miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:6/34)

Pomarańczowo-piernikowe ludziki 120

dajcie się zwariować, nie zatraćcie się w przedświątecznym pędzie, niech wszystko co robicie sprawia Wam czystą przyjemność. Dlatego znajdźcie odpowiedni moment na pieczenie, nie ma pośpiechu, te pierniczki są od razu miękkie, możecie je zrobić w ostatniej chwili i tak będą pyszne. Akcesoria kuchenne użyte do przygotowania pierniczków znajdziecie w sklepie internetowym Tescoma. Składniki: Pierniczki: 2 szklanki(...)odstawić do lodówki na godzinę. 5) Po tym czasie, po kolei każdą część ciasta równomiernie rozwałkować na około 2-4 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości . 6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy

Fitsweet.me
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 138

się zwariować i nie zatraćcie się w przedświątecznym pędzie, niech wszystko co robicie sprawia Wam czystą przyjemność. Dlatego znajdźcie odpowiedni moment na pieczenie, nie ma pośpiechu, te pierniczki są od razu miękkie, możecie je zrobić w ostatniej chwili i tak będą pyszne. Akcesoria kuchenne użyte do przygotowania pierniczków znajdziecie w sklepie internetowym Tescoma. Składniki: Pierniczki: 2 szklanki(...)odstawić do lodówki na godzinę. 5) Po tym czasie, po kolei każdą część ciasta równomiernie rozwałkować na około 2-4 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości . 6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy

Fitsweet.me
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 171

pierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru(...)pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Lukrować lub dekorować

Czerwień i błękit
Pierniczki zaparzane… 385

Ponieważ irlandzka pogoda skutecznie utrudnia mi ostatnio bieganie, czy chociażby spacery, po dłuuugim namyśle, kupiłam sobie domowy sprzęt do ćwiczeń. Nie bardzo miałam ochotę wydawać na

brunetkawkuchni
Pierniczenie na cztery ręce 150

bardziej odpowiada mi wersja w czekoladzie... Kto wie, może jeszcze uda mi się takie również zrobić.Pierniczki z witrażykamiSkładniki:(na 55-65 sztuk)470 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej20 g przyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika(...)mocnego, plastikowego worka - każdy kolor osobno - i rozbić tłuczkiem) z górką.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Wystudzić i schować do szczelnej puszki.Zaraz po upieczeniu pierniczkimiękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki 131

Dzisiaj przygotowałam niezwykle  proste i smaczne pierniczki .  Są miękkie i lekko kruche.    Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka      25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski

Pyszności Słodkości
Pierniczki Katarzynki 169

być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej(...)szczelnie zamkniętych pojemnikach w łazience.Katarzynki należy wykrawać za pomocą specjalnej foremki - takiej jak w tym linku, przy czym nic nie zaszkodzi pierniczkom jeżeli zostaną wycięte foremkami w innych kształtach.Moje Katarzynki stały się miękkie po dwóch tygodniach leżakowania w szczelnie zamkniętych, plastikowych pojemnikach, z dodatkiem jabłka (ale tylko przez pierwszy tydzień) w łazience.Źródło przepisu: Moje Wypieki

Gospodyni Miejska
Proste pierniczki świąteczne 187

szczelnie zamkniętego pojemnika razem z kawałkiem obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co kilka dni, aby nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą wchłaniać wilgoć z owoców i z czasem będą miękkie. Takie pierniczki można przechowywać bardzo długo i wyjmować kiedy ma się na nie tylko ochotę:) Przepis pochodzi ze strony:  http://domowe-wypieki.com/ , leciutko go zmodyfikowałam. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne pierniczki 131

piekarnika jak są miękkie, słomką do napojów lub grubym drutem dziewiarskim. Pierniczki po wyjęciu z pieca są miękkie, później twardnieją, ale po niedługim czasie znów są miękkie. Akurat na święta :) Pierniczki trzeba trzymać w zamkniętych szczelnie metalowych puszkach. Ten przepis nie wymaga aby ciasto leżakowało, więc można upiec pierniczki choćby dziś, a najpóźniej na dwa tygodnie przed świętami :) Świąteczne pierniczki

Posadzone i zjedzone
Pierniczki I 135

sztuk dla szukających przepisu na pierniczki, które można długo przechowywać dla miłośników pierniczków Składniki: 550g mąki pszennej (+ do podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia(...)przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.  Wałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem by zawiesić na choince to otworek robimy przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką). Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu, natomiast jeśli chcemy pierniczki udekorować bakaliami, perełkami

Mania Wypiekania
Pierniczki z witrażykami 128

chcących zrobić oryginalne ozdoby choinkowe dla pierniczkowych maniaków Składniki na ciasto (jak w Pierniczkach I ): 550g mąki pszennej (+ do podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika  Składniki do dekoracji: landrynki owocowe - pokruszone (2 paczki) Wykonanie: Miód(...)przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.  Wałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem zawiesić na choince to otworek robimy przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką).  By stworzyć witrażyki w pierniczku wykrawamy otworek (uważając by nie przebić dna pierniczka

Mania Wypiekania
Świąteczne pierniczki 207

Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa.   Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka

Salonik smaków
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę 164

jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować. Wystarczą 2-3 dni i pierniczkimiękkie i smaczne.   Składniki: 30g przyprawy do piernika łyżka cynamonu ½ łyżeczki soli 130g masła 1/2 szklanki miodu 100g cukru 1 jajko 0,5 kg mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki(...)grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie. Lukier królewski: Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet

Pyry na Gaz
Najlepsze świąteczne pierniczki. Chatki z piernika i moje tegoroczne pierniczki :-) 528

sodę i studzimy. Dodajemy do reszty składników,wyrabiamy ciasto,schładzamy w lodówce. Wałkujemy,wycinamy kształty i pieczemy około 7-9 minut w temp 180 stopni. Na początku gorące pierniczkimiękkie,ale jak wystygną stają się twarde :-)  Testowałam wiele przepisów,z tego korzystam kilka lat,jest idealny,pierniczki są pyszne i nadają się na choinkę czy na chatki :-) Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 103

Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczkimiękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej

Gotowanie i blogowanie