Kiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min.Składniki
NaKońcuJęzykaPączki z czekoladową polewą i mocno czekoladowym kremem budyniowym to propozycja dla idealna dla wielbicieli czekolad owych łakoci . Te domowe pączki są proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne o przepysznym nadzieniu i aromatycznej, błyszczącej kuwertur ze co nadaje całości jeszcze bardziej czekoladowego , wyjątkowego smaku. Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Składniki: (ok. 12 pączków(...)mleka ok. 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 150 g dobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu
Słodka Stronapatyku, gra wprowadza mnóstwo nowych receptur do wykorzystania. Podczas eksploracji centrali spółki Slocum’s Joe zajmującej się produkcją donutów możemy zdobyć reckę na Slocum’s Buzzbites, czyli prototyp pączków wypełnionych gorącą kawą (w składzie brudna woda, jajo Mirelurka, olej, kawa oraz ziarno). Z notatki do spółki, którą można znaleźć w jednym z biurek firmy, dowiadujemy się, iż prototyp pączków został(...)względu na 90% ryzyko oparzeń 3-go stopnia. Jednocześnie z tego samego biurka możemy zabrać 4 opakowania tych słodyczy – wygląd ich pudełka zdradza, iż twórcy inspirowali się mini pączkami z jednej z popularnych amerykańskich sieci fast food z donutem w nazwie. Nasza wersja łączy opis z notatki oraz nawiązanie do słynnych smakołyków – a z tego mixu wyszły w miarę łatwe
Nerds Kitchenzeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta z których formować niewielkie krążki. Na środek układać po ½ łyżeczki dżemu lub marmolady a następnie zlepić dokładnie formując kule. Pączki układać na posypanej mąką stolnicy lub ścierce zlepioną częścią na dół. Aby ciasto się nie kleiło do rąk, ręce można posmarować masłem lub olejem. Pączki przykryć ścierką i zostawić w ciepłym
Mama GotujeNajdelikatniejsze pączki świata- tak nazwał je mój mąż, kiedy pierwszy raz ich próbował. I miał rację! W naszej rodzinie tradycja pieczenia pączków na tłusty czwartek jest szczególnie pielęgnowana :-). Pączki piekły moje obie babcie, jedna była mistrzynią w smażeniu oponek, zaś druga piekła niesamowite pączki z marmoladą. Jako dzieci uwielbialiśmy to szczególne święto łasuchów. Po szkole biegliśmy do jednej babci, następnie(...)jechaliśmy z rodzicami na oponki do drugiej, a gdy wracaliśmy do domu czekały na nas talerze faworków, których wypiekiem zajmowała się mama. Teraz to ja piekę pączki i przywozimy je do mamy, a mama odwdzięcza się nam chrupiącym chrustem. W tym roku na tłusty czwartek chcę upiec oponki, więc pączki upiekłam wcześniej i zamroziłam. Wyjmę
Rozpustne gotowanieCiasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubośc 1-1,5 cm i wycinamy koła o średnicy 6 cm. Wycięte pączki odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej lub smalec (smażyłam pączki na oleju rzepakowym) do temperatury 175 stopni (użyłam termometru cukierniczego, który pomógł mi utrzymać stałą(...)temperaturę przez cały proces smażenia). Temperatura smażenia pączków jest bardz ważna jeśli będzie zbyt niska pączki nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne, jeśli zbyt wysoka spalą się z zewnątrz, a wewnątrz będą surowe. Kiedy olej jest rogrzany, wkładamy do niego kilka pączków (w zależności od wielkości rondla) i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty w zależności od wielkości pączków
DefinicjaSmakuPączki z dwoma dżemami. Był sobie mały okrągły pączek, był lukrowany i nie miał rączek, miał za to smaczną brązową skórkę, a w środku, dziurkę na konfiturkę. Konfiturka mi się skończyła. Zrobiłem jej w ubiegłym roku chyba trochę za mało, albo za często tej zimy podawałem moim gościom doskonałą herbatę z rumem i konfiturą. Pierwszy(...)przed wielu laty w rosyjskiej restauracji. Tak się w niej rozsmakowaliśmy, że kupiliśmy specjalne tygielki z małymi filiżaneczkami na konfiturę do parzenia tej doskonałej herbaty. Tegoroczne pączki zrobiłem z dwoma dżemami. Dżemem wiśniowym [TUTAJ] i pomarańczowym [TUTAJ] doskonałej firmy Food & Joy . Małe wyjaśnienie. Od firmy Food & Joy otrzymałem paczkę z kilkoma produktami, które sprzedają
Kulinarny karnet ChristopheraDziś ogólnopolska dyspensa dietetyczna - czyli tłusty czwartek na całego. A jak jeden z ludowych przesądów głosi "Kto w tłusty czwartek nie zje choć jednego pączka, nie będzie mu się w życiu dobrze wieść" . Niby w przesądy nie powinno się wierzyć, ale po co kusić los. Na moim blogu znajdziecie przepis na szybkie serkowe pączki i śliczne, aromatyczne pączki(...)konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą dziurą nie chcą wyrastać (nie wiem dlaczego hihi) . Wykrojone pączusie, przykrywamy ściereczką
FarmażonyTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami a i tradycja nakazuje, by pączkami objadać się przez cały karnawał. Cale szczęście w tym roku jest on bardzo krótki i nie zdążę przytyć przez te rozpustne dania. Powyżej moje początki w pieczeniu pączków.. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Wyszły smaczne :) Składniki (na 7-8 pączków): 350 gram mąki (użyłam(...)część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy tak samo z pozostałą częścią ciasta. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać
Mango Papajajednak! Zmobilizowałam się i usmażyłam domowe pączki :) Nie odpuściłam. Był to mój pierwszy raz :) Idealne z wyglądu może nie są - nie wszystkie wyrosły tak samo, nie są równe i nie mają słynnej pączkowej otoczki, aczkolwiek smak...ach, ten smak! Smaku domowych pączków żadne kupne, nawet te z najlepszej cukierni, nie zastąpią :) W pączkach wykorzystałam domową konfiturę różaną , którą(...)wakacje zrobiłam właśnie głównie zmyślą o nich i, wpasowała się tu idealnie! Jeśli nie macie domowej konfitury różanej dobrze sprawdzi się każdy inny dżem :) DOMOWE PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ źródło przepisu: Asia's White Kitchen (robiłam z połowy porcji) // ok. 24 pączki ~500g mąki pszennej ~15g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (ja robiłam ze świeżymi) ~2 jajka
chili & sugarPączki pączki pączki! Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią(...)będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest
Ostra na SłodkoPączki pączki pączki! Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią(...)będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest
Ostra na Słodkocroissanta , oszalał najpierw cały Nowy Jork, a później Internet, gdzie blogerzy prześcigają się w przepisach na odkrycie tajemniczej receptury, skrywanej przez Dominique'a Asnela (właściciela cukierni, w której te pączki powstały). Ponoć by dostać choć jednego cronuta , nowojorczycy stoją w kilkugodzinnych kolejkach (jak po słynne produkty od Apple'a) i płacą bagatela $5 za sztukę. Warto przy tym nadmienić(...)jeden klient może nabyć wyłącznie dwa pączki. Jako że po samego cronuta do Nowego Jorku się nie wybieram (a sądzę, że znaleźliby się i tacy delikwenci, którzy po kulinarne nowinki są w stanie przebyć tysiące mil), to postanowiłem upiec je w domu. Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki
Food Squarelekko oprószonym mąką - gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - pod koniec wyrastania w szerokim rondlu zacząć rozgrzewanie oleju, pamiętając, aby jego ilość pozwoliła pączkom nie stykać się z dnem garnka - temperatura oleju powinna wynosić około 170 stopni, najlepiej jest smażyć pączki z użyciem termometru, jeśli go jednak nie posiadacie, stopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić(...)wrzucając kawałek skórki chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się bąbelki, można zacząć smażyć pączki - ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku - pączuszki wrzucamy do oleju w ilości, która
Smakołyki Bereniki