miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:22/34)

Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 160

serca, to najlepszy prezent. Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ . Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami. Składniki: ( na około 18 babeczek ) 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 2/3 szklanki likieru Baileys's ( może być tańszy

kolorowotorcikowo
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 176

składników bardziej przyjaznych insulinooporności :) 100 g takich pierniczków w gorzkiej czekoladzie (u mnie 70% zawartości kakao) dostarcza około 409 kalorii, 6,5 g białka, 22,5 g tłuszczu, 53,5 g węglowodanów oraz 4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 200 g mąki orkiszowej 200 g mąki jaglanej 200 g ksylitolu 200 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy z każdej porcji ciasta placki

W kuchni Katie
Pierniki Anety - przepis 120

wiele rzeczy tu brakuje ... Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety . Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować  i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu. PRZEPIS - PIERNIKI  Składniki na około 50 pierniczków 300 g mąki pszennej' 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka

Kurnikowo
Pierniczki idealne 125

Uwielbiam zapach przyprawy piernikowej, wczoraj podczas pieczenia pierniczków zapach świąt roznosił się już po całym domu. Przepisów na pierniki wypróbowałam chyba z tysiąc, w tym roku w końcu udało znaleźć mi się ten idealny. Już na drugi dzień robią się delikatnie miękkie, a na trzeci myślę, że będą idealne do zjedzenia. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Piernikowe ciasteczka 221

łyżce mleka. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto (jeśli będzie zbyt miękkie, to dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde - mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pudding z tapioki z musem śliwkowo-piernikowym 169

strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie przepisu z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i sfotografowanie dania. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 3-4 porcje: pudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki (90 g ) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka zwykłego mleka 2 łyżeczki zwykłego cukru mus śliwkowo-piernikowy(...)garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia mleka przez tapiokę. Do pucharków wlać odrobinę musu śliwkowo-piernikowego, na brzegach szklanek "ułożyć" plasterki śliwek. Na to wylać ciepły pudding z tapioki. Wierzch deseru udekorować musem śliwkowym i pokruszonymi/pokrojonymi pierniczkami toruńskimi. Przygotowany deser od razu podawać. Od lewej: składanie deseru

Ugotować
Pierniczki świąteczne+ film 148

Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie.   składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki(...)cukrowe pisaki cukrowe lub kolorowy lukier przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami

Smakowite Dania
Pierniki norymberskie 176

ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku(...)Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. 2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki 169

pierniczki, ale ich liczba zależy od wielkości i kształtu foremek. Po upieczeniu pierniki są dość twarde, ale przyjemnie chrupiące. Po około 4-5 dniach miękną, ale muszą mieć dostęp powietrza. Lukrowane zmiękną szybciej. Można je bardzo długo przechowywać, ale nie sądzę, żeby tyle wytrzymały :D Składniki (na 42 szt. o średnicy ok. 7 cm): 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki(...)minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy pierniczki (o dowolnym kształcie). Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (funkcja góra-dół) przez 5 do 8 minut (cieńszym wystarczy 5, tym grubszym 7-8). Należy bardzo pilnować czasu, gdyż łatwo

MyCookBook.pl
Piernik staropolski 121

Dziś publikuję dla Was obiecany przeze mnie przepis na piernik staropolski, którego ciasto powinno leżakować w lodówce nawet do 6 tygodni. Piernik jest smaczny, miękki i zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek(...)doby, by skruszało. Tuż przed planowanym podaniem dekorujemy piernik polewą i posiekanymi orzechami. * Proponuję przygotować podwójną porcję ciasta, gdyż z tego samego przepisu można przygotować fenomenalne pierniczki staropolskie z nadzieniem, na które przepis niebawem znajdzie się na blogu. **Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj) 343

Te ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być

głodny alergik
Pierniczki brukowce 248

Kolejny przepis świąteczny... tym razem przepyszne, rozpływające się w buzi pierniczki :) kto jeszcze nie ma pierników, z całą stanowczością musi skusić się właśnie na te :) Miękną już po kilku dniach. Moje leżakują już od tygodnia i sukcesywnie znikają :) ciekawe kto je tak podjada? Przepis od Doroty.Składniki:500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)200 g cukru1 jajko100(...)miodu1 łyżeczka sody oczyszczonej3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika50 g miękkiego masła 1/3 szklanka wodyDo rondelka wsypujemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy. Należy podgrzewać cukier na średniej mocy palnika, aż nabierze złotego koloru, w tym czasie nie wolno go mieszać. Następnie wlewamy wodę - kreml reaguje gwałtownie - i mieszamy, aż się wszytko połączy. Dodajemy pozostały cukier, miód, przyprawę i wszytko zagotować

Delicious Titbits
#29 Pierniczki idealne 132

Starczy ich chyba aż do Wielkiej Nocy ;). Dekorowanie kończyliśmy dziś od rana, przynajmniej obiadu nie trzeba było gotować, bo lukier jakimś dziwnym cudem ubywał odwrotnie proporcjonalnie do ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne, robione nawet 1-2 dni przed świętami zdążą zmięknąć! Składniki(...)szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru

Kuchnia w szuwarach
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 159

smaku z pewnością nie stracą.Razem ze mną pierniczki piekły Mirabelka, Zuzia i Chantel.Speculoos z marcepanem i goździkamiSkładniki:(na ok. 60 sztuk)250 g mąki orkiszowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej150 g cukru125 g miękkiego masła100 g marcepanu1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniki, pierniczki - bezglutenowe 272

nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła i wymieszać wraz z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu oraz łyżki gorzkiego kakao). Składniki na 2 blaszki pierników: 3/4 szklanki mąki(...)łyżek masła klarowanego (100 g) 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowej!) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie odrobina ciepłej wody szczypta soli Do miski robota kuchennego przełożyć miękkie masło oraz wbić jajka. Całość utrzeć ze sobą na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną i ryżową oraz dodać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Na sam koniec wlać miód. Wszystkie składniki

Ugotować