miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:16/34)

Najlepsze pierniczki 156

jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco. Są po pierwsze - pyszne. Nawet mój tato chciał przepis (który za pierniczkami nie przepada). Po drugie - nie muszą leżakować gdyż są od razu miękkie. Trzecią ich zaletą jest długość ich przechowywania. Mogą spokojnie trochę poleżeć i nie stwardnieją i nie stracą na smaku (oczywiście odpowiednio przechowywane np. w puszce(...)minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniki grubości około 4-5 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dowolnie dekorujemy

My simple kitchen
Piernik na piwie 141

Korzenny, aromatyczny piernik na ciemnym, karmelowym piwie. Miękki, wilgotny, pięknie wyrasta. Obficie udekorowany polewą czekoladową. łatwy i szybki do zrobienia. Chyba już bardziej i lepiej nie

Domowa cukiernia Ewy
Pierniczki staropolskie 113

miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.  Układamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasteczka pierniczkowe 130

polukrowanie. Bardzo zasmakowały moim domownikom, więc postanowiłam upiec coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata

Cakes By Kejt
Markizy dyniowe 117

przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki

Moja Galeria Smaku
Pierniczki + film 126

lukier białko 3 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny perełki cukrowe do ozdobienia pierniczków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier , przyprawę do piernika , sodę oczyszczoną oraz żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona miękką margarynę. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek

Smakowite Dania
Piernikowy sernik 136

sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka 1/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 5-6 pokruszonych pierniczków Posypka: 2 pierniczki pokruszone na pył 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru waniliowego  2 łyżeczki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szybkie pierniczki 21708

świąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym

Czerwona Porzeczka
Błyskawiczne pierniczki (miękkie) 164

Każdy ma swój ulubiony przepis na pierniczki. Dziś dzielę się z Wami moim, niezawodnym przepisem. Pierniczki robi się błyskawicznie, nie wymagają leżakowania w puszce, ponieważ od razu po upieczeniu są miękkie i takie już pozostają. Można je dowolnie udekorować lukrem, posypkami itp. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 60 sztuk) 100 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 400 g mąki(...)jajka i ostudzone masło z miodem. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 8-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości waszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę

Nastoletnie Wypiekanie
Orzechowe rustykalne serca 122

st.C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Po upieczeniu są miękkie, ale jeśli stwardnieją, należy umieścić je na kilka dni w puszce. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać wodę/ sok z cytryny i utrzeć. Ostudzone pierniczki udekorować lukrem i połówkami orzechów. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki 128

pierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze piekę ich dużą ilość bo mam do nich dużą słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej 2 opakowania(...)gładkie lśniące ciasto.Wałkujemy na grubość pół centymetra .Wykrawamy za pomocą foremek o różnych kształtach.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki możemy polukrować lukrem

Bajeczna Kuchnia
Świąteczne pierniczki na szybko 510

pierniki na szybko” można upiec nawet w Wigilię , bo od razu po upieczeniu są miękkie , lekko kruche i nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są w lukrze ! Polecam wszystkim spóźnialskim! ;-) Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na ok. 15-18 dużych pierniczków Mąka pszenna 300g Mąka pełnoziarnista żytnia 100g Jajko 2 duże jajka Miód […] The post Świąteczne pierniczki na szybko appeared

Kulinarne Przeboje
Pierniczki bożonarodzeniowe 95

Chyba w każdym domu w okresie świątecznym unosi się aromatyczny zapach pierniczków, na to czekamy cały rok bo tylko wtedy smakują one tak wyjątkowo. składniki: 125 g miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki płynnego miodu 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Pierniczki pieczemy ok 8 minut na rumiano. Przepis pochodzi z „Magazyn Kuchnia” nr 12/ grudzień 2008r

noteskulinarnyfiga
Sernik piernikowy na zimno z pomarańczową nutą 204

mała pomarańcza, sok- 50 ml i otarta skórka Czekoladowa polewa 75 g mlecznej czekolady 30 ml śmietanki 1 łyżka golden syropu Dekoracja pierniczki cukierki biało czerwone Namocz żelatynę w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy. Zmiksuj pierniki z miękkim masłem i migdałami.Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia, zaciśnij zdejmowaną obręcz. Wyłóż spód formy ciasteczkowymi okruchami dobrze dociskając. Wstaw do lodówki(...)powierzchni. Przykryj sernik folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotuj kąpiel wodną. Rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką i syropem. Rozprowadź polewę na wierzchu sernika. Całość udekoruj pierniczkami i pokruszonymi cukierkami. Spara Spara Spara Spara The post Sernik piernikowy na zimno z pomarańczową nutą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Piernikowe choinki 165

zapakować i  dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam foremki w kształcie choinki, nadały pierniczkom  Świątecznego charakteru. Upieczone pierniczki udekorowałam po swojemu. Przepis na Piernikowe choinki: Składniki: 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub miękkiego masła, 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania, 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi 1/2 szkl. miodu lipowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4 mm i wykrywamy foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika  i pieczemy 10 minut.  Studzimy i dekorujemy pisakami cukrowymi i  żelowymi, dekorację można przygotować samemu. Smacznego! The post Piernikowe choinki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię