miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:23/34)

Pierniczki nadziewane 137

wytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami(...)Źródło: ( klik ) (dodałam od siebie melasę).  Składniki na około 60 sztuk: 5 szklanek mąki 2 jajka 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki melasy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao  Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady

My simple kitchen
Ale piernik! (druga część przepisu) 220

spore pierniki (lub całą górę pierniczków), które smakiem wynagrodzą długie oczekiwanie na skosztowanie. Piernik staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Do piernika należy przygotować : surowe ciasto z przepisu z 29 listopada 2015 r. (znajdziesz go tutaj ) 120 g migdałów 150 g rodzynek (najlepiej jasnych i miękkich) 500 g marcepanu 600 g powideł śliwkowych Do polewy

Ratunku obiad
Pierniczki na choinkę 139

ozdobić je trzeba samemu ;)Wszelkiego dobra!!Pierniczki na choinkęSkładniki:1/2 kg mąki20 dag cukru pudru4 łyżki miodu płynnego 15 dag masła1 jajko1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy

Lawendowe Niebo
MAŁE HOLENDERSKIE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 190

Składniki: - 115g mąki orkiszowej u mnie typ700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao

Smaczne Zdrowe
Pierniczki 'last minute' 191

sody oczyszczonej 1/2 łyżki kakao 25g przyprawy korzennej szczypta soli Sposób przygotowania: W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto(...)Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować

Pyry na Gaz
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 204

trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków. Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach

RAROSSA
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego 175

Przeglądając blogi kulinarne, znalazłam u Izy przepis na wspaniałe jagodzianki z dodatkiem twarogu w cieście. Bułeczki są pyszne, ciasto miękkie i wilgotne, choć trudno mi się

Czerwień i błękit
Lebkuchen 100

Składniki na pierniczki:250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody(...)będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia (fot.4). Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. Teraz przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać po łyżce gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać

Świat Ciasta
Katarzynka – ciasto z pierniczkami 394

masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek

Domowy Smak Jedzenia
Piernik orkiszowy z bananami 122

Jeśli tak jak ja lubicie lżejsze wypieki to w tym z całą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie

Mango Papaja
Mięciutkie pierniczki 126

wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię).Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min.Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Przechowywać w puszcze, pojemniku, lub torebce foliowej.Po upieczeniu można je długo przechowywać i są cały czas miękkie

Mix smaku
PIERNIKI NAJLEPSZE I NAJPROSTSZE – TRADYCYJNY I STARY PRZEPIS 1142

Pieczniczki Świąteczne - najlepsze i najprostsze Przepis na te pierniczki wykorzystuję prawie co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jest to bardzo stary i tradycyjny przepis na pierniki, a takie przepisy są dla mnie szczególnie cenne. Dlaczego pierniki z tego przepisu są według mnie najlepsze? Bo są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu.  Czasem ciężko zachować je do Świąt, jeśli(...)chodzi ;) Chodzi przecież o radość związaną z nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

Calzonella.com
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 192

temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel cytryny), cukier dodajemy dopóki dopóty lukier nie osiągnie oczekiwanej konsystencji ;) Pierniki po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem leżakowania w zamkniętym pojemniku są bardziej miękkie i smaczne. Można je przechowywać wiele

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domek z piernika 430

miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym) 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika  2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić. Wałkować na stolnicy na grubość

Malinowo w kuchni
Tort piernikowy z choinkami 254

Tort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;). Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając(...)się długo od razu przystąpiłam do działania. Najpierw upiekłam pierniczki, polukrowałam je, a następnie zabrałam się Więcej... Artykuł Tort piernikowy z choinkami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł