbefu, oj pyszny to kawałek wołowiny. Ten przepis powstał w ostatniej(...)rzepakowy 3 łyżki masła klarowanego Płatki chili   Stek wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed smażeniem, delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Szpinak gotujemy na parze. Gdy będzie już miękki, rozgrzewamy na małej patelni łyżkę oleju rzepakowego. Obieramy czosnek i kroimy drobno, przekładamy czosnek na patelnię i podgrzewamy, gdy zacznie wydzielać się zapach czosnku dodajemy szpinak i całość podsmażamy przez

Kuchnia na wzgórzu
Ciasteczka imbirowe. 102

Trochę przypominają pierniczki lecz są bardziej rozgrzewające, idealne na aurę panującą za oknem. Sprawdzą się jako poczęstunek dla Mikołaja, słodka przekąska, choć my zazwyczaj wieszamy je na choince. Po upieczeniu, gdy miód stężeje, trochę twardnieją, lecz nie zrażajcie się. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i uzbroić się w cierpliwość. Po kilku dniach ciasteczka są gotowe. Miękkie, rozpływające się

Rozpustne gotowanie
Piernik na porterze 146

Zapach korzennych przypraw to znak, że u mnie piecze się kolejne ciasto korzenne, piernik na porterze. Piernik pieczony na piwie ma specyficzny smak, a ten dodatkowo

codojedzenia
Dyniowy sernik z musem czekoladowym 187

200g pierniczków np katarzynki 50g masła MASA SEROWA: 1 kg zmielonego twarogu 300g puree z pieczonej dyni hokkaido 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS CZEKOLADOWY: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 500ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód rozkruszając pierniki w dłoniach lub za pomocą rozdrabniacza. Połączyć z miękkim masłem

https:KKuchniaMniam
Sernik piernikowy 218

pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy do ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Masę cukrową ugniatamy przez chwilę, by zrobiła się bardziej miękka i  plastyczna. Podsypując cukrem pudrem rozwałkowujemy na blacie spory okrąg na grubość około 2-3 mm. Przykładamy spód wykorzystanej do pieczenia sernika blaszki i nożem odcinamy zbędne okrawki. Wycięty

sama złodycz
Czekoladowy cmentarz na Halloween 149

pierniczków... (Sama się sobie dziwię, że to napisałam.) Ciasto cmentarne Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) ciasto: 4 jajka 200 ml mleka 150 g masła 165 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 280 g mąki pszennej 50 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem serowo-maślany: 100 g miękkiego masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 308

Krem: 700ml mleka 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 200g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa Do nasączenia: około 200-220ml orzechówki (użyłam z orzechów laskowych) sok 1/2 cytryny Dodatkowo: około 6-7 łyżek konfitury(...)malinowej 120ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie) czekoladowa posypka cukrowa czekoladowe gwiazdki i mini pierniczki do ozdoby + srebrny barwnik spożywczy w proszku pokruszone, liofilizowane maliny (pokruszyłam dwie) 1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć

Mała Cukierenka
Rogaliki dyniowe z żurawiną i orzechami laskowymi 128

Konfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500

Czerwień i błękit
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 231

śniegiem i dzwoneczkami. Nie wiem, skąd mi się to wzięło, ale noszę w sobie głębokie przekonanie, że cały dwunasty miesiąc roku powinien upływać nam oprószony białym puchem. Takim miękkim i skrzypiącym pod stopami. Gdzie zimę czuć każdą porą skóry. Lubię tak. Tymczasem owszem, zrobiło się zimno i wyciągnęłam mój czerwony płaszcz, w którym wyglądam jak niedorobiony Mikołaj(...)czekam niecierpliwie. I jak tylko spadnie, pójdziemy z Ptysią na spacer do ośnieżonego, białego, cichego parku, i będzie wdychać jego atmosferę. Aż się rozmarzyłam...Grudzień najlepiej, moim zdaniem, przywitać pierniczkami. Co roku piekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania.Na pierwszy ogień

Pożeraczka, czyli raz adobrze