miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:17/34)

Babeczki piernikowe z nadzieniem owocowo – budyniowym 157

garść owoców (u mnie wiśnie i jagody) 200 ml wody łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej opakowanie budyniu typu słodki kubek Do dzieła!!! Pierniczki drobno mielimy, odkładamy z nich kilka łyżek (na kruszonkę) a resztę mieszamy z miękkim masłem. Tak powstałą zwartą masą wylepiamy foremki do muffinek i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Owoce z cukrem gotujemy chwilę

sierotka maRysia w kuchni
Pierniczki błyskawiczne - na ostatnią chwilę 210

zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi pierniczkami przez święta. Składniki:3 szklanki mąki tortowejłyżeczka proszkułyżeczka sody5 łyżek brązowego cukru200 g miękkiego masłałyżka kakao2 łyżeczki przyprawy do piernika8 łyżek mleka4 łyżki mioduWykonanie:Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód  i zagnieść

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 191

Pierniczki nie potrzebują długiego leżakowania. Wystarczy im doba, aby cieszyły oko i kubki smakowe. Strukturą przypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze. Proporcja na około 40-50 sztuk. - 2,5 szklanki mąki* - 3/4 szklanki cukru - 1 pełna łyżka płynnego miodu** - 5 dag smalcu - 2 pełne łyżki śmietany - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

kawawszklance
Pierniczki 92

    Składniki: 3 łyżki miodu 1/2 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do

A Ty Smakuj Mnie
Ciasteczka z melasą i cynamonem 206

Pyszne, aromatyczne ciastka z melasą i cynamonem. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W ich przygotowaniu pomagała mi urocza młoda osóbka – Lila ( patrz FILM ). Nie wiem jakbym sobie bez niej poradziła :). Ciastka w smaku przypominają trochę angielskie pierniczki. Zimą upiekę je z większą ilością przypraw korzennych. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com

Mała Cukierenka
Sernik z pierniczkami 184

Masa serowa: 80 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 350 g twarogu zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka) 200 g waniliowego serka homogenizowanego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego   Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego ciemnego kakao   Dodatkowo: ok. 200 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie kilka kostek startej białej(...)rumienić. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.   Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Po dodaniu wszystkich jajek dać zmielony twaróg, serek waniliowy oraz aromat, krótko zmiksować.     Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód. Na serze ułożyć nadziewane pierniczki w czekoladzie i przykryć resztą masy serowej. Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki alpejskie w czekoladzie. 179

ciasteczkowy  ... Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ... I w końcu są   pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi  , oblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi . Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku  ... i nie sposób się im oprzeć  :) Składniki : 1/2 szklanki miodu,1/2 szklanki cukru(...)średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ),  Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki .  Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne  Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Świecznki piernikowe 109

będę już szukać nowych pierniczkowych przepisów, a będę piekła z tych, które są już na blogu i wiem, że są dobre.  Ten przepis to pierwszy przepis na pierniczki z jakiego korzystałam, a dostałam go od mojej koleżanki Madzi.  Tegoroczne świeczniki powstały na kiermasz charytatywny u mnie w pracy.      Składniki: 50 dag mąki 20 dag cukru(...)wycinać kształty.   Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut.  Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy).  Gotowe, wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki.  Jeżeli chcemy przygotować z ciasta świeczniki wycinamy dwie duże gwiazdy.  W jednej z nich

Sto kolorów kuchni
Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych 124

kruszeją i rozpływają się w ustach.  Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie.   Przepis na dwie blachy małych, okrągłych pierniczków. 500 g mąki uniwersalnej 200 g cukru 1/3 szklanki wody 100 g miodu 1 jajko  50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody  3 łyżeczki przyprawy piernikowej W niewielkim płaskim garnku skarmelizować 2 łyżki cukru(...)Następnie formując małe spłaszczone kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut.  Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe.  Posmarować lukrem.   Idealny będzie lukier kawowy.  1/2 małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody) 1 szklanka cukru pudru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierniczki mojej Babci 150

leżakowaniu nabierają wilgoci i miękną, żeby rozpływać się w ustach. Proszę, oto smak mojego dzieciństwa.  Bez pułapek. Pierniczki z bakaliami Babci Leny Składniki: (na 40-45 sztuk) 340 g mąki pszennej 165 g cukru 1 jajko 70 g miękkiego masła 150 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka rodzynki(...)zrobić dołek. Wlać gorący miód, dodać masło, przyprawę do piernika, cukier i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość 6 mm. Wykrawać foremkami dowolne kształty, układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim pierniczki. Udekorować je rodzynkami i orzechami, wciskając je dość mocno w ciasto. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 198

choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane(...)mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i mielone przyprawy. Goździki, ziele angielskie i anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie i smarowne – naszykujcie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej – jajka również. Masło wkładamy do misy miksera i ubijamy do momentu aż zjaśnieje. Do ubitego masła wsypujemy cukier

Karo in the Kitchen
Pierniczki na choinkę 169

wiecie jak jest - świąteczny zawrót głowy i mnóstwo spraw do załatwienia. Tak, czy inaczej gorąco polecam Wam przepis na pierniczki na choinkę. Doskonale zachowują kształt i są idealne do dekoracji. Cienkie są raczej kruche, ale żeby były miękkie można wykroić je na 5-6 mm. Są idealne do jedzenia od razu. Składniki: 350-400 g mąki 1 łyżeczka sody(...)sumie nie powinno być więcej niż 400g). Ciasto stężeje jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch tygodni). Ciasto rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką lub wykałaczką dziurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Piec w 165°C z termoobiegiem (175°C bez) przez

Pełny talerz
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 137

Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru,40 dkg mąki pszennej,1 łyżka przyprawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem 152

łyżki 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Polewa: 100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube) złoty barwnik spożywczy w proszku Bezy: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym

Mała Cukierenka
Pierniczki tradycyjne. 142

wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175°C. Pierniczki mają się jedynie delikatnie zarumienić. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na blat, pamiętając, że są bardzo miękkie. Wystudzone przechowujemy w pojemniku lub puszce. Dekorujemy na dzień przed podaniem. Gotowe

Rozpustne gotowanie