Zdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) składniki:50 dag mąki tortowej + 3 łyżki
Bon Appetit MałgorzatyJako ze jestesmy przy tlustym czwartku....Oto przepis na rewelacyjne pączki, któresa mieciutkie i nie chłonątłuszczu jak gąbka...Podajęskładniki na około 40 sztuk: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 100 - 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 5 - 6 łyżek oliwy lub 100 g masła male opakowanie cukru waniliowego 40 ml spirytusu(...)miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić. Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki marmolady JAMAR , zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem
Z Kuchni Do KuchniKarnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka(...)też by tu pasowała. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu lub kardamonu może również z nich zrezygnować, lecz w takim korzennym wydaniu pączki smakują wyśmienicie! Polecam!!! Składniki na kardamonowe pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem: ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej, słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%) można zastąpić mlekiem RESZTA
Rozpustne gotowanieDziś szczególny dzień, którego nie mogłam się doczekać. Ostatnio pokazałam Wam kilka moich sprawdzonych przepisów na tłustoczwartkowe rarytasy, a dziś przyszła kolej na przepis szczególny, a mianowicie na pączki warszawskie (znakomite). Przepis mam ze starej książki kucharskiej "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Pozwólcie, że przytoczę Wam wstęp do tego przepisu: "Pączki starannie(...)dokładnie przyrządzone według tego przepisu dystansują najbardziej nawet "wyborowe" pączki cukiernicze. Ale nie jest on ani tani i nie dla młodych gospodyń stawiających dopiero pierwsze kroki w szlachetnej sztuce kulinarnej." Co do pączków, to muszę się przyznać, że niektóre nieco dłużej się smażyły i kolor był bardziej w odcieniach brązu niż złota, ale i tak śmiem twierdzić, że to jedne
Rozpustne gotowanieOstatnie już karnawałowe słodkości, pyszne gniazdka ptysiowe, ponoć zwane pączkami hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Ja osobiście jadłam je po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje
Smaczne Zdroweteż rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, wykrawać kółka i odkładać do wyrośnięcia (Nadziewać szprycą przy pomocy specjalnej końcówki po usmażeniu).W szerokim garnku rozgrzać olej, i smażyć pączki (wrzucając strona którą leżały do góry) z obu stron na złotobrązowy kolor.Wyjmować na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru oleju.Posypać cukrem pudrem lub polukrować
Mix smakuJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli tradycyjne pączki z nadzieniem z dżemu . Przepis ten powstał na podstawie babcinego, więc już jest wiadomo, że tak przygotowane pączki są pyszne! Są w miarę słodkie, leciutkie, puszyste, trochę trudne w przygotowaniu(...)roku możemy poświęcić chwilkę, aby upiec takie cudeńka! Z tymi pączkami była naprawdę ciekawa historia, a raczej z ich sesją zdjęciową. Większość pączków wyszło z tak zwaną ,,obrączką", ale sam nie wiem czemu na zdjęcie odebrałem tylko jeden pączęk z tą obrączką :D Nic nadejdzie tłusty czwartek, zrobię nową sesję już z najlepszymi pączusiami! Pączki tradycyjne z dżemem
Kuchnia ŁukaszaLżejsza wersja smażonych na tłuszczu pączków Czytaj więcej
Pasja tworzeniaSmażenie pączków może być miłe, szybkie i przyjemne. Zobacz na film poniżej. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnesmażenia pączków, faworków i oponek trzeba używać tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu. Najlepiej jest więc smażyć na tłuszczu palmowym ( kokosowym ) lub smalcu. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnezwiązku z tym że moja rodzina nie przepada za pączkami zrobiłam pyszne bułeczki z powidłami Przepis znalazłam w książce siostry Anastazji , są naprawdę pyszne i mięciutkie
Sama słodycz i szczypta chiliNiebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo.Składniki:8 szklanek mąki10 dag drożdży1 szklanka cukru5 żółtek1 jajko0,5 kostki margaryny5 łyżek oleju1-2 paczki cukru waniliowego2 łyżki spirytusu2 szklanki mlekaszczypta soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru
Salonik smakówJedne z pierwszych przepisów na oponki jakie robiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W
Smakowy RajDziś Tłusty Czwartek - można podjadać słodkości z mniejszymi wyrzutami sumienia niż zwykle :) W ostatnich dniach zaobserwowaliśmy w internecie wysyp przepisów na pączki, chruściki i inne pyszności. Moją uwagę szczególnie przykuł przepis na pieczone pączki. Można bez smażenia w głębokim tłuszczu? Można :) Przepis mnie nie zawiódł - pączusie wyszły delikatne, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Palce lizać, polecam serdecznie. Składniki (temp(...)obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki czemu nie musiałam podsypywać mąką ). Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką, aby się nie kleiło. Szklanką, filiżanką lub obręczą (o średnicy ok. 8 cm) wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni
Domowa Cookierenka Agi