miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:20/34)

Najlepsze bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym i mąką z quinoy 179

jadła do wiosny, chyba, że mi domownik i rodzinka pomogą ;)  Zastrzegam, że akceptuje pierniczki tylko w jednej formie - muszą być kruche, chrupiące, mocno korzenne i z miodem gryczanym, który nadaje im specyficzny posmak. Takie właśnie bardzo lubię, nie znoszę natomiast tych miękkich puszystych pierników, zupełnie nie trafiają w mój gust.  Jak wiecie nie jestem wielką fanką słodkości(...)lodówce, na drugi dzień, wyjmujemy (powinno mieć już twardą konsystencję, ale być łatwe do rozwałkowania). Oddzielamy partię ciasta i rozwałkowujemy na około 3-5 mm zależy jakie grube pierniczki lubicie. Pieczemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni około 15 minut.  Życzę smacznych pierniczków na święta

Quinoa Raz!
Pierniki świąteczne 104

sama napisała, czy skądś miała ten tekst/przepis, ale mniejsza z tym): Pierniczki są pyszne. Ich zaleta polega również na tym, że po upieczeniu są twarde, dzięki temu łatwo je przechować, ozdabiać i nawlekać na tasiemki do powieszenia na choinkę, a potem jak sobie powiszą, stają się miękkie i rozpływają się w ustach. A więc składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego(...)trakcie wyrabiania dosypywać mąkę, jeśli ciasto jest zbyt luźne. Kiedy już wyrobi się na jedną masę podzielic na porcje i rozwałkowywać na grubość do 5 mm, max! Wycinać pierniczki w różne kształty. Można słomką zrobić otworek na wstążeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min w temp. 180 stopni. Nie za długo żeby się nie spaliły

Marder&Marder Manufacture
pierniczki na choinkę 133

już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasteczka do powieszenia na choince. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście to zachęcam do skorzystania z tego przepisu- pierniczki w pieczeniu nie tracą kształtu więc idealnie nadają się do dekorowania. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a po kilku dniach miękną. Składniki na około 30 sztuk: 1 i 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki(...)około 10 minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć  wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik marchewkowy i świąteczne życzenia 154

Piernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i

Domowa cukiernia Ewy
Pierniki 111

dzieci jedzą , dodałam troszkę więcej mąki i muszę przyznać, że są cudownie miodowe. Pierniczki te powinny leżakować ( o ile im się uda). Składniki: 1 kg 50g mąki pszennej (plus odrobina do podsypywania) 600 g miodu (płynnego) 400 g cukru pudru 200 g margaryny do pieczenia (miękkiej) 2 jajka 1 łyżka sody 1 opakowanie przyprawy korzennej (lub 2 łyżeczki domowej) Sposób(...)dałabym sobie rady, gdyby nie pomoc :) Podczas i po ozdabianiu: Świetną zabawę zapewnił nam Dr Oetker a dzięki tackom Jana Niezbędnego mama ma mało sprzątania :) Postanowiłam dodać swoje pierniczki jako zgłoszenie do konkursu oragnizowanym na blogu A Bite To Eat Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pierniczki 161

świątecznie. Wy też tak lubicie? Do świąt pozostał nie cały miesiąc dlatego to już ostatni dzwonek, żeby pomyśleć o przygotowaniu tych pysznych słodkości. Poniżej przedstawiam Wam klasyczny przepis na pierniczki z lukrem Składniki/ok. 30 sztuk: – 2 szklanki mąki – 2 łyżki płynnego miodu – 1/2 szklanki cukru – 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – około 1/3 szklanki ciepłego(...)uważać aby nie przesadzić z ilością mleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach

I LOVE LIFE
Piernik na miodzie 601

łyżeczki cynamonu i imbiru po koło 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu 120g miękkiego masła 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 2 łyżki powideł śliwkowych garść suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 100g białej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać

Mała Cukierenka
Pierniczki z białym lukrem! 143

pomocą pędzelka bądź szprycy zdobimy pierniczki, odkładamy na kratkę aby lukier wyschnął, około 12 minut. Pierniczki przechowujemy w puszcze bądź słoju szklanym, można je w ten sposób przechowywać nawet do 3 tygodni. Potem wystarczy wyłożyć na miseczkę i szybko robią się miękkie. Najlepiej smakują z kawą o smaku karmelowym. Przepiękna zastawa, którą możecie oglądać na fotografii pochodzi ze sklepu

SMYKWKUCHNI
Pierniczki alpejskie 193

przynajmniej 24 godziny, by zgęstniało. Po tym czasie rozwałkowujemy je - po obfitym obsypaniu mąką - i wycinamy pierniczki. Na wycięte ciasto nakładamy nieco marmolady i przykrywamy drugim wyciętym fragmentem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zezłocenia. Po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją po kilku minutach. Po ostudzeniu można je jeszcze polukrować. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pierniki norymberskie 464

mleczna cukier puder Przygotowane: Miękkie masło, cukier i jajka ucieramy mikserem na puszystą masę. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę  łyżką tak żeby wyszło 9 pierniczków w dość dużych odstępach. Wychodzą

Życie zaczyna się w kuchni
domowe pierniczki norymberskie vel pierniki Elizy 262

składniki: 300 g mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 157

wcinali, aż się okruszki sypały. Ciasteczka bowiem nie są zbyt słodkie, trochę chrupiące, w środku miękkie (po kilku dniach w puszce). Z lukrem wyglądają zachwycająco - jeśli ktoś ma chęci, można je jakoś ładniej udekorować. Ja postawiłam na prostotę.I tak, celowo nie nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs for slikmunde. Bo przecież początek lutego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ostatni dzwonek na pierniczki! 146

stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je białkiem i posyp cukrem i wybraną posypką. Piecz 10 minut. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko

Gotowanie to kochanie
Chrupiące pierniczki. Prosty przepis. 214

Pieczenie pierniczków to wielka radość. Nie tylko dla mnie ale przez wszystkim dla naszego małego pomocnika. Zapach roznoszący się po całym mieszkaniu...coraz bardziej oswaja nas z myślą, że święta już tuż, tuż.                W tym czasie coraz bardziej jesteśmy zabiegani, zapracowani, zamyśleni. Musimy pamiętać o prezentach(...)łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:  Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki.  Rozwałkowujemy część ciasta (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) i wycinamy pierniczki.  Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Pan i Pani Smith w kuchni
Pierniczki 132

przepis znalazłam jakiś czas temu sprawdził się więc zamieszczam go poniżej. Pierniczki Składniki  2 szklanki mąki pszennej 1 jajko pól szklanki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży  40 g miękkiego masła Sposób przygotowania Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. W małym garnku

cukrem pudrem posypane

Proponowane wyszukiwania