miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:17/34)

Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych 136

kruszeją i rozpływają się w ustach.  Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie.   Przepis na dwie blachy małych, okrągłych pierniczków. 500 g mąki uniwersalnej 200 g cukru 1/3 szklanki wody 100 g miodu 1 jajko  50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody  3 łyżeczki przyprawy piernikowej W niewielkim płaskim garnku skarmelizować 2 łyżki cukru(...)Następnie formując małe spłaszczone kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut.  Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe.  Posmarować lukrem.   Idealny będzie lukier kawowy.  1/2 małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody) 1 szklanka cukru pudru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierniczki mojej Babci 160

leżakowaniu nabierają wilgoci i miękną, żeby rozpływać się w ustach. Proszę, oto smak mojego dzieciństwa.  Bez pułapek. Pierniczki z bakaliami Babci Leny Składniki: (na 40-45 sztuk) 340 g mąki pszennej 165 g cukru 1 jajko 70 g miękkiego masła 150 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka rodzynki(...)zrobić dołek. Wlać gorący miód, dodać masło, przyprawę do piernika, cukier i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość 6 mm. Wykrawać foremkami dowolne kształty, układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim pierniczki. Udekorować je rodzynkami i orzechami, wciskając je dość mocno w ciasto. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 212

choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane(...)mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i mielone przyprawy. Goździki, ziele angielskie i anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie i smarowne – naszykujcie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej – jajka również. Masło wkładamy do misy miksera i ubijamy do momentu aż zjaśnieje. Do ubitego masła wsypujemy cukier

Karo in the Kitchen
Pierniczki na choinkę 181

wiecie jak jest - świąteczny zawrót głowy i mnóstwo spraw do załatwienia. Tak, czy inaczej gorąco polecam Wam przepis na pierniczki na choinkę. Doskonale zachowują kształt i są idealne do dekoracji. Cienkie są raczej kruche, ale żeby były miękkie można wykroić je na 5-6 mm. Są idealne do jedzenia od razu. Składniki: 350-400 g mąki 1 łyżeczka sody(...)sumie nie powinno być więcej niż 400g). Ciasto stężeje jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch tygodni). Ciasto rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką lub wykałaczką dziurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Piec w 165°C z termoobiegiem (175°C bez) przez

Pełny talerz
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 151

Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru,40 dkg mąki pszennej,1 łyżka przyprawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem 162

łyżki 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Polewa: 100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube) złoty barwnik spożywczy w proszku Bezy: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym

Mała Cukierenka
Pierniczki tradycyjne. 153

wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175°C. Pierniczki mają się jedynie delikatnie zarumienić. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na blat, pamiętając, że są bardzo miękkie. Wystudzone przechowujemy w pojemniku lub puszce. Dekorujemy na dzień przed podaniem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Korzenne aromatyczne pierniki - ludziki 125

czas pieczenia ok. 10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż za mocno wypieczone.  3. Po wystudzeniu pierniczki na czas ok. tygodnia zamykamy w słoju lub szczelnym pudełku, aby skruszały i zrobiły się miękkie. Wierzch można polukrować i ozdobić wg. upodobań. Wszystkie składniki na smaczne świąteczne wypieki znajdziecie na  Frisco.pl

Apetyczna babeczka
Orkiszowe pierniczki 162

się na mówić dziecku i przystąpiłyśmy do działania :) Z małym pomocnikiem poszło bardzo sprawnie a pierniczki były przepyszne!—>KLIK Przepis pochodzi z książki Julii Bator „Święta bez chemii”. Standardowo zmieniłam ilość cukru i dodałam go dużo mniej. 200 g miękkiego masła 50 g cukru pudru trzcinowego 500 g mąki jasnej orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu

Mienta blog
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 202

mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami  Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy(...)posmarowania formy. Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. gotowej masy krówkowej , 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Dodatkowo: 3/4 szklanki gęstej konfitury (u nas czeremcha z czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki  dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel

SzczyptaSmaQ
Gofry pachnące piernikiem 183

pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się spod pierniczków wygrzebać stwierdziłam, że piernikowe gofry będą jak najbardziej na czasie. Goferki wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, niezbyt słodkie, więc świetnie smakują z cukrem pudrem lub słodkim dżemem. A w wersji na podwieczorek, gdy nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny piernikowe 164

Przepis autorski (mój). Muffinki smakują przepysznie i z pewnością przypadną do gustu nie tylko wielbicielom pierniczków. Przyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego

Di gotuje
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 162

roku robiłam te same pierniczki (przepis możecie znaleźć tutaj ) i w końcu postanowiłam, że pora na odmianę Lebkuchen to bardzo aromatyczne, miękkie pierniki z dodatkiem mielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo chwalone na innych blogach kulinarnych i teraz już wiem dlaczego Z podanej porcji wychodzi 25 średniej wielkości pierników. 250 g mąki pszennej tortowej 85 g zmielonych migdałów

Bullio
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 131

zdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło

Kuchnia w opałach
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 189

kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie ogrzewać go w dłoniach). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko nieco spłaszczamy i robimy wgłebienie – ja w tym celu wykorzystałam mała foremkę do pierniczków. Wypełniłam ją miąższem chleba (hihi), owinęłam folią spożywczą i odciskałam wzorek. Blaszkę wstawiamy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania