Już w tym tygodniu Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :) Oto moje karnawałowe propozycje: Pączki angielskie (z serka homo): Pączki hiszpańskie (gniazdka): Pączki tradycyjne: Chrust (faworki): Oponki: Mrowisko: Kwadratowe pączusie: Chrust lany
Mania Wypiekaniadomowe pączki~ Smażone wczoraj! Rozeszły się jak świeże bułeczki pączki! :3 Na szczęście na dzisiaj jeszcze kilka zostało :) Chwalcie się, ile pączków zjedliście? :) Tłustego Czwartku
breakfast of dreamsdopiero kilka dni temu zaczęłam wypróbowywać przepisy na smażone łakocie. Będąc szczerym - na razie zrobiłam tylko te oponki...Ale planuje spróbować jeszcze podjąć się próby bezglutenowych faworków i pączków. Najwyżej przepisy opublikuję po Tłustym Czwartku - nikt przecież nie mówi, że później nie można zajadać się faworkami czy pączkami! Na takie pyszności zawsze jest dobra pora :) Ale dlaczego bezglutenowe? Od początku(...)innych oczywiście również zachęcam do wypróbowywania owych przepisów - bezglutenowe wypieki są równie smaczne, a i bardzo zdrowe! :) Ten przepis na oponki jest bardzo prosty i w porównaniu do tradycyjnych pączków - szybki :) Oponki najlepiej smakują pierwszego dnia (lub od razy po usmażeniu, jeszcze ciepłe! ♥), na drugi dzień nieco twardnieją, ale nadal smakują wybornie :) ************************************************************* Dzisiaj jest ostatni dzień, kiedy możecie oddać głos
chili & sugarnami, a ja dopiero dziś usiadłam do komputera :) Nadrabiam zaległości! Smacznego :) nie tylko w Tłusty Czwartek- od czasu do czasu każdemu należy się chwila przyjemności :) Inny przepis na domowe pączki --> tu Składniki: ½ kg mąki krupczatki 8 dag drożdży 6 żółtek 10 dag masła 1 łyżka spirytusu 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 aromat cytrynowy róża(...)nadal przez chwilę i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2 godziny. Kiedy ciasto zwiększy objętość, urywać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać powidłem i układać na stolnicy formując pączki. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe
Tradycyjna KuchniaTłusty Czwartek - tradycyjnie pączki, tym razem w nieco mniej tradycyjnej odsłonie... Bardzo szybkie w wykonaniu, nie powinny sprawić nikomu problemu :) Trochę "cięższe" niż klasyczne, delikatnie waniliowe, w mini wersji na jednego kęsa. Składniki: 400 ml serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 i 1/3 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli kieliszek wódki(...)pączki wchłoną mniej tłuszczu) cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Wymieszać ser, jajka, wódkę (można użyć inny alkohol np. brandy) oraz cukier. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać wszystkie składniki. W garnku lub wysokiej patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta wykładać łyżeczką, maczaną co jakiś czas w zimnym oleju (to sprawi że ciasto będzie
Piąty grzech głównyChurros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki(...)sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Drugi natomiast to przygotowanie churro jak pączki hiszpańskie, czyli na pergaminie. Wtedy papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty i delikatnie smarujemy olejem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na papierze do pieczenia "paluszki" lub inne kształty - u mnie
Słodka StronaKolejna propozycja na Tłusty Czwartek to oponki serowe Nie wiem czemu czasami nazywane są pączkami angielskimi. Jeśli chcecie wiedzieć jakie je się pączki w Anglii to możecie je przygotować … z przepisu tutaj: https://ugotujmyto.pl/paczki-angielskie/. Kiedy zrobiłam te oponki odwiedziła nas akurat amerykańska koleżanka mojej Córki i musiałam wyjaśnić jej co je…. ale przetłumaczyć nazwę oponki ;)? Nie zrozumiałaby(...)Wytłumaczyłam, że to serowe pączki Myślę, że to bardziej rozsądna nazwa. Przepis na te oponki dostałam wieki temu od Kasi (buziaki Siostrunia xxx) Są dość proste w przygotowaniu ale niestety najlepiej smakują tylko pierwszego dnia…Oponki seroweSkładniki:3 szklanki mąki1/2 kg chudego białego sera4 jajka1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka alkoholu (u mnie
UgotujmyTo.plmoja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie(...)pomocą szklanki wykrawamy w cieście duże kółka, a w środku każdego kółka dziurkę za pomocą kieliszka. Kółka powstałe po wycięciu możemy ponownie zagnieść lub po prostu usmażyć małe pączki. Smażymy na rozgrzanym oleju (z dodatkiem spirytusu) na złoty kolor. Usmażone oponki kładziemy na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Smakowity Blog Kulinarnywaniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były przepieczone. Wyłowić swój „pączek-przepowiednię” i uruchomić wyobraźnię. Oczywiście pączek zjadamy ze smakiem ,żeby przepowiednia się sprawdziła. Espera marido –czekając na męża
Kulinarny karnet Christopherazawsze daję do drożdżowych wypieków. Dawno temu sprzedała mi ten patent, pewna Pani. Doświadczona kucharka i prawdziwy mistrz w swoim fachu. Tak samo jak i to, że gdy włożymy pączki do tłuszczu i smażymy pierwszą stronę, robimy to pod przykryciem. Lepiej i szybciej wyrastają, czym zyskują na urodzie. Masło wtłaczamy w ciasto przez jakieś 2 - 3 minuty, przykrywamy ściereczką(...)pozwalamy wyrosnąć. Ciasto jest luźniejsze niż na pączki, dzięki temu mocno wyrasta i jest jak mój mąż powiedział... jak watka. Gdy wyrośnie, kładziemy łyżeczką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje ciasta. Ja użyłam do tego takiej metalowej łyżeczki do robienia kulek. Trzeba pamiętać aby za każdym razem maczać ją w tłuszczu. Jak się zrumienią z jednej strony, obracamy na drugą
Dieta moja pasjaprzed każdym możliwym "świętem" półki pustoszeją w mgnieniu oka?), więc poległyśmy, ale się nie poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj
Wypisz WymalujZastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem
Ciastkozercykuszą zarówno wy glą d em jak i smakiem, co sprawia, że nie sp osób im się oprzeć. Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Składniki: (ok. 12 pączków) Do n aty: 5 0 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) 5 żółtek opak. cukru waniliowego(...)przekładamy na oprószone mąką tacki i pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). "Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że donaty zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii oponek . Gotowe
Słodka Stronamięciutkie, puszyste precle (ósemki) z ciasta drożdżowego dekorowane czekoladą. Za dziecka kupowaliśmy je w nieistniejącej już cukierni, postanowiłam przepis odtworzyć i ... wyszły lepsze od oryginału. Mniam!!! Polecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g roztopionego masła POLEWA: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)wypłynie od razu olej ma odpowiednią temperaturę, jeśli się topi musimy jeszcze chwilę poczekać) wrzucamy kolejno ósemki i smażymy z każdej strony po około 1 minucie. Łyżką cedzakową wyjmujemy pączki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i maczamy w niej paczki, odkładamy
Rozpustne gotowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Z różnych powodów szukałam sposobu na mniej kaloryczne pączki. Myślę, że takie z pieca, przypadną do gustu wielu „pączkowym” amatorom. … Przeczytaj cały artykuł Post Lekkie pączki z pieca pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner