miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:7/34)

BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 336

cynamon). Praca przy nich to czysta przyjemność, ciasto ma super konsystencję, jest bardzo delikatne i nic się nie klei, nie musiałam ich podsypywać mąką. I co najważniejsze moje pierniczki były miękkie nie tylko od razu po upieczeniu, one są miękkie cały czas. Ponoć te pszenne (ja nie piekłam więc nie wiem) miękkie są od razu a później twardnieją i miękną(...)przyprawy piernikowej (dałam Kotanyi, ma bardzo intensywny smak)- 1 średnie jajko- 1/3 szklanki letniego mleka (dałam 82g)- 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie trzeba)Dodatkowo:- 1 jajko do posmarowania pierniczków- dowolne ozdoby i lukier: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i trochę słodkiej kremówki lub wody.Wykonanie:W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić

Smaczne Zdrowe
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 295

które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczkimiękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g zwykłego cukru 100 g płynnego miodu 3/4 szklanki(...)dzień masę podzielić na dwie części (ciasto będzie lekko się lepić, więc blat należy obsypać mąką). Z każdego kawałka ciasta uformować wałek. Następnie pokroić go na mniejsze części. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 20-25 minut w 170ºC.  Po upieczeniu pierniczki ostudzić, przesypać do miski i polać lukrem (składniki na lukier wymieszać

Ugotować
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 226

kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich cytrusowy charakter oblałam je lukrem przyrządzonym z cukru pudru oraz kilku łyżeczek świeżo wyciskanego soku(...)spalić spodów od ciasteczek, aby tego uniknąć najlepiej piec ciasteczka w górnej części piekarnika, a pod blachą z pierniczkami umieścić jeszcze jedną blachę. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, należy dać im kilka minut na przestygnięcie, po tym czasie lekko twardnieją.  Cukier pudre wymieszać z sokiem z cytrusów, tak aby otrzymać dość gesty półpłynny lukier. Wystudzone ciasteczka

DefinicjaSmaku
Rewelacyjne,miękkie pierniczki nadziewane powidłami 203

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na miękkie świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze  jak te sklepowe. Ten przepis znalazłam na blogu cynamonowy pył. Pierniczki gorąco polecam-dziś wystarczy zrobić ciasto a upiec jutro :) Są puszyste, wyrośnięte i bardzo pyszne :) SKŁADNIKI *mi wyszło około 70 szt CIASTO -550g mąki pszennej tortowej -200g miodu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Perskie ryżowe ciasteczka (bezglutenowe) 165

drobnymi posypujemy po wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175-180C i pieczemy około 15min. Pod koniec kontrolujemy aby ciastka się nie przypiekły. Po upieczeniu będą one miękkie (jak pierniczki) odstawiamy na 5 min aby ostygły. Po tym czasie twardnieją i są gotowe do zjedzenia. Mąka ryżowa pochłania wilgoć więc ciastka najlepiej jest przechowywać w szczelnym pudełku. Przed pieczeniem

Radość kipiąca uśmiechem.
Menu na Wigilię 4237

Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową . Do ich przygotowania nie potrzebujecie foremek. Pierniczkimiękkie i puszyste od razu po upieczeniu.  Krajanka piernikowa

Ugotować
Cynamonowe pierniczki z dżemem 233

minut (w zależności od grubości). Po upieczeniu pierniczki przełożyć podgrzanym dżemem. Część pierniczków polukrować, pozostałą część posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić kolorowymi posypkami. Pierniczkimiękkie już po upieczeniu, dlatego można przygotować je nawet dzień przed świętami

Ze smakiem i z pasją
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 422

ciasto na ok 3 mm,wycinamy serca,gwiazdki...kładziemy na nie powidła i przykrywamy pustym sercem,bądź gwiazdką,lekko dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC. Pierniczkimiękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują w chłodnym miejscu tym są smaczniejsze.Można je oblać rozpuszczoną czekoladą z 2-3 łyżkami masła bądź zrobić domowy lukier,taki jaki

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierniki…przepis miesiąca 196

Układaj pierniczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki w piernikach na choinkę. Piecz przez około 8 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pierniczkimiękkie, a po kilku minutach zaczynają schnąć. Zmiksuj składniki na lukier. Miksuj aż masa będzie sztywna. Przełóż do cukierniczego rękawa i udekoruj pierniki. The post Pierniki…przepis miesiąca appeared

codojedzenia
Przygotowania do Świąt! 152

180ºC przez 10-13 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam je do szczelnego pojemnika do którego wsadziłam też skórki od jabłka,dzięki czemu pierniczki były miękkie w ciągu dwóch dni! Dziękuję Paulinie za ten genialny przepis!Wy macie jeszcze czas,żeby ten przepis wypróbować, więc polecam! Miłego Wieczoru

Chocolate Stop Tempting
Ciasteczka korzenne 248

Ciasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru

Gospodyni Miejska
Kruche ciasteczka i pierniczki szczęścia na choinkę. 210

zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczkimiękkie. Piec w temp.175 stop.,10-12 min. Zimne dekorować wg własnej fantazji.                                   Kruche

Kulinarny karnet Christophera
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 291

tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Oczywiście starczy też ciasta  na  pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy

RAROSSA
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 243

Każdą porcję po kolei wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placki około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem(...)cukier stał się bardzo płynny, jak słodka śmietanka 30% albo zagęszczone, słodzone mleko. To właśnie tak lekki, mocno uwodniony cukier daje efekt ośnieżonych pierniczków. Lukier nakładamy na pierniczki cieniutką, półprzeźroczystą warstwą, miękkim pędzelkiem – wilgotny lukier będzie przeźroczysty i błyszczący. Kiedy płyn zacznie z pierników parować i wysychać, lukier będzie przypominał szron – zbieleje, zaczną się na nim tworzyć drobne chmurki

Karo in the Kitchen